Nyugdíj megtakarítási lehetőségek

Verba György

Az idei év egyik legnépszerűbb pénzügyi megtakarítása a nyugdíj megtakarítás. A magyar állampolgárok elfogadták, és felfogták azt a tényt, hogy az állam egyre inkább kivonul a nyugdíjfinanszírozásból, és hagyja, hogy a privát tőke, az öngondoskodás töltse fel a hiányt. Ezért készítettük el a nyugdíjkalkulátort, hogy mindenki lássa mekkora nyugdíjra számíthat jelenleg, és a számítás után elkezdhetünk szemezgetni a nyugdíj megtakarítási lehetőségek között.

Milyen megtakarítások jöhetnek szóba?

Jelenleg 3 államilag támogatott (adókedvezményeken keresztül) nyugdíj megtakarítási forma létezik, az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj előtakarékossági számla, és a nyugdíjbiztosítás. Mivel mindháromra 20%-os adókedvezményt lehet igényelni, ez akkora többletet jelent, hogy más pénzpiaci konstrukciók nem igazán tudják felvenni velük a versenyt. Nézzük is meg őket!

Az önkéntes nyugdíjpénztár

A legelső államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság az önkéntes nyugdíjpénztár volt. Az igénylehető adókedvezmény mértéke 20%, évente legfeljebb 150.000 forint, amit egy 750.000 forintos éves befizetéssel tudunk kihasználni.

Befektetési szempontból egy konzervatív megtakarítás, hiszen általában 3 portfólióból választhatunk, aminek az összetételét az állam szigorúan szabályozza, ezért egy esetleges részvényárfolyam emelkedést nem tudunk maximálisan kihasználni.

Jó ha tudod: Csak a saját befizetésekre jár adókedvezmény, így ha a céged fizet Neked cafeteria keretén belül önkéntes nyugdíjpénztárt, akkor erre nem fogsz adókedvezményt kapni.

A NYESZ számla

2006-tól már választhatunk államilag támogatott értékpapírszámlát is nyugdíj előtakarékosságnak, ez a NYESZ. Az adókedvezmény mértéke 20%, évente maximum 100.000 forint, kivéve ha 2020-ig nyugdíjba vonulunk, mert akkor 130.000 forint a felső határ, amit 500.000 forint, illetve 650.000 befizetésével érhetünk el.

A NYESZ számlánál teljes mértékben magunkra vagyunk utalva, hiszen itt mi magunk intézzük a tényleges befektetéseket, alapváltásokat, tehát csak befektetési ismeretekkel rendelkező, pénzügyekben jártas ügyfeleknek ajánlott.

A nyugdíjbiztosítás

A 3 közül a legfiatalabb a nyugdíjbiztosítás, hiszen 2014.01-01-tól tudunk államilag támogatott befektetéses életbiztosítással gondoskodni anyagilag a nyugdíjas korunkról. Évente 20%, legfeljebb 130.000 forint adókedvezményt vehetünk igénybe, egy 650.000 forintos befizetéssel, ez azonban lehet rendszeres és eseti befizetés is.

Ideális befektetés, hiszen egyénileg állíthatjuk össze egy számunka kedves portfóliót, ami profi szakemberek kezelnek utána eredményesen,(az egyes nyugdíjbiztosítások adatlapjának alsó menüpontjában találod a konkrét hozamokat) ha mégsem lennénk elégedettek, akkor pedig évente többször díjmentesen változtathatunk a portfólió összetételén.

Kérjük szakember segítségét!

Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen már 3 különböző államilag támogatott nyugdíj megtakarítás közül kell kiválasztani azt az egyet, amellyel kiegészítjük az állami nyugdíjunkat. Mivel életünk utolsó 10-15 éve múlik egy mostani jó döntéstől, ezért érdemes egy független szakértő segítségét igényelni. Töltsd ki a cikk alján található adatlapot, és egy személyes nyugdíj tanácsadás, alkalmával elvégzem számodra a szükséges számításokat és összehasonlításokat, hogy jól dönts, és a legjobb nyugdíj megtakarításban gyarapíthasd a pénzedet!

Ezt a cikket 2299 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555