Nyugdíj megtakarítási lehetőségek 2015

Ahogy a 2014-es évben is gyakran szóba jött a háztartásoknál a nyugdíj megtakarítás, várhatóan 2015-ben is így lesz. Nálatok is beszédtéma volt a nyugdíj-kiegészítés? Az év vége közeledtével kezd körvonalazódni, hogy a jövő évben milyen változások lehetnek a nyugdíj megtakarításokat érintően, ami arra inspirált, hogy összeírjam neked, mi várható 2015-ben a nyugdíj megtakarításokkal kapcsolatban.

Melyik nyugdíj megtakarítást választhatod?

Ebből a szempontból nem kell jelentős változásra számítanod, hiszen 2015-ben is 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékosságból választhatod ki azt, amellyel felkészülsz idős korodra. Továbbra is választhatod (már 1998 óta) az önkéntes nyugdíjpénztárt, vagy a nyugdíj előtakarékossági számlát (2006 óta), és végül, de nem utolsó sorban a nyugdíjbiztosítást (2014 óta). Közös ezekben a nyugdíj megtakarításokban, hogy az éves befizetéseid 20%-át visszaigényelheted az adódból. Mindegyiknél van azonban egy felső korlát, aminél több adókedvezményt akkor sem kaphatsz, ha több pénzt takarítasz meg. Íme, ezek a felső határok:

  1. Önkéntes nyugdíjpénztár 150.000 forint
  2. Nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ) 100.000 forint, ha 2020-ig nyugdíjba mész, akkor 130.000 forint
  3. Nyugdíjbiztosítás 130.000 forint

Nézzük meg, hogy melyiket érdemes választanod. és hogy hol mi változik?

A NYESZ

Azért ezzel kezdtem, mert itt nincs semmi jelentős változás. Továbbra is hasonló költségek, és hasonló kondíciók mellett tudsz készülni a nyugdíjas korodra. Ez egyben azt is jelenti, hogy továbbra is csak akkor érdemes választanod, ha rendelkezel megfelelő tőzsdei tapasztalattal, és befektetési rutinnal. A NYESZ számlán ugyanis továbbra is kereskedni kell azért, hogy jelentős hozamot tudj realizálni.

Az önkéntes nyugdíjpénztár

A 2014-es év végén beadott törvényjavaslatok a magánnyugdíjpéntárakat érintették leginkább, az önkéntes nyugdíjpénztárakat nem. Azt azonban érdemes megemlíteni, hogy azoknak a magánnyugdíjpénztáraknak be kell fejezniük a tevékenységüket, ahol a tagok, és a befizetők aránya nem éri el a 70%-ot. Jelenleg ez nem érinti az önkéntes nyugdíjpénztárakat, de statisztikailag, itt sem éri el az aktív befizetők, és a taglétszám aránya a 70%-ot. Arról nem is beszélve, hogy az eddig elért éves átlag 7,34%-os hozamot valószínűleg el sem tudják érni a nyugdíjpénztárak.

A nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítások 2014-től választhatóak, és egyből nagy népszerűségnek örvendenek. Ez köszönhető annak, hogy ötvözi az előző két megtakarítás előnyeit, hiszen Te magad választasz magadnak befektetési portfóliót (van ahol több mint 60 eszközalapból), de utána profi alapkezelők kezelik a befektetési alapokat. Változások helyett inkább apróbb simítások történtek, hiszen év közben is történtek jelentős változások. A leglényegesebb, hogy a biztosítónak a szerződés indulásától kell figyelnie a 10 éves türelmi időt, ami konkrétan ezt jelenti: Ha 10 évnél hamarabb szolgáltat a biztosító, akkor csak 10 éves nem csökkenő járadék formájában teheti. Jelen esetben, ha Te 8 év múlva mész nyugdíjba, és most elindítod a nyugdíjbiztosítást, akkor egy összegben ugyan nem kapod meg a lejárati összeget, de nem is 10 év alatt, hanem 2 év alatt.

Melyik nyugdíj megtakarítást válaszd?

Ebben a cikkben bemutattam, hogy 2015-ben melyik 3 nyugdíj előtakarékosságból érdemes választanod, innen azonban tovább nem merészkednék. Minden embernek más-más igényei, lehetőségei, elvárásai vannak, ezért nem tudom nagy általánosságban mondani, hogy ez, vagy az lesz a jobb. Ehhez pontos számítások, és pénzpiaci összehasonlítás szükséges. Ha kérdésed van a cikkel kapcsolatban, akkor töltsd kis alul az űrlapot, és megválaszolom! Egyéni kalkuláció, és összehasonlítást szeretnél? Találkozzunk egy privát nyugdíj tanácsadáson, és megismerve az igényeidet, megtaláljuk a számodra legjobb nyugdíj megtakarítási lehetőséget!

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?