Nem szeretnél személyes találkozót? Tanácsadásunk már online is elérhető! Tudnivalók

Nyugdíj megtakarítás: Nyugdíjbiztosítás, NYESZ vagy Önkéntes nyugdíjpénztár?

Azzal, hogy az állam lehetővé tette, hogy a 2014-es évtől a nyugdíj célú életbiztosításokra, azaz a Nyugdíjbiztosításokra is igénybe veheted az éves 20% de legfeljebb 130.000 Ft összegű adókedvezményt, a másik két államilag támogatott nyugdíj megtakarítási forma súlyos hátrányba került. Korábban ugye csak a banki Nyugdíj Előtakarékossági Számla és az Önkéntes nyugdíjpénztár élvezhette ezt az adóelőnyt, cserébe viszont komoly korlátozásokat kellett bevállalniuk azoknak, akik ezt a 2 nyugdíj megtakarítási formát választották. Sőt azt lehet mondani, hogy az emberek jóformán csak az adókedvezmény miatt választották ezt a két típust, az adójóváírás nélkül önmagában egyik konstrukció sem egy nagy szám.

A nyugdíjbiztosításnál viszont teljesen más a helyzet, hiszen ezek az életbiztosítások már közel 20 éve léteznek a magyar piacon ráadásul egyre modernebb és kedvezőbb formában. Most pedig ez a támogatás nélkül is piacképes nyugdíj megtakarítási forma megkapta az államtól ugyanazokat a privilégiumokat, mint a NYESZ és az önkéntes nyugdíjpénztár, ezáltal pedig a legjobb nyugdíj befektetési formává lépett elő.

Ebben a cikkben meg fogom mutatni neked, hogy melyek azok a pontok ahol a nyugdíjbiztosítás sokkal nagyobb szabadságot és biztonságot ad neked a nyugdíj megtakarításaidra, mint a NYESZ és az önkéntes pénztár. Három fő irányvonalat fogok érinteni, a hozamot, a hozzáférést és a biztonságot, és elsősorban az alapvető összefüggésekre fogok nagyon érthetően rávilágítani.

Az önkéntes nyugdíjpénztár és a kamat

Kezdjük talán az egyik legfontosabb elvárással, a kamattal, hiszen te is és én is alapvetően azért teszünk félre, hogy a lehető legtöbb tőkénk, ezáltal pedig legmagasabb privát nyugdíjunk legyen majd a lejáratkor. Mindhárom államilag támogatott nyugdíj megtakarítási formának közös tulajdonsága, hogy nem kapunk fix kamatot a pénzünkre, hanem szerződésünk mögöttes befektetései határozzák meg a hozamot, tehát azt a növekményt amennyivel a pénzünk az évtizedek alatt gyarapszik.

Az Önkéntes nyugdíjpénztár esetében a mögöttes befektetés egy pénztáranként eltérő összetételű és 3-5 féle, fixen összeállított és választható portfólióból álló csomag. Nem csak a portfóliók száma kötött, de sajnos az összetételük is államilag szabályozva van, így meg van határozva, az hogy legalább hány százalékban kell a csomagoknak magyar államkötvényt tartalmaznia. A Generali-nál ez még a legnagyobb hozammal kecsegtető portfólió esetén is 40%, az AEGON-nál ugyanez az arány 50%, míg az ING a portfólió több mint a felét, 60%-át teszi magyar állampapírba. A pénztárak részéről ez a túlzott kockázatkerülés két dolog miatt is hátrányos:

Egyrészt ezzel hosszú távon elveszítik a magas hozamtermelő képesség lehetőségét, mert bár fektethetnek részvényekbe is, de mindössze csak a befizetések feléig. Egy 20-30 éves időtávlatban viszont, amikor várhatóan úgy sem lesz hozzáférés, egyszerűen pazarlás ez a túlzott kockázatkerülés.

Az önkéntes pénztáraknak így sajnos erősen meg van kötve a kezük a befektetési politikájuk, ezáltal ez elérhető hozamok tekintetében is alulmaradhatnak.  Pontosan ezért csak azoknak szoktuk javasolni, hogy pénztártagok legyenek, akiknek nincs más lehetőségük, mert vagy csak néhány ezer forintot tudnak félretenni havonta, vagy pedig a munkáltatójuk fizeti számukra a tagdíjat.

A Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ) és a kamat

A Nyugdíj Előtakarékossági Számla esetében nincsenek kötött portfóliók, hanem pont az ellenkezője áll fent: Szinte bármilyen értékpapírt választhatsz magadnak.  Ahhoz viszont, hogy hosszútávon profitod is legyen, nem elég csak megvenni az értékpapírokat, hanem kereskedned is kell velük. A NYESZ ugyanis egy értékpapír számla, amelyen ha csak „egyszer bevásárolsz” a teljes hozamod 0% lesz. Nyereséget ugyanis csakis úgy tudsz realizálni, hogy olcsón veszed és drágán adod el az értékpapírokat, és mindezt folyamatosan és sikeresen műveled. A fentiekből már te is látod, hogy a NYESZ számlához igen komoly pénzügyi szaktudás szükséges, így ha nem mozogsz otthonosan a kötvények és részvények világában akkor nem érdemes Nyugdíj Előtakarékossági Számlát nyitnod. Ha viszont tőzsde guru vagy, akkor a NYESZ-en kamatadó és EHO mentesen kereskedhetsz egészen a nyugdíjba vonulásodig!

Egy túlzottan agyonszabályozott és feleslegesen kockázatkerülő Önkéntes nyugdíjpénztár és egy komoly hozzáértést igénylő NYESZ után nem csoda, ha inkább olyan megoldást keresel, amit nem csak pénzügyi guruk tudnak kezelni, de azért az átlagon felüli hozamokra is van esélyed. Megnyugtatlak, hogy ezzel nem csak te vagy így, hanem majdnem mindenki, pontosan ezért fogod szeretni a legújabb versenyzőt, a nyugdíjbiztosítást.

A nyugdíjbiztosítás és a kamat

A 2014-ben bevezetett nyugdíj célú életbiztosítások esetében a biztonság és az átlagon felüli hozamtermelő képesség került ötvözésre. Az önkéntes nyugdíjpénztárakkal szemben itt lehetőséged van akár 100%-ban külföldi befektetési alapot is vásárolni, de dönthetsz máshogy is, hiszen a befektetési portfóliódat teljes mértékben te magad állíthatod össze. Azáltal, hogy lehetőséged van a világ aktuális húzóágazataiba, régióiba és nyersanyagaiba fektetni, te is kapsz egy kis szeletet a fejlődésből, méghozzá igen szép hozamok formájában.

A befektetések összeállításához és kezeléséhez pedig nem kell különösebb pénzügyi szaktudással rendelkezned, hiszen azt elvégzik helyetted azok, akiknek ez a szakmájuk:  a befektetési alapok vagyonkezelői. Azzal hogy választhatsz, garantált és menedzselt alapokat is a NYESZ-nél hiányolt nagyfokú biztonságot is megkapod a szerződéssel együtt.

A unit-linked alapú nyugdíjbiztosítások befektetési eszközalapjai a múltban igen komoly hozamokat produkáltak, amelyekről te magad is tájékozódhatsz az adott nyugdíjbiztosítás adatlapján a Nyugdíjbiztosítások menüpontra kattintva. Az eszközalapok hozamait rendszeresen frissítjük, így mindig az aktuális állapotot láthatod.

 

Az önkéntes nyugdíjpénztár és a hozzáférés

A következő fontos szempont, amelyet érdemes közelebbről megvizsgálnunk az a hozzáférés. Bár a saját nyugdíjunkra teszünk félre, így a lejárat előtt nem lenne szerencsés hozzányúlni a felgyülemlett tőkéhez, ám az élet néha kiszámíthatatlan, így bármikor hozhat számodra is meglepetéseket. A hozzáférést így ne egy esetleges autóvásárlásnál felmerülő finanszírozási opcióként, hanem inkább egy végső megoldásként, egy legrosszabb esetként kezeljük, amely mégis nagyon fontos szempont lehet a választásnál.

Az önkéntes nyugdíjpénztár esetében amennyiben 10 év előtt szorulsz rá, hogy hozzányúlj az egyenlegedhez, akkor kizárólag a tőkédhez férhetsz hozzá, de ahhoz is kétféle súlyos büntetéssel:

  1. Elsőként ugye az igénybe vett adókedvezményt 20%-kal növelt összegen kell visszafizetned, ennyi  büntetőkamat jár ugyanis azért mert a nyugdíj célra adott támogatást nem hagytad bent végig.
  2. Másodszor pedig a teljes önkéntes nyugdíjénztári befizetésed, azaz a tőkéd egyéb jövedelemnek minősül, amelyet  e szerint azonnal le is kell adóznod. Az egyéb jövedelmet 2014-ben SZJA és EHO fizetési kötelezettség terheli, amelyek összesen 43%-át viszik el a befizetéseidnek

Amennyiben viszont a 10 év már eltelt és úgy szeretnél pénzt kivenni a pénztári számládról, akkor a befizetéseid teljes hozamához 100%-ban és adómentesen már hozzáférhetsz. A tőkéd azonban továbbra is SZJA és EHO köteles marad, és a 10. évtől a 20. évig sávosan csökkenő mértékben az is marad. Az adókedvezmény visszafizetés pedig szintén a 20. évig áll fenn.A teljes bent lévő egyenleged, tehát a tőkéd és a hozamokat így adómentesen csak a 20. év eltelte után veheted ki. Benned is felmerült a kérdés, hogy az egyszer már megkeresett és leadózott fizetésemből miért kell még egyszer újra adóznom…?

 

A Nyugdíj Előtakarékossági Számla és a hozzáférés

A NYESZ esetében a lejárat előtti hozzáférésnek minősül minden olyan eset, amikor nem nyugdíjszolgáltatásként férsz hozzá a pénzhez, azaz a gyakorlatban nem vagy még nyugdíjas, de ez is csak minimum a szerződés 10. éve után lehetséges. Függetlenül attól, hogy eltelt-e a 10 éved vagy sem, de ha még nem vagy nyugdíjas, viszont szükséged lenne a pénzre akkor az önkéntes nyugdíjpénztárhoz hasonlóan itt is vissza kell fizetned az összes adókedvezményt 20% büntetőkamattal, de az SZJA-t és EHO-t nem a befizetett tőkédre, hanem „csak” a hozamra kell kifizetned. Sőt, ha már nyugdíjas, vagy de még nem telt el a kötelező 10 év várakozási időd, az adókedvezményt ugyan nem, de az SZJA-t és EHO-t ugyanúgy be kell fizetned a hozamok után!

 

A nyugdíjbiztosítás és a hozzáférés

A nyugdíjbiztosítások esetében az SZJA-t és az EHO-t nyugodtan elfelejtheted, az adókedvezmény visszafizetése viszont a nyugdíj célú életbiztosításokra is vonatkozik, függetlenül attól, hogy a lejáratnál mennyivel előbb történt a hozzáférés. Ha a hozzáférés az első  5 évben történik, akkor a kivett összeg hozama után 16% kamatadót és 6% EHO-t ugyan fizetned kell, de ez a 22% még mindig közel fele annyi, mint a pénztáraknál és a NYESZ-nél alkalmazott SZJA és az EHO. A 6. évtől kezdve ezek a számok ráadásul lefeleződnek (8% kamatadó és 3% EHO), a 10. szerződéses év után pedig teljesen eltűnnek.

Induljunk ki tehát abból, hogy a hozzáférésre úgysem lesz szükség, de ha mégis csak a nyugdíj megtakarításunkhoz tudunk nyúlni, nagyon nem mindegy hogy milyen feltétellel tesszük meg azt!

 

Az önkéntes nyugdíjpénztár és a biztonság

A legutolsó szempont, ami szerint mérlegeljük az államilag támogatott nyugdíj megtakarítási formákat az a biztonság. Annak ellenére, hogy a felsorolásban utoljára hagytam, de talán mégis ez a legfontosabb szempont hiszen amikor 20-25 vagy akár 30 évre előre bizalmat szavazunk egy nyugdíjprogramnak, akkor a kérdés amit mindenféleképpen tisztáznunk kell, az a hosszú távú biztonság.

Amikor valaki úgy dönt, hogy a saját kezébe veszi a sorsát, mert valóban magas nyugdíjat szeretne, akkor a legnagyobb kockázatot rejtő és hosszú távon leginkább kiszámíthatatlan faktort szeretné kikerülni: az államot. Talán jogos feltételezés ezért eleve olyan megtakarítási formát keresni, amely a lehető legkisebb állami befolyással rendelkezik. Ezzel már önmagában nagymértékben megalapozható a biztonság.

A nyugdíjpénztárak a 2012-ben történt magánnyugdíjrendszeri államosítás után kis híján elvéreztek. Olyan komolyan megérezték ezt a gazdasági változást, hogy rengeteg kisebb nyugdíjpénztárnak sajnos végleg le kellett húznia a rólót, és csak a legnagyobb és legtőkeerősebb társaságok maradtak fent. Abban az időben rengeteg szakértő és szaklap foglalkozott ezzel a témával és különböző megközelítésekből járták körbe a kérdést, de egy dologban mindannyian egyet értettek: A nyugdíjpénztárak jövője 2012-ben egy csapásra olyan kilátástalanná vált, hogy sajnos semmi garancia nincsen arra, hogy akár 5 év múlva is ebben a formában, változatlanul létezzenek.

 

A Nyugdíj Előtakarékossági Számla és a biztonság

A NYESZ számlák legnagyobb része a kereskedelmi bankoknál van megnyitva. Tény, hogy mostanában elég sűrűn adják-veszik a magyar bankokat, ezért, hogy ez kinek mekkora kockázatot és állami befolyást jelent, azt mindenki döntse el saját maga. Amikor NYESZ megnyitásán törjük a fejünket, akkor azt se felejtsük el, hogy egy alig 8 éves konstrukcióról van szó, hiszen a Nyugdíj Előtakarékossági Számla mindössze 2006 óta létezik Magyarországon.

 

A nyugdíjbiztosítás és a biztonság

A nyugdíj célú életbiztosítások hátterében a hazai Biztosító társaságok állnak. Amikor azt kérdezik tőlem, hogy „mennyire biztonságos egy Biztosító?”, akkor én vissza szoktam kérdezni, hogy hallottál-e már olyanról hogy egy Biztosító csődbe ment? Van aki még emlékszik a MÁV esetére, a MÁV azonban dacára annak, hogy Biztosítónak hívta magát, cégformáját tekintve egyesület volt. Azt is meg szoktam kérdezni, hogy a viszontbiztosítás fogalmával mennyire vagy tisztában? A legtöbb ember nem ismeri ezeket a háttérinformációkat, ami egyáltalán nem csoda, hiszen ezt nem oktatják nekünk az iskolákban. Azt is csak kevesen tudják, hogy a világ egyik legnagyobb Biztosítója a Metlife biztosította annak idején a World Trade Centert és a Titanicot is, és finoman szólva is alig érezte meg ezeket a kárkifizetéseket. A lényeg ebből számunkra az, hogy a Biztosítók az egymást körbefogó viszontbiztosításon kívül, többszáz éves múlttal és hatalmas és tőkeerős háttérrel rendelkeznek. Pontosan ezért olyan fogalom, hogy Biztosítói csőd nem igazán létezik, ilyenkor ugyanis fuzionálás történik, azaz egy másik társaság veszi át a súlyos anyagi gondokkal küszködő pénzintézet ügyfeleit. Ebből az okból kifolyólag annak aki a lehető legnagyobb biztonságra és államtól való leszigeteltségre vágyik, mindenképpen biztosítói nyugdíj megtakarításban célszerű gondolkodni.

 

Válassz körültekintően!

A fentiekből látszik, hogy nem elég ismerni az egyes nyugdíj megtakarítási formák költségeit és feltételeit, de jó ha az alapvető összefüggésekkel is tisztában van az ember. Mivel ezeket az információkat nem oktatják nekünk az iskolában és a banki ügyintézők vagy a biztosítási ügynökök sem mindig mondják el, hasznos segítség lehet egy valóban objektív tájékoztatás. Ha a cikk hatására úgy érzed, hogy a te nyugdíjaddal kapcsolatban is lenne mit rendbe tenni, akkor ne habozz, töltsd ki ezt a rövid űrlapot és díjmentesen választ adok az összes kérdésedre!

Személyesen szívesen
elmagyarázunk neked mindent
.

Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?

2 responses to “Nyugdíj megtakarítás: Nyugdíjbiztosítás, NYESZ vagy Önkéntes nyugdíjpénztár?

Vélemény, hozzászólás?