Nyugdíj megtakarítás: Mindig az olcsóbb lesz a legjobb választás?

Verba György

Ahhoz, hogy élhető nyugdíjunk legyen, félre kell tennünk ez egyértelmű. Viszont az, hogy melyik formáját válasszuk a nyugdíj előtakarékosságoknak az nehezebb kérdés, és számos szempontot figyelembe kell vennünk. Vajon elég, ha egy nyugdíj megtakarítás olcsó? Ebben a cikkben körbejárjuk, hogy miért nem elég, ha egy megtakarítás legnagyobb előnye az olcsóság.

A nyugdíj megtakarítások

Alapvetően nyugdíjra sokféleképpen félre tudunk tenni. Ilyen lehet egy vállalkozás felfuttatása, vagy ingatlanok vásárlása, és bérbeadása. Klasszikus értelemben azonban 3 nyugdíj megtakarításról beszélhetünk, az önkéntes nyugdíjpénztárról, a NYESZ számláról, és a nyugdíjbiztosításról. Közös bennük, hogy 20%-os adókedvezményt tudunk visszaigényelni az ide befizetett díjak után. Mindemellett nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy ezek meglehetősen eltérő felépítésű előtakarékosságok, más-más költségekkel, és egyéb tulajdonságokkal. Ha az olcsóság szerint választanánk, akkor nagy valószínűség szerint a NYESZ számla lenne a befutó, de az alacsony költség nem minden.

Az olcsó nyugdíj megtakarítások veszélyei

Nehéz feladat, mert egyszerre kell vizsgálnunk a rugalmasságot, a szakmai tudást, a költségeket, a várható hozamot ahhoz, hogy a megfelelő döntést tudjuk meghozni.

Nézzünk konkrét példákat: Ha mondjuk a lehető legolcsóbb nyugdíj előtakarékosságot szeretnénk választani, akkor ahogy feljebb is írtuk a NYESZ számla jó eséllyel megfelel ennek. Viszont mivel semmilyen szolgáltatást nem kapunk emellé a speciális értékpapírszámla mellé, ezért nekünk magunknak kell adni-venni az értékpapírokat. Amennyiben nincs megfelelő befektetési ismeretünk, akkor ez egyenértékű a rulettel, és akár az összes pénzünket is elveszíthetjük. Ennél drágább „megtakarítás” pedig nem létezik.

A nyugdíjbiztosításoknál a költségeinek kimutatására ott vannak nekünk a TKM mutatók. Ez számunkra azt is jelenthetné, hogy elég megnézni melyik nyugdíjbiztosításé a legkisebb TKM érték és azt szignózni. Viszont a TKM-nél azt feltételezik, hogy minden díjat befizetünk. Biztosan tudjuk vállalni 20-30 éven keresztül, hogy egyetlen díjjal sem maradunk el, vagy nem szüneteltetünk?

A másik jelentős különbséget az eltérő hozamok adhatják. Mert ugyebár hiába a kisebb TKM, ha a máshol összeállított portfólió eredményesebb. Már éves szintű 1% hozamkülönbség is akár milliós eltéréseket eredményezhet. Persze előre megmondani, hogy melyik befektetési alapok fognak jobban teljesíteni (pláne hosszú távon) nem lehet, de a múltbeli eredmények segíthetnek eldönteni, hogy kik a leghatékonyabb alapkezelők.

Nehéz döntéshez kérjük szakember segítségét!

Ebben a cikkben körüljártuk, hogy az alacsony költségek, vagyis az olcsóság mit jelent a nyugdíj megtakarításoknál. Mivel a költség állandó, a hozam pedig változó, ezért fontos szempontot kell jelentenie a választásunkban. Kizárólag ezek alapján választani viszont komoly veszélyeket rejt magában. Éppen ezért találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy kellemes találkozó alkalmával minden részletesen kielemezzük a lehetőséget, hogy komplex, és jó döntés alapján induljon el a megfelelő nyugdíj előtakarékosság.

Ezt a cikket 1494 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555