Nyugdíj megtakarítás: Havi plusz 5 ezer forintból akár több mint 10 milliót nyerhetünk

Nem vagyunk egyszerű helyzetben, amikor a nyugdíj előtakarékosság kerül szóba. Ilyenkor ugyanis azt célozzuk meg, hogy eltüntessünk a keresetünk, és a várható nyugdíjunk közti különbséget. Ezt azonban nem csak egy, hanem háromféle nyugdíj megtakarítással is megtehetjük, ráadásul mindegyik típuson belül számos lehetőségünk adódik. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mennyi minden függ a havi megtakarítás nagyságától. Akár több, mint 10 millió forint is múlhat azon, mekkora összeget teszünk félre.

A várható nyugdíjunk

Előre rendkívül nehéz megmondani, hogy konkrétan mekkora nyugdíjra számíthatunk. Ami biztos, hogy jelenleg 65 év a hivatalos nyugdíjkorhatár, de vélhetően ez emelkedni fog záros időn belül. A nyugdíjunkat pedig a ledolgozott éveink száma, és a keresetünk alapján kerül kiszámításra. Ebből egyenesen az következik, hogy minél tovább dolgozunk (akár a nyugdíjkorhatár elérése után is), és minél magasabb a bejelentett bérünk, annál magasabb lesz a várható nyugdíjunk.

Mindazonáltal azt is tudjuk, hogy a demográfiai előrejelzések szerint egyre több nyugdíjasra, egyre kevesebb járulékot fizető ember jut, így pedig előbb-utóbb jelentős változásra számíthatunk a nyugdíjak megállapításában. De addig is használjuk a nyugdíjkalkulátort, amely megmutatja, hogy a jelenlegi szabályok szerint nagyjából mekkora nyugdíjra számíthatunk. Ezt, ha kivonjuk a jelenleg keresetünkből már meg is kaptuk, hogy mekkora nyugdíjhiányt kell legalább eltüntetnünk egy jó nyugdíj megtakarítással. Ez a nyugdíj megtakarítás lehet akár önkéntes nyugdíjpénztár, akár NYESZ számla, vagy nyugdíjbiztosítás is.

Menjünk biztosra, ha nyugdíjra teszünk félre!

A nyugdíjkalkulátor használatakor biztos azt is észrevetted, hogy felkínál egy bizonyos összeget, amelyet ha megtakarítasz, akkor (a megadott feltételek teljesülése esetén) el tudtad tüntetni a nyugdíjhiányodat.

Vizsgáljunk meg 3 esetet, mégpedig hogy 30, 40, vagy 50 évesek vagyunk, és havi 15 ezer forintot kéne félretennünk, hogy eltüntessük a nyugdíjhiányunkat. Emellett pedig megnézzük az is, hogy mi történik, ha csak 10 ezer forintot fordítunk a célra, és mi akkor, ha havi 20 ezer forinttal fizetjük a nyugdíj előtakarékosságunkat. Íme, a számok, amelyek elképesztő különbségeket mutatnak:

Nyugdíj megtakarítás: Havi plusz 5 ezer forintból akár több mint 10 milliót nyerhetünk
Nyugdíj megtakarítás havi 10, 15, és 20 ezer forintból

A táblázatból egyértelműen kirajzolódik, hogy minél hamarabb kezdünk el megtakarítani, annál magasabb nyugdíjkiegészítésünk lesz, ez triviális. De megdöbbentő, hogy 35 éves távon a havi 5 ezer forint különbségből majdnem 12 millió forint lesz a lejáratkor.
És nem csak ekkora megtakarítási időnél szembetűnő a különbség 15 év alatt majd 2 millió forinttal kevesebbünk lesz, ha havi 5 ezer forinttal kevesebbet teszünk félre. Éppen ezért érdemes akkora összeget félretenni havi szinten, amely a lehető legnagyobb, amit biztonsággal félre tudunk tenni. A tét ugyanis több millió forint.

Alapos mérlegelés után válasszunk nyugdíj megtakarítást!

Összegezve a fent leírtakat, nagyon fontos, hogy a lehetőségeinkhez képest minél magasabb összegű nyugdíj megtakarítást indítsunk. Viszont fontos azzal is tisztába lenni, hogy ha nem a megfelelő nyugdíj megtakarítást választjuk, akkor akár annyit is bukhatunk, mint azzal, ha 5 ezer forinttal kevesebbet teszünk félre. Éppen ezért találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy kellemes beszélgetés mellett megtervezzük, hogyan lesz a nyugdíj életed anyagi gondoktól mentes, és megtaláljuk az ehhez szükséges nyugdíj előtakarékosságot.

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?