Nyugdíj megtakarítás adókedvezmény

Verba György | Mánia Fitness
Verba György

3 nyugdíj megtakarítást egy közös tulajdonságuk magasan kiemel a többi nyugdíj előtakarékosság közül, ez pedig nem más, mint az, hogy adókedvezményt lehet rájuk igényelni. A 20%-os, akár 150.000 forintos támogatás, amit minden évben lehet igényelni olyan előny, amit a piaci körülmények nem igazán tudnak ellensúlyozni. Nézzük meg hát, hogy mit kell tudnunk a nyugdíj megtakarítások adókedvezményéről!

A kiemelt nyugdíj megtakarítások

Az első a honlapunk címadó nyugdíj előtakarékossága, a nyugdíjbiztosítás, amire évente legfeljebb 130.000 forintot tudunk adóvisszatérítésként igényelni.

A másik a nyugdíj előtakarékossági számla, amire évente 100.000 forintot igényelhetsz vissza, illetve ha 2020-ig nyugdíjba vonulsz, akkor 130.000 forintot.

A harmadik pedig az önkéntes nyugdíjpénztár, amire legfeljebb 150.000 forintos adókedvezményt használhatsz ki egy évben.

Ez az a bizonyos 3 nyugdíj előtakarékosság, ami kiemelkedik a többi megtakarítás közül, nézzük mi az, mikor tudsz adókedvezményt igényelni!

Mikor vehetsz igénybe adókedvezményt?

Akad egy-két olyan feltétel, aminek meg kell felelni ahhoz, hogy a 20%-os adókedvezményt vissza tudd igényelni:

 

  • Indíts a saját neveden egyet a fent említett 3 nyugdíj előtakarékosság közül!
  • Legyen bejelentett béred, és így SZJA-ként befizetett adód!
  • Ne legyél KATA-s vállalkozó, nekik ugyanis nincs SZJA adónemük!
  • Ne használd el másra az SZJA-t, ilyen lehet, ha több gyermek után veszed igénybe a családi adókedvezményt!

 

Ha ezek teljesülnek, akkor jogosult vagy rá, hogy a befizetéseid 20%-át visszautaltasd a nyugdíj megtakarításodra. Nézzük, mik a legfőbb tulajdonságai az adókedvezménynek!

Az adókedvezmény

Az adókedvezmények eltérő felső korlátjára már fent kitértünk, ahogy arra is, hogy tulajdonképpen az SZJA-ként befizetett adóból igényelhető vissza az adókedvezményt.

Az adójóváírás minden esetben a nyugdíj megtakarítás egyenlegét fogja növelni, amihez csak a nyugdíjszolgáltatáskor férsz hozzá.

Az adókedvezményt minden évben az adóbevallásunkon keresztül igényelni kell, hiszen ha ezt elmulasztod, akkor abban az évben nem kapod meg a 20%-os adóvisszatérítést.

Az adókedvezményt érdemes igényelni!

Ez a bizonyos 20%-os többlet, amiről a bejegyzésem is szólt, nagyon sokat számít a nyugdíjas korra való felkészülésben. Az a 4 pont, amit összeírtam, hogy mikor igényelhetsz adókedvezmény egyáltalán nem teljesíthetetlen feladat, a nehéz feladat az, hogy megtaláld a 3 különböző típusból a sajátodat, és azon belül is egy konkrét nyugdíj megtakarítást. Szerencsére ebben nagy tapasztalatra tettem szert, és szívesen ajánlom fel a segítségemet. Töltsd ki a cikk alján található űrlapot, és egy személyes nyugdíj tanácsadás keretein belül megtaláljuk azt a nyugdíj megtakarítást, amire adókedvezményt is kapsz, és a lehető legjobban jársz vele a lejáratkor is!

Ezt a cikket 1154 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555