Nyugdíj megtakarítás adókedvezmény

3 nyugdíj megtakarítást egy közös tulajdonságuk magasan kiemel a többi nyugdíj előtakarékosság közül, ez pedig nem más, mint az, hogy adókedvezményt lehet rájuk igényelni. A 20%-os, akár 150.000 forintos támogatás, amit minden évben lehet igényelni olyan előny, amit a piaci körülmények nem igazán tudnak ellensúlyozni. Nézzük meg hát, hogy mit kell tudnunk a nyugdíj megtakarítások adókedvezményéről!

A kiemelt nyugdíj megtakarítások

Az első a honlapunk címadó nyugdíj előtakarékossága, a nyugdíjbiztosítás, amire évente legfeljebb 130.000 forintot tudunk adóvisszatérítésként igényelni.

A másik a nyugdíj előtakarékossági számla, amire évente 100.000 forintot igényelhetsz vissza, illetve ha 2020-ig nyugdíjba vonulsz, akkor 130.000 forintot.

A harmadik pedig az önkéntes nyugdíjpénztár, amire legfeljebb 150.000 forintos adókedvezményt használhatsz ki egy évben.

Ez az a bizonyos 3 nyugdíj előtakarékosság, ami kiemelkedik a többi megtakarítás közül, nézzük mi az, mikor tudsz adókedvezményt igényelni!

Mikor vehetsz igénybe adókedvezményt?

Akad egy-két olyan feltétel, aminek meg kell felelni ahhoz, hogy a 20%-os adókedvezményt vissza tudd igényelni:

  • Indíts a saját neveden egyet a fent említett 3 nyugdíj előtakarékosság közül!
  • Legyen bejelentett béred, és így SZJA-ként befizetett adód!
  • Ne legyél KATA-s vállalkozó, nekik ugyanis nincs SZJA adónemük!
  • Ne használd el másra az SZJA-t, ilyen lehet, ha több gyermek után veszed igénybe a családi adókedvezményt!

Ha ezek teljesülnek, akkor jogosult vagy rá, hogy a befizetéseid 20%-át visszautaltasd a nyugdíj megtakarításodra. Nézzük, mik a legfőbb tulajdonságai az adókedvezménynek!

Az adókedvezmény

Az adókedvezmények eltérő felső korlátjára már fent kitértünk, ahogy arra is, hogy tulajdonképpen az SZJA-ként befizetett adóból igényelhető vissza az adókedvezményt.

Az adójóváírás minden esetben a nyugdíj megtakarítás egyenlegét fogja növelni, amihez csak a nyugdíjszolgáltatáskor férsz hozzá.

Az adókedvezményt minden évben az adóbevallásunkon keresztül igényelni kell, hiszen ha ezt elmulasztod, akkor abban az évben nem kapod meg a 20%-os adóvisszatérítést.

Az adókedvezményt érdemes igényelni!

Ez a bizonyos 20%-os többlet, amiről a bejegyzésem is szólt, nagyon sokat számít a nyugdíjas korra való felkészülésben. Az a 4 pont, amit összeírtam, hogy mikor igényelhetsz adókedvezmény egyáltalán nem teljesíthetetlen feladat, a nehéz feladat az, hogy megtaláld a 3 különböző típusból a sajátodat, és azon belül is egy konkrét nyugdíj megtakarítást. Szerencsére ebben nagy tapasztalatra tettem szert, és szívesen ajánlom fel a segítségemet. Töltsd ki a cikk alján található űrlapot, és egy személyes nyugdíj tanácsadás keretein belül megtaláljuk azt a nyugdíj megtakarítást, amire adókedvezményt is kapsz, és a lehető legjobban jársz vele a lejáratkor is!

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?

Vélemény, hozzászólás?