Nyugdíj megtakarítás 2015

2015-ben is legalább annyi indokod lesz megtakarítani nyugdíjra, mint a korábbi évek során. Jelentős előrelépés nem történt a nyugdíjrendszerrel, és a várható állami nyugdíjjal kapcsolatban sem, így lényegében maradtak a nyugdíj megtakarítások. Te is anyagi problémáktól mentes idős korra vágysz, jól sejtem? Íme, itt az 5 legfontosabb indok arra, hogy 2015-ben megtakaríts nyugdíjra!

1. Már 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékosságból választhatsz!

1998 óta tudsz államilag támogatott nyugdíj megtakarítást választani, ez az önkéntes nyugdíjpénztár, amiről itt olvashatsz részletesen. Aztán, ha előreugrasz az időben egészen 2006-ig, akkor megjelent a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ), mígnem 2014-ben életre hívták a nyugdíjbiztosításokat. Azzal, hogy mindhárom nyugdíj megtakarításra 20%-os állami támogatás jár, az állam egyértelműen azt sulykolja az emberekbe, hogy mennyire fontos az öngondoskodás.

2. Nem lehet tudni, mi lesz a magánnyugdíjpénztárakkal

Az év végén jött egy törvényjavaslat, amely szerint abba kell hagynia a működését minden olyan magánnyugdíjpénztárnak (nem önkéntes), amelynél fél évig nem fizet be rendszeresen a tagok 70%-a. Mivel a jelenleg rendszeres befizetők mindössze a nyugdíjpénztártagok 10%-át teszi ki, ezért nehezen elképzelhető, hogy (mind) a 4 talpon maradt pénztár folytatja a működését. Azt, hogy mi lesz a magánnyugdíjpénztárak által kezelt vagyonnal azt egyelőre nem lehet tudni, viszont a nyugdíj-kiegészítéssel nem érdemes kockáztatni, érdemes a fent említett 3 megtakarításból választani.

3. Megszűnik a korengedményes nyugdíj?

A jelenlegi törvényi szabályzás, amely szerint korengedménnyel lehet nyugdíjba vonulni 2014.12.31-ig szól. Az idén beadott törvényjavaslatokban pedig még csak meg sem említik ezt a témakört. Ez előrevetíti, hogy szinte biztosan jövőre (és ki tudja meddig) megszűnik a korengedményes nyugdíjba vonulás intézménye. Ebből azt a következtetést érdemes levonnod, hogy inkább Te magad tegyél félre, mintsem kívülről várd a segítséget.

4. Miért kéne kevesebb pénzből élned nyugdíjas korodban?

Ha használod az oldalon található nyugdíjkalkulátort, akkor könnyen megnézheted, hogy nagyjából mekkora állami nyugdíjra számíthatsz. Így rögtön szembesülhetsz vele, hogy a kieső jövedelmed nagyjából 30-50% közé esik. Választhatod, hogy megpróbálsz ennyivel kevesebb pénzből megélni, vagy akár igyekezhetsz életed végéig dolgozni (ha bírsz), de a legegyszerűbb, ha megtakarítasz önmagadnak.

5. Eltelt még egy év

Egy-egy év hipp-hopp elillan, de ennek jelentős anyagi vonzata van. Amennyiben nem él a privát nyugdíj előtakarékosságod, akkor ugyanakkora pénzből kevesebb nyugdíj-kiegészítésre futja. A másik véglet pedig, hogy több pénzt kell félretenned (nem egy esetben 10%-nál is többet) ugyanazért az egyéni nyugdíjért.

Sose késő nyugdíjra megtakarítani!

Ebben a rövid cikkben megmutattam 5 fontos indokot, ami miatt 2015-ben is érdemes nyugdíj megtakarítást indítani. A nyugdíjrendszer nem változik, így pedig neked kell lépned, mert nincs idő várni, a nyugdíj korhatár pedig közeledik. Sok jó nyugdíj megtakarítás közül választhatsz, de igyekezz, hogy amellett tedd le voksodat, amely a legjobban passzol az igényeidhez. Kérdésed van cikkel kapcsolatban? Töltsd ki az alul található űrlapot, és megválaszolom! Elhatároztad, hogy elindítod a saját nyugdíj megtakarításodat? Találkozz velem egy privát nyugdíj tanácsadáson, hogy garantáltan azzal a nyugdíj előtakarékossággal indulj, ami végigfut, és biztosítja neked az anyagi gondoktól mentes nyugdíjas megélhetést!

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?