Nyugdíj megtakarítás 2015

Verba György | Mánia Fitness
Verba György

2015-ben is legalább annyi indokod lesz megtakarítani nyugdíjra, mint a korábbi évek során. Jelentős előrelépés nem történt a nyugdíjrendszerrel, és a várható állami nyugdíjjal kapcsolatban sem, így lényegében maradtak a nyugdíj megtakarítások. Te is anyagi problémáktól mentes idős korra vágysz, jól sejtem? Íme, itt az 5 legfontosabb indok arra, hogy 2015-ben megtakaríts nyugdíjra!

1. Már 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékosságból választhatsz!

1998 óta tudsz államilag támogatott nyugdíj megtakarítást választani, ez az önkéntes nyugdíjpénztár, amiről itt olvashatsz részletesen. Aztán, ha előreugrasz az időben egészen 2006-ig, akkor megjelent a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ), mígnem 2014-ben életre hívták a nyugdíjbiztosításokat. Azzal, hogy mindhárom nyugdíj megtakarításra 20%-os állami támogatás jár, az állam egyértelműen azt sulykolja az emberekbe, hogy mennyire fontos az öngondoskodás.

2. Nem lehet tudni, mi lesz a magánnyugdíjpénztárakkal

Az év végén jött egy törvényjavaslat, amely szerint abba kell hagynia a működését minden olyan magánnyugdíjpénztárnak (nem önkéntes), amelynél fél évig nem fizet be rendszeresen a tagok 70%-a. Mivel a jelenleg rendszeres befizetők mindössze a nyugdíjpénztártagok 10%-át teszi ki, ezért nehezen elképzelhető, hogy (mind) a 4 talpon maradt pénztár folytatja a működését. Azt, hogy mi lesz a magánnyugdíjpénztárak által kezelt vagyonnal azt egyelőre nem lehet tudni, viszont a nyugdíj-kiegészítéssel nem érdemes kockáztatni, érdemes a fent említett 3 megtakarításból választani.

3. Megszűnik a korengedményes nyugdíj?

A jelenlegi törvényi szabályzás, amely szerint korengedménnyel lehet nyugdíjba vonulni 2014.12.31-ig szól. Az idén beadott törvényjavaslatokban pedig még csak meg sem említik ezt a témakört. Ez előrevetíti, hogy szinte biztosan jövőre (és ki tudja meddig) megszűnik a korengedményes nyugdíjba vonulás intézménye. Ebből azt a következtetést érdemes levonnod, hogy inkább Te magad tegyél félre, mintsem kívülről várd a segítséget.

4. Miért kéne kevesebb pénzből élned nyugdíjas korodban?

Ha használod az oldalon található nyugdíjkalkulátort, akkor könnyen megnézheted, hogy nagyjából mekkora állami nyugdíjra számíthatsz. Így rögtön szembesülhetsz vele, hogy a kieső jövedelmed nagyjából 30-50% közé esik. Választhatod, hogy megpróbálsz ennyivel kevesebb pénzből megélni, vagy akár igyekezhetsz életed végéig dolgozni (ha bírsz), de a legegyszerűbb, ha megtakarítasz önmagadnak.

5. Eltelt még egy év

Egy-egy év hipp-hopp elillan, de ennek jelentős anyagi vonzata van. Amennyiben nem él a privát nyugdíj előtakarékosságod, akkor ugyanakkora pénzből kevesebb nyugdíj-kiegészítésre futja. A másik véglet pedig, hogy több pénzt kell félretenned (nem egy esetben 10%-nál is többet) ugyanazért az egyéni nyugdíjért.

Sose késő nyugdíjra megtakarítani!

Ebben a rövid cikkben megmutattam 5 fontos indokot, ami miatt 2015-ben is érdemes nyugdíj megtakarítást indítani. A nyugdíjrendszer nem változik, így pedig neked kell lépned, mert nincs idő várni, a nyugdíj korhatár pedig közeledik. Sok jó nyugdíj megtakarítás közül választhatsz, de igyekezz, hogy amellett tedd le voksodat, amely a legjobban passzol az igényeidhez. Kérdésed van cikkel kapcsolatban? Töltsd ki az alul található űrlapot, és megválaszolom! Elhatároztad, hogy elindítod a saját nyugdíj megtakarításodat? Találkozz velem egy privát nyugdíj tanácsadáson, hogy garantáltan azzal a nyugdíj előtakarékossággal indulj, ami végigfut, és biztosítja neked az anyagi gondoktól mentes nyugdíjas megélhetést!

Ezt a cikket 1026 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555