Nyugdíj-kiegészítés 2015

2014 november végén, december elején is beindultak a jövő évre való új törvényekről a találgatások, és az ötletek. Mostanra odáig jutottunk, hogy érdemben tudunk beszélni arról, hogy 2015-től milyen szabályok vonatkoznak az állami nyugdíjra, és a támogatott nyugdíj megtakarításokra egyaránt. E kettőből pedig következik, hogy a nyugdíj-kiegészítést is elkezdhetjük megtervezni! Nem is húznám az időt, vágjunk bele egyenesen a közepébe!

Mekkora állami nyugdíjat kaphatsz?

A nyugdíjak nagyságában nem lesz érdemi változás. A jelenlegi szabályzás szerint évről-évre növekednie kell, hogy ellensúlyozza a pénz vásárlói értékének csökkenését (infláció). A növekedés mértéke pedig az előre prognosztizált infláció nagysága. Itt merül fel egy kérdés, mert eddig úgy publikálták, hogy 2,2%-kal növekszenek a nyugdíjak, de a múlt héten Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úr egy interjúban csak 1,8%-ot emlegetett.

A különbség az átlagos, nagyjából 100.000 forintos nyugdíj esetében mindössze 400 forint havonta. Vagy 102.200 forintra ugrik a nyugdíj, vagy pedig 101.800 forintra.

Használd Te is a nyugdíjkalkulátort, hogy ki tudd számolni, hogy a jelenlegi feltételek mellett nagyjából mekkora állami nyugdíjra számíthatsz. Egyből látni fogod, hogy ez a havi 400 forint nem sokat javít, vagy ront a helyzeten.

Továbbra is fókuszban a nyugdíj megtakarítások

Egy ma 40 éves ember, aki a magyarországi átlagbért, vagyis nagyjából nettó 150.000 forintot keres, 77.662 forint állami nyugdíjra számíthat. Ez három dolgot jelenthet: Az első, hogy meg kell tanulnod nagyjából fele akkora bevételből gazdálkodni, és megélni. A másik, hogy felkészülsz az életed végéig tartó munkavégzésre. A harmadik lehetőség nem más, mint találni magadnak egy jó nyugdíj megtakarítást, és saját magadnak gondoskodni a nyugdíj-kiegészítésről. Valószínűleg erre a harmadikra a legnehezebb rászánni magad, de ezzel jársz a legjobban.

Minél előbb indul a nyugdíj megtakarítás, annál jobb!

Maradjunk az előző példánál, vagyis, 25 éved van a nyugdíjba vonulásig, és a jelenlegi 150.000 forintos bevétel helyett meg kell elégedned 77.662 forinttal (állami nyugdíj). Ha most félreteszel havi 16.000 forintot, akkor 15 éven keresztül havi 73.443 forintos nyugdíj-kiegészítést építhetsz ki magadnak. Abban az esetben, ha 2 évet halogatsz ilyen-olyan okokból kifolyólag, akkor már kicsit több mint 19.000 forintból tudod elérni ugyanezt a privát nyugdíjat. 5 év csúszás pedig már havi 23.000 forintról beszélünk, ami az eredeti megtakarítási összeg majdnem másfélszerese. 2015-ben sem éri majd meg várni, Te mit gondolsz?

Még ma tegyél a jövődért!

2015-ben semmilyen komolyabb változás nem várható (elviekben) az állami nyugdíjjal kapcsolatban, sőt a 3 államilag támogatott nyugdíj megtakarítással kapcsolatban sem. Ez pedig azt jelenti, hogyha idén nem tettél megfelelő lépéseket a nyugdíj-kiegészítéssel kapcsolatban, akkor jövőre már kicsit nehezebb dolgod lesz. Eggyel kevesebb éved maradt ugyanakkora nyugdíj-kiegészítést felépíteni. Kérdésed merült fel? Töltsd ki a cikk alján található adatlapot! Úgy érzed elérkezett a pillanat, amikor konkrét nyugdíj megtakarítást indítanál? Találkozz velem egy nyugdíj tanácsadáson! Nagyjából 1 óra alatt megtaláljuk azt a nyugdíj megtakarítást, ami leginkább passzol hozzád!

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?