Nyugdíj előtakarékosságok adózási szabályai 2015-ben

Verba György

Egyre többen vannak azok, akiknek lassan elérkezik az idő, hogy letegyék a lantot, és végre nyugdíjba vonuljanak. Ők jó, ha rendelkeznek már nyugdíj megtakarítással, viszont amennyiben még nem, akkor igyekezni kell. Ilyenkor talán még fontosabb, hogy azzal is tisztában legyünk milyen feltételekkel juthatunk a pénzünkhöz.

A nyugdíjbiztosítás adózása

Minden kétséget kizárólag itt a legegyszerűbb a helyzet. Amennyiben a szolgáltatás előtt veszünk vissza pénzt a nyugdíjbiztosításból, akkor az államnak el kell utalnunk az igényelt adókedvezmények 120%-át.

Ezen felül egyetlen egy esetben van szabályozás, akkor, ha nem telik el a szerződés lejáratáig (nyugdíjba vonulás, 65 éves kor betöltése) 10 év. Ebben az esetben ugyanis a biztosító nem fizetheti ki az egyenleget egy összegben, hanem csak egy 10 éves nem csökkenő járadék formájában.

Egy példán keresztül szemléltetve, amennyiben 58 évesek vagyunk, tehát 7 évünk van a nyugdíjig, akkor a járadéknak legalább 3 évesnek kell lennie. Nem a 7 év után kell 10 évnek eltelnie, hanem a szerződés indításától. Ez így egyszerű, de mi a helyzet a NYESZ számlával?

Kicsit bonyolultabb a Nyugdíj Előtakarékossági Számla

A NYESZ számla esetén kicsit más típusú adózással szembesülünk, mint a nyugdíjbiztosítások esetén. Itt is találkozunk egy bizonyos 10 éves határidővel, viszont sokkal szigorúbb szabályokat kell betartanunk. Vegyük előre azt, amikor mondjuk, 8 év múlva megyünk hivatalosan nyugdíjba:

Amennyiben a szerződés indítása, és a nyugdíjba vonulás között nem telik el 10 adóév, akkor az évente 20%-os 100 ezer forintos (ha 2020-ig nyugdíjba megyünk, akkor éves 150 ezer forintos) adókedvezményt megtarthatjuk, mindössze a megtakarítás nyereséget kell egyéb jövedelemként leadózni. Ez jelen esetben 16% SZJA-t, és 27% EHO-t jelent. 10 év felett pedig teljesen adómentes a nyugdíj előtakarékosságunk.

Ha, a 10 évtől függetlenül, bármikor a nyugdíj szolgáltatás előtt szüntetjük meg a szerződést, akkor minden esetben az összes igényelt adójóváírás 120%-át az állam részére kell utalni, míg a hozamokat egyéb jövedelemként (16% SZJA és 27% EHO) kell leadózni.

Összegezhetjük, hogy itt szigorúbb szabályokat kell betartanunk, mint a nyugdíjbiztosítások esetén, de ez még semmi az önkéntes nyugdíjpénztárakhoz képest.

Hogy adózunk az önkéntes nyugdíjpénztárak után?

Messze a legösszetettebb kérdés a 3 államilag támogatott nyugdíj megtakarítás közül, hogy ezekre a pénztárakra milyen szabályzások vonatkoznak. Telefonon tájékozódtunk 10 különböző pénztárnál, és meglehetősen eltérő válaszokat kaptunk. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy mit történik, ha 10 éven belül használnánk fel a pénzt.

Nos, abban minden pénztár egyetértett, hogy ha nem megyünk nyugdíjba, akkor egy forintot sem kaphatunk vissza, csak 10 év után. Amennyiben viszont mondjuk 8 év múlva nyugdíjba megyünk, akkor meglehetősen nagy a káosz. Egy példán keresztül mutatjuk be, hogy az egyes pénztárak hogyan reagáltak arra, hogy 2 millió forintot fizettünk be, 400 ezer forint adókedvezményt vettünk igénybe, és 300 ezer forint volt a hozamunk. Íme, az eredmény:

Az önkéntes nyugdíjpénztárak 10 éven belüli adózása nyugdíjba vonulása esetén

Ahogy látjuk, a pénztárak meglehetősen eltérően értelmezik a törvényi szabályzást, ezért jöhet ki ilyen sokféle felvehető egyenleg. Mivel ezek egyelőre telefonos tájékoztatások, ezért kimondottan tájékoztató jellegűek, de elkezdtük a pénztárak írásos állásfoglalását bekérni, amit ezek maradéktalanul megérkeztek természetesen közöljük.
Mindemellett azt megállapíthatjuk, hogy messze itt a legszigorúbb a szabályozás, így 10 év alatt nem igazán érti meg ezt a megoldást választani.

10 év felett nyugdíjba vonulás esetén természetesen adómentesen hozzájutunk a pénzünkhöz. Abban az esetben, pedig ha 10 év felett vagyunk, de még a nyugdíjszolgáltatás előtt, akkor itt találod meg, hogyan juthatsz a pénzedhez.

Egyedül nehéz eligazodni, bátran kérjünk segítséget!

Összegezve a leírtakat, alapból nagyon nehéz megtalálni a megfelelő nyugdíj előtakarékosságot, és ezt az adózás még tovább bonyolítja. Annyi mindenesetre teljesen egyértelmű, hogy a nyugdíjbiztosításnak a legegyszerűbb az adózási szabályozása. A bonyolult adózás, és a sokféle nyugdíj megtakarítás miatt érdemes, ha választ magának egy olyan szakértőt, aki tud Önnek segíteni. Szavazz nekünk bizalmat, és találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy óra alatt megbeszélünk minden felmerülő kérdést, és megtaláljuk a megfelelő megoldást a megfelelő nyugdíj kiegészítés eléréséhez.

Ezt a cikket 1809 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555