Nyugdíj előtakarékossági számla, vagy önkéntes nyugdíjpénztár?

Olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy nem 1, nem 2, hanem 3 államilag támogatott nyugdíj megtakarításból választhatod ki a sajátodat. Az előny, hogy több megoldás közül választhatsz azt is jelenti, hogy alaposan meg kell vizsgálnod minden lehetőséget, hogy megtaláld azt, ami a legjobb lesz számodra. Kezdjük is el, nyugdíj előtakarékossági számla, vagy önkéntes nyugdíjpénztár?

Hogyan hasonlítsd össze a nyugdíj megtakarításokat?

Most úgy fogom bemutatni neked a fent nevezett 2 nyugdíj megtakarítást, hogy a legfontosabb jelzők alapján összehasonlítom őket. A szempontok közt szerepelni fog, az adókedvezmény, a rugalmasság, és a várható hozam is, Kezdjük at adókedvezménnyel!

Az igényelhető adókedvezmény

Mindkét nyugdíj előtakarékosságra az adott naptári évben befizetett díjaink 20%-át visszaigényelhetjük az SZJA-ként befizetett adónkból. Ez az adójóváírás minden esetben a megtakarítási számlánk egyenlegét fogja növelni. A különbség a két megtakarítás között ebből a szempontból mindössze a maximálisan visszaigényelhető adókedvezmény nagyságában van. Míg az önkéntes nyugdíjpénztár esetén egy évben akár 150.000 forintot is visszaigényelhetsz, addig a NYESZ számla esetén „csak” 100.000 forintot, ha 2020-ig nyugdíjba mész, akkor 130.000 forintot. Jöjjön a várható hozam!

A várható nyereség

Az önkéntes nyugdíjpénztár esetén 3-5 portfólióból kell egyet kiválasztani, és ennek a hozamait vizsgálni. A portfóliók általában kockázati besorolás alapján vannak megkülönböztetve. Az elmúlt 10 évben nagyjából 7,37%-ot hozott egy portfólió éves szinten, ami jónak mondható, de erős csökkenés várható, mivel lassan új hosszú lejáratú államkötvényeket kell venni, amiknek alacsonyabb lesz a várható hozama. Az államkötvények adják a portfóliók gerincét, ezt az állam szigorúan felügyeli. NYESZ számla esetén a hozamok szinte csak rajtad múlnak. Itt ténylegesen Te intézed a befektetést, Te jegyzel részvényeket, befektetési jegyeket vásárolsz, ami azt jelenti, hogyha tapasztalt pénzügyi befektető vagy, akkor akár két számjegyű nyereséged is lehet, de amennyiben ez nincs így akkor a veszteséged is lehet simán -10%-nál nagyobb.

A díjfizetés

A NYESZ számla esetén nincs díjfizetési kötelezettség, ami azt jelenti, hogy nagy pénzügyi fegyelemre van szükség, hogy mindig be legyen fizetve az az összeg, amire szükség van ahhoz, hogy megfelelő nyugdíjat építs ki magadnak. Az önkéntes nyugdíjpénztárnál van előírt kötelező díjfizetés, de ha esetleg elmaradnak a díjak, akkor sem szűnik meg a szerződés automatikusan, hanem tovább vonják a díjakat. Bővebb összehasonlítást itt találsz.

Melyik a jobb nyugdíj megtakarítás neked?

Azt lehet mondani, hogy ahány ember, annyi élethelyzet, így nem tudok általánosítani, hogy kinek melyik a legjobb nyugdíj megtakarítás. Ebben a cikkben a NYESZ-t, és az önkéntes nyugdíjpénztárt hasonlítottam össze, de ne felejtsd el, hogy még ott vannak a nyugdíjbiztosítások is. Az első lépés, hogy készíts egy kalkulációt, erre pedig itt van a nyugdíjkalkulátor, utána pedig lehet válogatni a különböző nyugdíj megtakarítások között. Ha kérdésed van, akkor töltsd ki a cikk alatt található űrlapot, ha pedig szeretnél egyéni kalkulációt, vagy szeretnéd megtalálni a számodra legjobb nyugdíj megtakarítást, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy kávé mellett együtt megtaláljuk, hogyan lehet a lehető legtöbb nyugdíjad!

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?