Nyugdíj előtakarékossági számla vagy nyugdíjbiztosítás? Kiszámoltuk, hogy melyik éri meg!

Mennyiszer hallottuk már, hogy a nyugdíj-előtakarékossági számlának (NYESZ) szinte nincs is költsége, és lejárati összegben köröket ver a drágának tartott nyugdíjbiztosításokra. Az erről szóló cikkek viszont gyanúsan felületesen vizsgálták a kérdést, ezért eldöntöttük, hogy kiderítjük, melyiknél lesz nagyobb a lejárati pénzösszeg. Annyit elárulunk: mindkét megoldás hívei meg fognak lepődni.

Nyugdíj előtakarékossági számla vagy nyugdíjbiztosítás? Kiszámoltuk, hogy melyik éri meg!

Nagyon röviden tisztázzuk, hogy melyik micsoda! A NYESZ egy értékpapírszámla, amin keresztül vehetsz: állampapírokat, részvényeket, kötvényeket és befektetési alapokat. A befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás egy megtakarításos életbiztosítás, aminél befektetési alapokba (eszközalapokba) fektethetsz. Mindkettő célja, hogy privát nyugdíj-megtakarítást képezz a befizetéseid és az azon keresett hozamok által (és persze adójóváírást is kapsz utánuk.)

Az embereket általában az a kérdés foglalkoztatja, hogy ugyanannyi befizetett összeg esetén melyiknél lesz a végén több pénzük. Ezt egyrészt a magasabb hozamok által érhetik el, de ez olyan tényező, amit nem tudunk megjósolni, így ezt mindkettőnél azonosnak kell feltételeznünk. A költségeket viszont ismerjük (költségmentes befektetés nem létezik), ezért ki tudjuk számolni, hogy azonos hozam mellett melyik viszi el a több pénzt. Ha megfordítom a kérdést: melyiknél marad több pénz a zsebedben.

A körtét az almával – ezért nehéz őket összehasonlítani

Mielőtt belevágnánk a matekba, azt azért tisztázzuk, hogy befektetési alapot a befektetési alappal érdemes összehasonlítani. Annak nincs sok értelme, hogy NYESZ-re állampapírt veszünk a számításban, és ezt hasonlítjuk össze a nyugdíjbiztosítás egyik eszközalapjával. Olyat se nagyon tapasztaltunk, hogy ugyanazt a befektetési alapot tudnád igénybe venni NYESZ-nél és nyugdíjbiztosításnál.

Ezért megpróbáltunk hasonlót választani: hasonló befektetési politika, vegyes eszközalapok (alapok alapja) mindkettőnél, hasonló alapkezelési költség, sikerdíj nincs. Az éves feltételezett hozam 6%, de az összehasonlítás szempontjából ez lényegtelen.

Milyen költségekkel kell számolni?

Részrehajló cikkeknél gyakori fogás, hogy a NYESZ-nél 0,1%-os éves költséggel számolnak, és ezt vetik össze valamilyen kiemelkedően drága nyugdíjbiztosítással. Csakhogy a NYESZ nem ennyibe kerül.

Való igaz, pár ezer forintért nyithatsz NYESZ-t a legtöbb forgalmazónál (számlanyitási díj), aminek nagyjából ugyanennyi az éves fenntartási költsége (számlavezetési díj). Ez valóban nem sok, és itt a legtöbb cikk meg is áll. Csakhogy ezzel van egy értékpapírszámlád, és ennyi. Amint veszel rá egy befektetési jegyet valamelyik alapkezelőtől, rögtön keletkezik évi 2-3% vagyonarányos költséged (az egyenlegedből vonódik le).

20 éves távon 2% éves többletköltség 6% éves átlaghozam mellett összesen 20%-nyi veszteséget jelent.

Ezt folyó költségnek is hívják, amit a TER (Total Expense Ratio) ad meg egy befektetési alapnál. Ez tartalmazza a mögöttes alapok alapkezelési, forgalmazási, letétkezelési, felügyeleti díját, a könyvelő és a könyvvizsgáló díját, a bankköltséget, illetve a tőzsdei forgalomban tartás díját. Ha a számlavezető pénzintézeten kívül választasz alapkezelőt, és tőlük veszel befektetési jegyet, akkor havi szinten további egy-két százalék költséged is lehet a jegyvételen. Mit jelent ez? Ha A pénzintézetnél van számlád, és nem az A alapkezelőjétől, hanem B alapkezelőtől veszel befektetési jegyet, akkor ennek többletköltsége lehet. Mi egyébként mindkét esetre végeztünk számítást – nagyon nem is mindegy, melyik módot választod.

Milyen költségei vannak tehát a „szinte ingyenes” NYESZ-nek?

  • egyszeri számlanyitási díj,
  • éves számlavezetési díj,
  • befektetési alap költsége (TER: 1-3%),
  • vételi/eladási költség külső alapkezelő esetén.

Ezzel szemben a nyugdíjbiztosításoknál a Teljes Költségmutató (TKM) minden költséget egyesít, és éves átlagban, százalékosan mutatja ki, mennyi a negatív hozamod. Az etikus életbiztosítási koncepció bevezetése óta a nyugdíjbiztosítások költségszerkezete teljesen transzparenssé vált, a jogcímek egységesek és egyértelműek. A TKM-ben benne van a szerződéskötési, az adminisztrációs és a kockázati díj, a díjbeszedés és a vagyonkezelés költsége (tehát a befektetési alap költsége is). Ezzel sokkal egyszerűbb számolni, mint a NYESZ esetében, és jóval kevesebb kutatómunkát igényel. Könnyebb tehát összehasonlítani az ajánlatokat, és átlátni a várható költségeket. NYESZ-nél ez enyhén szólva is hosszadalmas, nehéz munka.

Nyugdíj előtakarékossági számla vagy nyugdíjbiztosítás? Kiszámoltuk, hogy melyik éri meg!

Számításunkból kiderül, hogy a NYESZ valóban nyerhet lejárati összegben, de csak akkor, ha szolgáltatón belül választasz befektetési alapot, és ilyenkor sincs akkora különbség a nyugdíjbiztosításhoz képest. Kérdés, hogy megér-e ez neked ennyit. A nyugdíjbiztosításnál végig ott van melletted egy tanácsadó (ha tisztességesen végzi a munkáját), akit számon tudsz kérni, aki segít neked probléma esetén, aki helyetted is informálódik a biztosítói kapcsolattartóknál.

A NYESZ-nél magadra vagy utalva – ha nem értesz a befektetésekhez, könnyen az internet útvesztőiben találod magad információ után kutatva, vagy ami talán még rosszabb, a témához nem értő banki ügyintézőktől kell tanácsot kérned. Szép kis időbe bele fog telni, mire utánanézel a NYESZ-t forgalmazó pénzintézetek kondícióinak, és össze is hasonlítod őket. A nyugdíjbiztosításoknál ezt a saját fejlesztésű kalkulátorunknak köszönhetően néhány kattintással megteheted.

És az sem utolsó szempont, hogy a nyugdíjbiztosítás kockázati életbiztosítást is tartalmaz, ami térít rokkantság, betegség vagy halál esetén, így védelmet is nyújt váratlan szerencsétlenségek esetén.

Nyugdíj előtakarékossági számla vagy nyugdíjbiztosítás? Kiszámoltuk, hogy melyik éri meg!

A második számításban más (külső) szolgáltatótól vettünk befektetési alapot NYESZ-re. Mindenképp előny, hogy lehet ilyet vásárolni, mert a nyugdíjbiztosításoknál biztosítón belül kell maradni. Azonban hiába nagyobb a választék NYESZ-nél, ha ennek borsos ára van. Az előny hamar el is apad, miután havonta kell 1-2%-ot fizetned a megvásárolt befektetési jegyek után.

Ezután is drágának tartod a nyugdíjbiztosítást? Pedig a NYESZ esetében nincs tanácsadó, aki állítólagosan elviszi a pénzedet, mégis drágábban úszhatod meg, és valószínűleg több munkád is lesz vele. Pedig nem egy életszerűtlen pénzügyi manővert követtünk el: egy átlagos költségű, jó hírű alapkezelőt választottunk, mint ahogy emberek ezrei teszik ezt a magasabb hozam reményében. A példaszámításban nem jártunk ezzel olyan jól.

Sokan ferdítik el úgy a számokat, hogy teljesen valótlan eredmény jöjjön ki

Persze, lehet olyan helyzetet teremteni, ahol a nyugdíjbiztosítás siralmasan teljesít. A piacon elérhető nyugdíjbiztosítások 80%-át mi sem ajánlanánk, a téma kritikusai persze jó érzékkel pécézik ki ezeket. Olyan nyugdíjbiztosítási termékkel számoltunk, amilyet mi is nyugodt szívvel megkötnénk, vagyis a maradék 20%-ból választottunk, ami viszont tényleg olcsó és piacképes (a kettő együtt kell, hogy teljesüljön). Mi nem prekoncepciók mentén szerettünk volna manipulatív eredményeket kihozni, hanem a valóság érdekelt minket. Őszinteségünket mi sem mutatja jobban, mint az, hogy kimondjuk: igen, a NYESZ lehet jó döntés bizonyos embereknek. De azt is hozzátesszük, hogy nem mindig, és nem mindenkinek. Ha 20 év alatt pár százezer forint csak a különbség, tedd fel a kérdést:

ez a kis plusz pénz megéri nekem a vesződést?

Az már csak apróság ezek után, hogy a NYESZ-nél évi maximum 100 ezer forint az adójóváírás (ha 2021 után mész nyugdíjba), míg nyugdíjbiztosításnál 130 ezer forint. Utóbbi esetben szól is a tanácsadód, hogy ne felejtsd el visszaigényelni a pénzt – a NYESZ-nél erre is neked kell figyelned.

Mint látod, minden azon múlik, milyenek a személyes igényeid. Ha szereted a kezedben tartani a pénzügyeidet, és nincs szükséged más segítségére, akkor nem biztos, hogy rosszul jársz a NYESZ-szel. A nyugdíjbiztosítással viszont valószínű, hogy még jobban is jársz, ha szeretnéd kényelmesen befektetni a pénzed.

Egy dolgot viszont tanácsolunk neked: soha ne dönts általánosító és részrehajló cikkek alapján. Minden esetben konkrét számítások előzzék meg a választást, hogy milyen megoldással gyarapítod a nyugdíjra félretett pénzedet. Fordulj független tanácsadóhoz, és kérd bátran a segítségét! Számolj utána a saját készítésű kalkulátorunk segítségével, mennyi pénzt termelne egy nyugdíjbiztosítás. A NYESZ lejárati összegének kiszámításában is tudunk segíteni.

Írj nekünk, és szívesen válaszolunk minden nyugdíj-jellegű kérdésedre, segítünk eligazodni a piaci választékban, utánanézünk helyetted is a részleteknek.

Richter Ádám
Pénzügyi szakértő, elemző, cikkíró.
Linkedin
Nyugdíj megtakarítási szakértő, elemző és cikkíró. 2017 óta a GRANTIS tagja.
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?

Vélemény, hozzászólás?