Nyugdíj előtakarékossági számla adókedvezmény

Sokak számára vonzó megoldást nyújtanak nyugdíj-kiegészítés gyanánt az államilag támogatott nyugdíj előtakarékosságok. Az egyik ilyen lehetőség a nyugdíj előtakarékossági számla. Most ebben a cikkben megmutatom neked, hogy mi a lényegi különbség egy értékpapírszámla, és a NYESZ számla között, vagyis bemutatom a NYESZ-re igényelehtő adókedvezményt.

Röviden a NYESZ-ről

A NYESZ egy olyan államilag támogatott értékpapírszámla, amin neked magadnak kell kereskedni a különböző befektetési jegyekkel, állampapírokkal, és részvényekkel, hogy hozamod legyen. Nyithatsz NYESZ számlát bankoknál, és befektetési alapkezelőknél is, de egyszerre csak egy ilyen számlával rendelkezhetsz. Az adókedvezmény mértéke a befizetett díjak 20%-a, legfeljebb 100.000 forint, amit csak egy esetben tudsz überelni, ha 2020-ig hivatalosan nyugdíjba mész, mert akkor ez az összeg akár 130.000 forintra is rúghat. Az adózásról ebben a cikkben találod meg a pontos információkat!

Mikor igényelhetsz adókedvezményt?

Az mind szép és jó, hogy pluszban kaphatsz 100.000 forintot, de azért egy-két feltételnek meg kell felelned, hogy ez a bizonyos plusz pénz a nyugdíj-kiegészítésedért dolgozzon. Mivel ez egy SZJA kedvezmény, ezért rendelkezned kell SZJA-ként befizetett adóval, hogy ez mit jelent? Először is legyen bejelentett béred, másodszor ne legyél KATA-s vállalkozó (nincs SZJA adónem), illetve ne használd el másra az SZJA kedvezményt, mint például a családi adókedvezményre. Ha ezekkel nincs gond, akkor élhetsz az adó visszatérítéssel. Nézzük mit kell még tudnod az adókedvezményről!

Az adókedvezmény

Az előbb már megemlítettem, hogy mekkora adókedvezményt lehet igényelni, de számos fontos tulajdonsága van az adójóváírásnak.

Rögtön az első, hogy minden évben a NYESZ számládra utalják az adóvisszatérítést, amihez csak a nyugdíjszolgáltatáskor juthatsz hozzá, különben súlyos büntetést kell fizetned.

Az adókedvezményt, ugyanúgy Te fekteted be, Te vásárolsz belőle különböző értékpapírokat, mint a saját befizetéseidet, ilyen szempontból nincs különbség.

Használd ki az adókedvezményt!

Igazság szerint könnyű feladat megfelelni az adókedvezmény visszaigénylési feltételeknek. Ha ez nálad is megvan, akkor már csak a megfelelő nyugdíj előtakarékosságot kell megtalálni. Úgy érzed, hogy megfelelően tudod kezelni a saját befektetéseidet? Ha igen, akkor valószínűleg a NYESZ lesz számodra az ideális megoldás, de nem biztos. Ha nem, akkor sincsen semmi baj, hiszen az önkéntes nyugdíjpénztáron, és a nyugdíjbiztosításon keresztül is tudsz élni az adóvisszatérítéssel. Töltsd ki ezt a rövid adatlapot, és egy nyugdíj tanácsadás alkalmával vagy megerősítelek a döntésed helyességében, vagy együtt megtaláljuk neked a megfelelő államilag támogatott nyugdíj előtakarékosságot!

Verba György
cikkíró
A Nyugdijbiztositas.com blogjának 2014-2016 közti cikkeinek szerzője vagyok. A nyugdíjrendszerrel és a nyugdíj-előtakarékosságokkal foglalkozom.
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?

Vélemény, hozzászólás?