Nyugdíj előtakarékossági számla 2015

Verba György

A 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság egyike a NYESZ számla. Ez a konstrukció már elég rég óta (2006) kínál opcionális megoldást a nyugdíjra megtakarítani vágyóknak, és ez 2015-ben sem lesz másképp. Nézzük meg, hogy milyen kondíciókat, milyen lehetőséget nyújt a NYESZ számla 2015-ben!

Mi is a NYESZ számla?

Leegyszerűsítve ez egy befektetési számla, ahol Te magad kereskedhetsz, vásárolhatsz befektetési jegyeket, állampapírokat, és részvényeket. Ebből egyértelműen következik, hogy akkor érdemes a NYESZ-t magadnak választani, ha van tőzsdei ismereted, tapasztalatod, és persze időd ezzel foglalkozni. Egyszerre mindössze egyetlen ilyen számlád lehet, amit a NYESZ-R jelzéssel kell ellátni. A NYESZ számlára, ahogy a bevezetőben is írtam adókedvezményt is tudsz igényelni.

Az adókedvezmény

2006 óta változatlan feltételekkel tudsz élni az SZJA kedvezménnyel, vagyis az éves befizetéseid 20%-át, legfeljebb 100.000 forintot igényelhetsz vissza. Az egyetlen kivétel, ha 2020-ig elmész nyugdíjba, mert ebben az esetben a maximálisan visszaigényelhető összeg akár 130.000 forintra is rúghat. Ne felejtsd el, hogy ezt az adóbevallásodban igényelned kell, nem fogja az állam automatikusan a megtakarítási számládra utalni. Még egy dolgot fontos tudnod, ahogy az előbb is írtam, az adókedvezményt nem a bankszámládra fogja az állam utalni, hanem a NYESZ számlára, így ezt az összeget is nyugdíjas korodban használhatod fel.

Hamarabb hozzányúlnál a NYESZ-hez?

Pénzveszteség nélkül erre nincs lehetőséged. A nyugdíj előtakarékossági számla, ahogy a nevéből is adódik, kimondottan nyugdíj-kiegészítésre van, az állam is ezért támogatja. Amennyiben szolgáltatás nélkül, vagyis nyugdíjba vonulásod előtt kivennéd a pénzt, akkor az összes adókedvezmény 120%-át el kell utald az államnak, és az elért nyereségedet egyéb jövedelemként le kell adóznod (SZJA+EHO, összesen 43%). Amennyiben a nyugdíjba vonulásodig nem telt el 10 év, akkor az összes állami támogatás megtarthatod, csak a nyereséged utáni 43%-os adóval kell kalkulálnod. Összegezve, csak akkor kapod meg a számlád teljes egyenlegét, ha több mint 10 éve indítottad a számlát, és nyugdíjba is vonultál. Ennél azért akad rugalmasabb nyugdíj megtakarítás is.

Érdemes a NYESZ-t választani 2015-ben?

A NYESZ számlával kapcsolatban jelentős változásokról nem tudok beszámolni az elmúlt egy évben, hiszen semmilyen törvénykezési folyamat nem érintette. Ha jártas vagy a tőzsde világán belül, akkor jó választás lehet, de a legjobb akkor lehet, ha van mellette egy önkéntes nyugdíjpénztárad, vagy nyugdíjbiztosításod. Ilyenkor ugyanis összesen a 2 nyugdíj megtakarításra 280.000 adókedvezményt igényelhetsz évente. Ha kérdésed van a cikkel kapcsolatban, akkor töltsd ki az alul található adatlapot! Amennyiben előrehaladottabb állapotban vagy, és mindenképp nyugdíj megtakarítást indítanál, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson. Egy kávé mellett, 1 óra alatt megtaláljuk azt a nyugdíj előtakarékosságot, ami leginkább megfelel az igényeidnek!

Ezt a cikket 2127 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555