Nyugdíj előtakarékossági számla 2014

A 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság egyike a nyugdíj előtakarékossági számla. Biztos neked is ajánlották már, amikor bementél a számlavezető bankfiókodba, hogy így tudsz a legjobban félretenni nyugdíjra. Ez az állítás részben igaz, részben nem, ezért most vegyük górcső alá a nyugdíj előtakarékossági számlát!

A NYESZ számla fogalma

Ez egy értékpapírszámla, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Az előnye, hogy abszolút a magad ura vagy, te adsz-veszel értékpapírokat, jegyzel befektetési jegyeket, választasz magasnak részvényeket. Hátránya, hogyha nem rendelkezel tőzsdei ismeretekkel, és befektetési tapasztalattal, akkor ez nem a Te nyugdíj előtakarékosságod. Nincs díjfizetési kötelezettség, ami ahhoz vezethet, hogy elmaradoznak a befizetések, így pedig nehéz elérni a várt mértékű nyugdíj-kiegészítést. Viszont az éves befizetéseink 20%-át, akár éves 100.000 forintot is visszaigényelhetsz az SZJA-ként befizetett adódból, sőt ha 2020-ig nyugdíjba vonulsz, akkor ez a szám elérheti az éves 130.000 forintot is. Menjünk is tovább, nézzük hol vezethetsz nyugdíj előtakarékossági számlát!

Hol nyithatsz NYESZ számlát?

Ahogy a cikk elején is említettem elsősorban a bankoknál találkozhatsz ezzel a lehetőséggel, de a különböző befektetési alapkezelőknél is lehet NYESZ számlát vezetni. Jelenleg Magyarországon mindössze 7 bank rendelkezik NYESZ számlával, név szerint a Budapest Bank, CIB Bank, ERSTE Bank, K&H Bank, MKB Bank, OTP Bank, UniCredit Bank, ezek összehasonlításáról itt olvashatsz. A befektetési alapkezelőknél elé csak megemlíteni a Concorde-ot, az Equilor-t, és a Quaestor-t. Nézd meg, hogy milyen különbségek vannak egyes NYESZ számlák között! Látszik, hogy nem egy kondíciós listát kell végignézni, de van egy-két fontos dolog, ami még tudnod kell.

Mire figyelj a NYESZ számlánál?

Amikor elindítasz egy nyugdíj előtakarékossági számlát, akkor mindenképpen lásd el a NYESZ-R jelzéssel, ezzel tudod igazolni, hogy ez az egyetlen olyan számlád, amire adókedvezményt fogsz igényelni, ugyanis csak egy NYESZ számlád lehet egyszerre.

Ha nyugdíjszolgáltatás nélkül szeretnél a pénzedhez jutni, akkor az összes adóvisszatérítés 120%-át vissza kell utalnod az állam számára, és a nyereségedet egyéb jövedelemként le kell adózni, ami összesen 43%-ot jelent. A NYESZ számla adózásáról ebben a cikkben írtam.

Teljesen egyedül kell intézd az egész befektetést, hiszen a bankokban dolgozó emberek (nem megbántva őket), nem igazán tudnak ilyen jellegű kérdésekben segítséget nyújtani számodra.

A jó nyugdíj előtakarékosság

Remélem sikerült összeismertetni téged a NYESZ számlával. Ha amúgy is rendelkezel a szükséges befektetési tapasztalattal, és tőzsdei ismerettel, akkor úgy gondolom megtaláltuk a számodra optimális megoldást, már csak annyi van hátra, hogy kalkulálj magadnak a nyugdíjkalkulátorral, hogy mekkora megtakarításra van szükséged. Ha ezen tulajdonságokkal nem rendelkezel, akkor se csüggedj, mert van még 2 másik államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság, az önkéntes nyugdíjpénztár, és a nyugdíjbiztosítás. Töltsd ki a cikk alján található adatlapot, és egy nyugdíj tanácsadás alkalmával vagy megtaláljuk neked az ideális helyet egy NYESZ számla indításához, vagy megnézzük melyik nyugdíj előtakarékosság passzol hozzád a leginkább!

Verba György
cikkíró
A Nyugdijbiztositas.com blogjának 2014-2016 közti cikkeinek szerzője vagyok. A nyugdíjrendszerrel és a nyugdíj-előtakarékosságokkal foglalkozom.
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?

Vélemény, hozzászólás?