Nyugdíj előtakarékossági lehetőségek: Többet is választhatok?

Mára köztudottá vált, hogy az állam nem tud elegendő nyugdíjad adni Neked. Így a korábbi „miért tegyek félre nyugdíjra” kérdést felváltotta egy új. Egy olyan új kérdés, amelyet megválaszolni sokkal bonyolultabb, és nehezebb, de most a cikkben megtaláljuk a választ. Szóval, „Milyen nyugdíj előtakarékosságot válasszak magamnak?”

Szűkítsük a kört!

A jelenlegi banki kamatok, illetve kamatkörnyezet miatt a bankbetétek csak arra alkalmasak, hogy a vésztartalékodat tartsad itt. Választhatsz akár TBSZ számlát is, de ezzel a konstrukcióval mindössze a kamatadó, és EHO fizetést úszod meg, mellesleg elég macerás minden évben egy új TBSZ számlát nyitni, hiszen ez egy 5 éves megtakarítási forma. A befektetéses életbiztosítások is nyújthatnak megoldást, hiszen jó hozamokat tudsz elérni, és alapból legalább 10 éves konstrukciók, valami mégis hiányzik. Valami többlet, valami plusz, mint például az SZJA kedvezmény.

Adóelőny a nyugdíjért

Az teljesen egyértelmű, hogyha egy megtakarításba 100.000 forintot fizetsz évente, az nem lesz olyan eredményes, mintha a 100.000 forint felett kapnál hozzá még mondjuk 20.000 forintot. Ezzel 3 résztvevőre szűkült a verseny, az önkéntes nyugdíjpénztárra, a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ), és a nyugdíjbiztosításra. Az éves 20%-os adókedvezménnyel, és ezeknek az extra hozamaival ugyanis jelen körülmények között nem lehet versenyezni. Hogyan tovább?

Egy, vagy több nyugdíj előtakarékosság?

Köztudott, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárra évente legfeljebb 150.000 forint, a NYESZ-re 100.000 forint (2020-ig visszavonulóknak 130.000 forint), a nyugdíjbiztosításra pedig maximum 130.000 forint adójóváírás jár. Arról azonban kevesebbet beszélnek, hogyha több nyugdíj előtakarékosságod van, akkor akár 280.000 forintnyi adókedvezményt igényelhetsz! Gondolj csak bele, milyen előnyökkel jár, ha nem egy, hanem több nyugdíj előtakarékosságod fut párhuzamosan!

Érvek a több megtakarítás mellett!

Elsőként kell megemlíteni a vállalkozások, és talán az élet első számú szabályát, vagyis mindig több lábon állj. Mi történik, ha a NYESZ-nél rossz befektetést választottál? Mi történik, ha ténylegesen visszaesnek az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai? Mi történik, ha egy-két évik nem tudod a vállalt díjakat fizetni? Ilyenkor a másik megtakarításod ellensúlyozhatja a veszteséget, vagyis csökkented a kockázatodat. Likviditási probléma esetén a NYESZ-nél, és az önkéntes nyugdíjpénztárnál nincs díjfizetési kötelezettség. Csak jól jöhetsz ki ebből.

Ha magasabb összeget tudsz megtakarítani nyugdíj célra, akkor nem „csak” 130-150.000 forint extra pénzt (adókedvezményt) szerzel évente, hanem akár 280.000 forintot, számszakilag, és a lejárati összegre nézve is ez nagy előny.

Befektetés technikailag pedig az egyik megtakarításodba választhatsz egy kicsit kockázatosabb portfóliót, eszközöket, a magasabb hozam reményében. A másik előtakarékosság úgyis megadja a megtakarításaid stabilitását. Így reálisan magasabb nyugdíj-kiegészítést tudsz elérni.

Nyugdíj előtakarékosság: Válassz többet!

Akár 280.000 forint. Miért elégednél meg kevesebbel? Nyílván, ha esetleg ez anyagilag nem tudod megtenni, akkor sincsen probléma, csak a megfelelő arányt kell megtalálni, a több lábon álláshoz. Ha kérdést tennél fel ezzel kapcsolatban, akkor töltsd ki a cikk alatt található adatlapot! Szeretnéd megtalálni a megfelelő arányt, és a hozzád passzoló nyugdíj előtakarékosságokat? Találkozz velem egy nyugdíj tanácsadáson, és egy óra alatt kiszámoljuk, hogyan tudsz a leghatékonyabban felkészülni a nyugdíjadra!

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?