Nyugdíj előtakarékossági lehetőségek

Az egyik kedvenc kérdés, ami ügyfelektől kapok az, hogy milyen nyugdíj előtakarékossági lehetőségek vannak? Órákat el tudok beszélgetni az emberekkel ezekről a nyugdíj előtakarékosságokról, de most tömör, és lényegre törő leszek, és röviden bemutatom azokat a nyugdíj előtakarékosságokat, amiket 2014-ben érdemes választani.

Milyen a jó nyugdíj előtakarékosság?

Mivel egy ilyen megtakarítással életünk utolsó 10-20 évét igyekszünk finanszírozni, ezért úgy gondolom, hogy a biztonság kiemelten fontos. Mivel a nyugdíj megtakarítás nem egy-két hetes pénzgyűjtési folyamat, hanem hosszú évek kitartó megtakarítása ezért a rugalmasság is fontos szerepet játszik. Természetesen mivel megtakarításról beszélünk, a lehető legmagasabb nyereség sem maradhat el. Nézzük milyenek a nyugdíj előtakarékosságok e 3 szempont szerint, név szerint az önkéntes nyugdíjpénztár, a NYESZ, és a nyugdíjbiztosítás.

Az önkéntes nyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztár egy biztonságos megtakarítási forma, hiszen az állam szigorúan felügyeli a portfóliók összetételét, így túlnyomó részt állampapírokba fektet. Rugalmas, mivel nincs díjfizetési kötelezettség, igaz költségeket ilyenkor is vonnak, de nem annyira rugalmas, hiszen 10 évig sehogy sem férsz a pénzedhez, ha esetleg szükség lenne rá. A lehető legmagasabb nyereség kérdésével hadi lábon áll, hiszen amikor indokolt lenne, akkor sem fektethet nagy arányban részvényekbe, így pedig hosszú távon nem lesz magas a hozama. Az igényelhető adójóváírás mértéke a befizetett díjak 20%-a, évente legfeljebb 150.000 forint. Nézzük mi a helyzet a NYESZ számlával!

A nyugdíj előtakarékossági számla

Nos, rögtön az elején szögezzük le, hogy itt sok múlik a Te tudásodon, mivel a NYESZ egy értékpapírszámla, ahol Te magad intézed a befektetési folyamatot. A biztonság így csak tőled függ. A rugalmassággal semmi gond sincs, hiszen ha nem fizetsz díjakat be a számlára, akkor sem történik semmi, de egy nyugdíj megtakarításról beszélünk, így inkább mindig fizesd be a díjakat! Valószínűleg itt lehet elérni a legmagasabb hozamokat a 3 nyugdíj előtakarékosság közül, de itt tudod akár teljesen eltüntetni a pénzedet is, hiszen ahogy mondtam, itt sok múlik a Te tudásodon. Évente 20%, legfeljebb 100.000 forint adókedvezményt vehetsz igénybe, ha 2020-ig nyugdíjba mész, akkor évente akár 130.000 forintot is. Jöjjön a nyugdíjbiztosítás!

A nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosításban is biztonságos helyen van a pénzed, hiszen biztosító nem ment (és nem is mehet) csődbe, legfeljebb felvásárolják, vagy fuzionálhat. Rengeteg garantált, és menedzselt alapba fektethetsz így a pénzed biztos helyen lesz. Az első 2-3 évben kötelező a díjfizetés, utána viszont van lehetőség díjszüneteltetésre, sőt akár díjmentesítésre is, bár ezekkel az opciókkal mind-mind a lejárati egyenlegünket csökkentjük. A várható hozamok tekintetében viszont nagyon pozitív a kép, hiszen sok különböző típusú befektetési alap közül állíthatod össze a saját befektetésedet, köztük menedzselt alapokból is. Arról nem is beszélve, hogy nem egy befektetési éves szinten magasabb, mint 20% éves hozamot, ért el, ezeket a nyugdíjbiztosítások adatlapjának alsó táblázatában találod. Reálisan évente 8-10%-os hozamot várhatsz el. Ráadásul évente 20%, akár 130.000 forint adó visszatérítésre is jogosult vagy.

Legyen meg a saját nyugdíj előtakarékosságod!

Most 3 fontos tulajdonság alapján mutattam be neked a 3 államilag is támogatott nyugdíj előtakarékosságot! Ahogy többször is írtam már az első lépés a tervezésben, hogy készítsünk egy megfelelő számítást, ezért használd Te is a nyugdíjkalkulátort, hogy megtudd mekkora nyugdíj megtakarításra van szükséged! Utána különböző tulajdonságok alapján össze tudod hasonlítani ezt a 3 nyugdíj előtakarékosságot, de ha időben és pénzben is igazán hatékony szeretnél lenni, akkor töltsd ki ezt az adatlapot! Egy nyugdíj tanácsadás keretein belül, veled egyeztetve minden fontos szempontot figyelembe véve megtaláljuk az ideális nyugdíj előtakarékosságot.

Verba György
cikkíró
A Nyugdijbiztositas.com blogjának 2014-2016 közti cikkeinek szerzője vagyok. A nyugdíjrendszerrel és a nyugdíj-előtakarékosságokkal foglalkozom.
651 Ügyfelünk Google értékelése:
4.97

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?

Vélemény, hozzászólás?