Nyugdíj előtakarékossági formák

Verba György

Nagyon örömteli, hogy egyre többen egyre nyitottabbak a nyugdíj előtakarékosságokra, ez pedig arra inspirált, hogy írjak egy összefoglaló cikket a nyugdíj előtakarékosságok formáiról. Sok ügyféllel találkozom, így most az ő szemszögükön keresztül mutatom be neked, hogy milyen szempontoknak melyik nyugdíj megtakarítás felel meg a legjobban.

Melyik nyugdíj előtakarékosságot választhatod?

Amennyiben fontos neked, hogy a nyugdíj megtakarításodra adókedvezményt tudjál igénybe venni (amiről itt írtam, hogy milyen sokat számít), akkor 3 választási lehetőséges maradt, az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj előtakarékossági számla, és a nyugdíjbiztosítás. Nézzük meg, hogy különböző szempontok szerint melyiket érdemes választani!

„Nem akarok foglalkozni befektetéssel”

Ebben az esetben a nyugdíj előtakarékossági számla biztosan nem a Te megtakarításod, hiszen itt aktívan kereskedned kell, ha nyereséget szeretnél elérni. Maradt az önkéntes nyugdíjpénztár, ami megfelel ennek a kritériumnak, hiszen a szerződés indításakor kiválasztod, hogy a számodra szimpatikus portfóliót, és többet nem is kell foglalkoznod vele. A nyugdíjbiztosítás ilyen szempontból átmenet a másik két nyugdíj megtakarítás között, mivel itt te választod ki, hogy milyen befektetési alapokba fektessék be a pénzedet, és érdemes (de nem muszáj) időnként változtatni a befektetési portfóliód összetételén.

„A legtöbb adókedvezményt szeretném”

Az adókedvezmény mindenhol a befizetett díjaink 20%-a, de ebben az esetben az önkéntes nyugdíjpénztár lesz a befutó, hiszen itt évente legfeljebb 150.000 forintot tudsz visszaigényelni. A nyugdíjbiztosításoknál évente maximum 130.000 forintot, míg a NYESZ-nél 100.000 forintot, kivéve, ha 2020-ig nyugdíjba mész, mert akkor itt is 130.000 forintnál van a plafon.

„A lehető legtöbb extra szolgáltatást választom”

Az önkéntes nyugdíjpénztárnál semmilyen extra szolgáltatásról nem tudok beszámolni, a nyugdíj előtakarékossági számlánál pedig az az extra, hogy a saját magad ura vagy, és úgy intézed a befektetésed, ahogy szeretnéd. A nyugdíjbiztosításoknál a biztosítók igyekeznek különböző bónuszokkal elérni, hogy rendszeresen fizessük a díjakat, és lehetőleg minél magasabb díjon, amivel mindenki jól jár. Ezeket a bónuszokat a nyugdíjbiztosítások adatlapján találod, az első táblázatban.

„Nekem a legrugalmasabb nyugdíj előtakarékosság kell”

A rugalmasság egy érdekes kérdés, hiszen a díjfizetési kötelezettség is egy rugalmassági szempont, ami egyedül a nyugdíjbiztosításnál van. Szerintem viszont ez előny, mert így biztosan be lesz fizetve az aktuális díj. (Tapasztalataim szerint, ha nincs díjfizetési kötelezettség, akkor el-elmaradoznak a befizetések, amivel magunknak ártunk) Ha szolgáltatás nélkül feltöröd a nyugdíj előtakarékosságodat, akkor az addig visszaigényelt adókedvezmények 120%-át el kell utalnod az állam számára, sőt a nyugdíj előtakarékossági számlánál még a nyereségedet egyéb jövedelemként le is kell adózni (összesen 43%-ot)

Hozz megfontolt, komplex döntést!

Ebben a cikkben az ügyfeleim szemszögén keresztül igyekeztem bemutatni neked a nyugdíj előtakarékosságokat. Nagyon fontos, hogy ne egy szempontot vegyél figyelembe, amikor keresed a saját nyugdíj megtakarításodat, hanem komplexen tekints ezekre a kritériumokra. Első lépésként számold ki a nyugdíjkalkulátorunkkal, hogy mekkora nyugdíj megtakarításra van szükséged. Ha ez megvan, akkor azt javaslom, hogy töltsd ki a cikk alján található adatlapot, és egy órás személyes nyugdíj tanácsadás keretein belül minden tudásommal azon leszek, hogy együtt megtaláljuk az optimális nyugdíj előtakarékosságot!

Ezt a cikket 2286 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555