Nyugdíj előtakarékosság adózása

Verba György

2014 óta már 3 olyan nyugdíj előtakarékosság közül választhatsz, amire adókedvezményt tudsz igényelni. Ez egyben azt is jelenti, hogy az adózás, és a nyugdíj előtakarékosságok kapcsolata egy kicsit szorosabb lett, mint régebben. Vizsgáljuk hát meg ezt a kérdést egy kicsit részletesebben!

A választható nyugdíj előtakarékosságok

Ahogy a bevezetőben is említettem érdemben 3 nyugdíj előtakarékosságról beszélhetünk, konkrétan az önkéntes nyugdíjpénztárról, a NYESZ számláról, és a nyugdíjbiztosításról. Adózási szempontból sok mindenben hasonlítanak, például abban, hogy az éves befizetéseid 20%-át igényelheted SZJA-kedvezményként, de a felső korlátja a támogatásnak nem egyezik. Nézzük meg először, milyen közös adózási szabályok vannak!

A közös szabályok

Mindhárom esetben az SZJA-ként befizetett adóból tudsz adóvisszatérítést igényelni, tehát az alábbi feltételeknek kell megfelelned:

  1. legyen bejelentett munkaviszonyod
  2. nem legyél KATA-s vállalkozó (itt nincs SZJA adónem)
  3. ne költsd el másra az adóvisszatérítést (több gyermek után családi adókedvezmény, egészségpénztár, másik nyugdíj megtakarítás, önsegélyező pénztár)

Az adókedvezményt minden évben igényelned kell az adóbevallásodban, mert ha ezt elmulasztanád, akkor abban az évben az állam nem fog a megtakarítási számládra utalni a pénzt. Nézzük egyesével a nyugdíj megtakarításokat!

Az önkéntes nyugdíjpénztár

Valamelyest az adózáshoz kapcsolódik, hogy ez az egyetlen a 3 említett nyugdíj megtakarítás közül, amit fizethet helyetted a munkáltatód, de ebben az esetben nem igényelhetsz vissza adójóváírást. Azt az adójóváírást, amely akár évente 150.000 forintra is rúghat. Jöjjön a következő!

A nyugdíj előtakarékossági számla

A NYESZ számlára alap esetben 100.000 forint adókedvezményt igényelhetsz legfeljebb, kivéve, ha 2020-ig nyugdíjba mész, mert akkor ez az összeg elérheti akár a 130.000 forintot is. Az adózáshoz tartozik még, ha a nyugdíjszolgáltatás előtt a pénzedhez nyúlsz, akkor az állam részére el kell utald az összes igényelt adójóváírás 120%-át, valamint a nyereségedet is le kell adózd egyéb jövedelemként. Szám szerint ez a nyereséged 16%-a (SZJA), plussz a 27%-a (EHO), vagyis a nyereséges 43%-át. Bővebb információért ide kattints! Nézzük a nyugdíjbiztosítást!

A nyugdíjbiztosítás

Itt lényegesen egyszerűbb a helyzet, mint a NYESZ számlánál, hiszen az igénybe vehető adókedvezmény mértéke kortól függetlenül legfeljebb 130.000 forint. Ha hamarabb nyúlnál a megtakarításodhoz, akkor is „mindössze” a nyugdíjbiztosítási számládra érkező adókedvezmények 120%-át kell az államkasszába juttatnod!

Az adózás egy szempont a sok közül!

Most, hogy tisztában vagy Te is a nyugdíj előtakarékosságok adózásával, láthatod, hogy nincsenek igazán nagy különbségek az egyes megtakarítási formák közt ebből a szempontból. A legfontosabb információ összegezve talán az, hogy minden évben jelezd az államnak, hogy igényled a támogatást, és az, hogy idő előtt ne nyúlj a megtakarításodhoz. Ha maradt még olyan kérdés, amit nem válaszoltam meg, akkor töltsd ki a cikk alján található adatlapot! Amennyiben konkrét nyugdíj megtakarítást szeretnél választani, akkor találkozz velem egy nyugdíj tanácsadáson, és együtt megtaláljuk a megfelelő nyugdíj előtakarékosságot!

Ezt a cikket 2240 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555