Nyugdíj előtakarékosság adókedvezménye

Verba György

Úgy gondolom, hogy 2014-ben neked is evidens, hogy olyan nyugdíj előtakarékosságot választasz magadnak, amire adókedvezményt tudsz visszaigényelni. De vajon az adókedvezmény mennyit számít egy nyugdíj előtakarékosságnál? Minden esetben kaphatsz adókedvezményt? Ebben a cikkben összeszedtem minden fontos tudnivalót a nyugdíj előtakarékosságok adókedvezményéről.

Mekkora adókedvezményre vagyok jogosult?

Alapvetően a befizetett díjaid után 20%-os adókedvezményt vehetsz igénybe az SZJA-ként befizetett adódból. A maximális adójóváírás azonban a 3 államilag támogatott nyugdíj megtakarításnál nem egyezik. Az önkéntes nyugdíjpénztárnál évente legfeljebb 150.000 forintot vehetsz igénybe, a nyugdíjbiztosításnál pedig 130.000 forintot. A nyugdíj előtakarékossági számlánál azonban a korod alapján dől el, hogy mekkora a maximális adó visszatérítés mértéke, hiszen alap esetben 100.000 forint, de ha 2020-ig nyugdíjba mész, akkor 130.000 forint évente. Nézzük meg, hogy mi az, amit még érdemes tudni az adókedvezményről.

Mit kell tudni az adókedvezményről?

Ahhoz, hogy adókedvezményt vegyél igénybe, az alábbi feltételeknek kell teljesülnie:

 

  1. Legyen bejelentett kereseted.
  2. Ne legyél KATA-s vállalkozó, vagy több gyermek után ne vedd igénybe a családi adókedvezményt.
  3. Indíts el egy olyan nyugdíj megtakarítást, amire adókedvezményt tudsz igényelni.
  4. Minden évben jelezd az adóbevallásodban, hogy élsz az adóvisszatérítés lehetőségével.

 

Ha megtörnéd, vagy pénzt vennél ki a nyugdíj előtakarékosságodból, akkor az addig visszaigényelt adójóváírások 120%-át az államnak el kell utalnod.

Az adókedvezményt az állam minden évben az nyugdíj előtakarékossági számládra fogja utalni, ezzel is elősegítve, hogy további nyereséget termeljen számodra.
Ez a nyereség pedig elég jelentős, hogy mennyire?

Az adókedvezmény, és a többlethozam

Készítettem egy kalkulációt neked, hogy megmutassam a nyugdíj előtakarékosságra visszaigényelt adókedvezmények, és hozamaik mekkora többletet jelentenek a lejárati összegben. Vegyünk egy havi 20.000 forintos nyugdíjbiztosítást, ami évente elér 8%-os hozamot, és évente 3%-kal több díjat fizetünk (indexálás), hogy értékálló maradjon a megtakarításunk. Nézzük, hogy milyen eredményt mutat a kalkuláció:

Vizsgáljuk meg együtt a feketével kiemelt sort. Egy 25 éves megtakarítás esetén 1.750.045 forint adókedvezményt tudunk visszaigényelni, ami összesen 2.814.465 forint hozamot termel nekünk, ez így összesen 4.564.510 forint. A 22.911.734 forintos egyenleg az adókedvezmény, és hozamai nélkül csak 18.347.224 forint lenne.

Azt is láthatod, hogy 5 év várakozásnál (20 éves futamidő) 9 millió forinttal lesz kevesebb a lejárati összeg, és az adókedvezmény és hozamai is 1,8 millió forinttal kevesebb lesz. Szerinted sem éri meg halogatni a nyugdíj előtakarékosságot?

Használd ki az adókedvezményt!

A cikk végére remélem egyértelmű a számodra, hogy mit kell tudnod a nyugdíj előtakarékosság adókedvezményéről, és az is, hogy ki tudod-e használni ezt a lehetőséget. Ha visszapillantasz egy pillanatra a táblázatra, akkor látni fogod, hogy az adókedvezmény milyen sokat jelenthet a nyugdíjas korodban. Hogyan tovább? Először is használd a nyugdíjkalkulátorunkat, hogy megtudd mekkora nyugdíj előtakarékosságra van szükséged. Ezután pedig töltsd ki ezt az adatlapot a cikk alján, és akkor egy személyes nyugdíj tanácsadás keretein belül megtaláljuk neked az optimális nyugdíj előtakarékosságot.

Ezt a cikket 2312 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555