Nyugdíj előtakarékosság adókedvezmény

Verba György

A 3 kiemelt nyugdíj előtakarékosságot az igénybe vehető adókedvezmények emelik a többi megtakarítás fölé. Legyen szó akár nyugdíj előtakarékossági számláról, akár önkéntes nyugdíjpénztárról, akár nyugdíjbiztosításról a 20%-os adókedvezmény, jelentős pluszt ad a lejárati összeghez. Ebben a cikkben leírok minden fontos tudnivalót az adókedvezményről, és számolgatni is fogok egy kicsit.

Az adókedvezmény feltétele

Ahhoz, hogy adókedvezményt tudj kihasználni pár feltételnek teljesülnie kell, amik közül az első, hogy indíts el egyet a fent említett 3 nyugdíj előtakarékosság közül. Az adókedvezményt az SZJA-ként befizetett adódból tudod visszaigényelni, amit akkor tudsz megtenni, ha:

 

  • van bejelentett munkaviszonyod (fizetsz adót)
  • nem vagy KATA-s vállalkozó (ilyenkor nincs SZJA)
  • elhasználtad az SZJA-kedvezményt, például több gyermek után családi adókedvezmény

 

 

Az adókedvezmény egyik legfontosabb feltétele, hogy nyugdíj célra adja az állam, vagyis ha nyugdíjszolgáltatás előtt hozzányúlunk a pénzhez, akkor az összes addig igénybevett adókedvezmény 120%-át vissza kell fizetni az államnak. De mekkora lehet az adókedvezmény nagysága?

Az adókedvezmény mértéke

Az adókedvezmény nagysága csak a befizetéseiden múlik, ugyanis az adott naptári évben befizetett díjak 20%-a. Az egyes nyugdíj előtakarékosságoknál az igényelhető adó jóváírás felsőhatára máshol van:

 

  • önkéntes nyugdíjpénztár, évente legfeljebb 150.000 forint
  • NYESZ számla, évente legfeljebb 100.000 forint (2020-ig nyugdíjba vonulóknak 130.000 forint)
  • nyugdíjbiztosítás, évente legfeljebb 130.000 forint

 

 

Nézzük meg, hogy a lejáratkor mennyit számít az adókedvezmény!

Az adókedvezmény számokban

Készítettem egy táblázatot, amiben megmutatom, hogy a 20%-os adókedvezmény mekkora nyereséget jelent neked. A számítást egy 41 éves emberre végeztem, vagyis 24 éve van a nyugdíjig, a díjakat nem indexáltam, íme a táblázat:

A táblázatból jól kivehető, hogy egy havi 30.000 forintos megtakarítás esetén 4.573.772 forint pluszt jelent, ha Te magad indítasz nyugdíj megtakarítást, és minden évben visszaigényeled rá az adókedvezményt.

Használd ki az adókedvezményt!

Ebben a cikkben részletesen bemutattam neked azt az adókedvezményt, ami miatt a 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság kiemelkedik a többi közül. A honlapon található nyugdíjkalkulátor, amivel érdemes számolnod tartalmazza az adókedvezményeket is. Innentől fogva csak egy dolgod van, kiválasztani azt a nyugdíj előtakarékosságot, amivel a legjobban jársz, az én feladatom az, hogy hozzásegítselek ehhez a nyugdíj megtakarításhoz. Töltsd ki ezt a rövid adatlapot, és egy nyugdíj tanácsadás alkalmával kiszámoljuk, és megtaláljuk a számodra ideális nyugdíj előtakarékosságot!

Ezt a cikket 2265 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555