Nyugdíj befektetések

Verba György | Mánia Fitness
Verba György

A nyugdíj befektetés elsődleges funkciója, hogy megtartsuk azt az életszínvonalat, amit megszoktunk az aktív dolgozó életünk alatt. A nyugdíjkalkulátor használata után látható, hogy ez nyugdíj megtakarítás nélkül nem kivitelezhető. Szóval azért kell megtakarítsunk a nyugdíjas korunkra, hogy anyagilag ne szenvedjünk jelentős veszteséget. A feladatunk, hogy megtaláljuk a sok nyugdíj befektetés közül a legjobbat.

Milyen nyugdíj befektetést választhatunk?

Érdemes az államilag támogatott nyugdíj befektetések közt körülnézni, hiszen az állam által hozzáadott plusz 20% adókedvezményt, tekinthetjük egyfajta garantált hozamnak is. Az önkéntes nyugdíjpénztár egy konzervatív befektetés, míg a nyugdíj előtakarékossági számla egy korlátozott, de azon belül szabad befektetés, legvégül pedig a nyugdíjbiztosítás egy korlátozásoktól mentes befektetési forma.

 

Az önkéntes nyugdíjpénztár

Befektetési szempontból fontos tudni, hogy csak Magyarországon kibocsátott, és forint alapú befektetési alapokba fektethet egy nyugdíjpénztár. Nekünk általában 3 portfólióból kell kiválasztani, hogy melyikbe fektessék be a pénzünket, amivel ha nem vagyunk elégedettek, akkor válthatunk egy másik portfólióra.

 

A nyugdíj előtakarékossági számla

Ennél a nyugdíj befektetésnél teljesen a saját magunk urai vagyunk, hiszen a NYESZ számla egy olyan értékpapírszámla, ahol mi magunk intézzük a tényleges befektetést. Ahogy az önkéntes nyugdíjpénztárnál, itt is kizárólag a magyar értékpapírokba fektethetünk, de egyéb korlátozással nem kell foglalkozunk. Mint, minden értékpapír számlánál, itt is figyelnünk kell, hogy egy alap váltásnál (amennyiben nyereséges volt) kamatadó (16%), és EHO (6%) fizetési kötelezettségünk van a nyereség után az állam felé.

 

A nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítások az első olyan nyugdíj befektetések, ahol nem csak magyar, hanem külföldi befektetési alapok is választhatóak. Ez mindenképpen előny, arról nem is beszélve, hogy mi magunk állítjuk össze a befektetési portfóliónkat, amit aztán szakemberek kezelnek a legjobb tudásuk szerint. Ezt eredményesen teszik, amit megtekinthetsz a nyugdíjbiztosítások adatlapjainak utolsó menüpontjában.

 

Befektetéssel a nyugdíjunkért

Ebben a cikkben befektetési szempontból hasonlítottam össze neked az államilag támogatott nyugdíj előtakarékosságokat, és láthatod, hogy ebből a szempontból is jelentős különbségek vannak köztük. Mielőtt választanál magadnak egy nyugdíj befektetést használd a nyugdíjkalkulátort, hogy tudd, mekkora összeget kell a nyugdíj befektetésben elhelyezni. A pénzpiacon jelenleg több mint 100 konkrét nyugdíj megtakarítás nyújthat Neked megoldást, ezért töltsd ki ezt a rövid űrlapot, hogy utána felkeresselek, és egy órás nyugdíj tanácsadás keretein belül (megismerve az igényeidet) megtaláljuk a számodra optimális nyugdíj befektetést!

Ezt a cikket 1238 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555