Nyugdíj befektetések

Verba György

A nyugdíj befektetés elsődleges funkciója, hogy megtartsuk azt az életszínvonalat, amit megszoktunk az aktív dolgozó életünk alatt. A nyugdíjkalkulátor használata után látható, hogy ez nyugdíj megtakarítás nélkül nem kivitelezhető. Szóval azért kell megtakarítsunk a nyugdíjas korunkra, hogy anyagilag ne szenvedjünk jelentős veszteséget. A feladatunk, hogy megtaláljuk a sok nyugdíj befektetés közül a legjobbat.

Milyen nyugdíj befektetést választhatunk?

Érdemes az államilag támogatott nyugdíj befektetések közt körülnézni, hiszen az állam által hozzáadott plusz 20% adókedvezményt, tekinthetjük egyfajta garantált hozamnak is. Az önkéntes nyugdíjpénztár egy konzervatív befektetés, míg a nyugdíj előtakarékossági számla egy korlátozott, de azon belül szabad befektetés, legvégül pedig a nyugdíjbiztosítás egy korlátozásoktól mentes befektetési forma.

 

Az önkéntes nyugdíjpénztár

Befektetési szempontból fontos tudni, hogy csak Magyarországon kibocsátott, és forint alapú befektetési alapokba fektethet egy nyugdíjpénztár. Nekünk általában 3 portfólióból kell kiválasztani, hogy melyikbe fektessék be a pénzünket, amivel ha nem vagyunk elégedettek, akkor válthatunk egy másik portfólióra.

 

A nyugdíj előtakarékossági számla

Ennél a nyugdíj befektetésnél teljesen a saját magunk urai vagyunk, hiszen a NYESZ számla egy olyan értékpapírszámla, ahol mi magunk intézzük a tényleges befektetést. Ahogy az önkéntes nyugdíjpénztárnál, itt is kizárólag a magyar értékpapírokba fektethetünk, de egyéb korlátozással nem kell foglalkozunk. Mint, minden értékpapír számlánál, itt is figyelnünk kell, hogy egy alap váltásnál (amennyiben nyereséges volt) kamatadó (16%), és EHO (6%) fizetési kötelezettségünk van a nyereség után az állam felé.

 

A nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítások az első olyan nyugdíj befektetések, ahol nem csak magyar, hanem külföldi befektetési alapok is választhatóak. Ez mindenképpen előny, arról nem is beszélve, hogy mi magunk állítjuk össze a befektetési portfóliónkat, amit aztán szakemberek kezelnek a legjobb tudásuk szerint. Ezt eredményesen teszik, amit megtekinthetsz a nyugdíjbiztosítások adatlapjainak utolsó menüpontjában.

 

Befektetéssel a nyugdíjunkért

Ebben a cikkben befektetési szempontból hasonlítottam össze neked az államilag támogatott nyugdíj előtakarékosságokat, és láthatod, hogy ebből a szempontból is jelentős különbségek vannak köztük. Mielőtt választanál magadnak egy nyugdíj befektetést használd a nyugdíjkalkulátort, hogy tudd, mekkora összeget kell a nyugdíj befektetésben elhelyezni. A pénzpiacon jelenleg több mint 100 konkrét nyugdíj megtakarítás nyújthat Neked megoldást, ezért töltsd ki ezt a rövid űrlapot, hogy utána felkeresselek, és egy órás nyugdíj tanácsadás keretein belül (megismerve az igényeidet) megtaláljuk a számodra optimális nyugdíj befektetést!

Ezt a cikket 2307 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555