NYESZ számla nyitása

Verba György

Az idei évben (2014) a nyugdíj előtakarékosságok sokkal nagyobb publicitást kapnak, mint a korábbi években. Részben ez köszönhető annak is, hogy 2014-től már 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság közül választhatsz. A NYESZ számla esetén például 2006 óta igényelhetsz adókedvezményt, nézzük meg, hogyan tudsz NYESZ számlát nyitni, és hogy mit kell tudni róla!

A NYESZ számla

A nyugdíj előtakarékossági számla egy speciális értékpapírszámla, amire a befizetéseid 20%-át adókedvezmény formájában igényelheted az államtól. A legmagasabb összeg, amire jogosult vagy, az évente 100.000 forint, amit éves 500.000 forint befizetése mellett tudsz visszaigényelni. Egyetlen esetben tudsz ennél magasabb adókedvezményben részesülni, mégpedig ha 2020-ig hivatalosan nyugdíjba vonulsz, mert ebben az esetben évente akár 130.000 forint adó jóváírást igényelhetsz, ehhez pedig 650.000 forintot kell elhelyezned a nevedre szóló nyugdíj előtakarékossági számlán.

A NYESZ számlán neked magadnak kell kereskedned különböző állampapírokkal, befektetési jegyekkel, és részvényekkel, ha ez problémát okoz, vagy még sosem csináltad, akkor ne szédítsenek meg a relatív alacsony költségek, válaszd inkább az önkéntes nyugdíjpénztárt, vagy a nyugdíjbiztosítást.

Hogyan nyissunk NYESZ számlát?

Ha megfelelő tőzsdei ismeretekkel rendelkezel, és van időd kezelni ezt az értékpapírszámlát, akkor semmi akadálya, hogy a NYESZ számla segítségével készülj fel a nyugdíjas korodra, első körben azt érdemes kiszámolni, hogy mekkora összeget szükséges megtakarítanod, hogy megfelelő mértékű nyugdíj-kiegészítésed legyen, erre készítettük az oldalon található nyugdíjkalkulátort, próbáld ki!

Ha megvan a pontos megtakarítás összege, akkor érdemes a bankok felé fordulni, de mivel a költségek meglehetősen hasonlóak, ezért jelentős különbséget nem találsz ebből a szempontból közöttünk. NYESZ számlát tudsz nyitni 5.000 forint befizetésével is. Azt tanácsolom, hogy annál a banknál indíts NYESZ számlát, ahol hosszútávon tervezel maradni (ahol a bankszámlád is van), mert egyik banktól átvinni a másikhoz elképesztően bonyolult, és nagyon sok papírmunkával jár.

Amikor NYESZ számlát nyitsz, akkor semmiképpen ne felejtsd el az értékpapírszámlát a megfelelő helyen a NYESZ-R jelzéssel ellátni, mert csak így lesz lehetőséged az adó visszatérítésre. Egyszerre csak egy NYESZ számlád lehet, ha többet is ellátsz NYESZ-R jelzéssel, akkor súlyos büntetésre számíthatsz.

Mielőtt azonban belevágnál a NYESZ számla megnyitásába mindenképp olvasd el az összehasonlító cikket, amit a nyugdíj előtakarékossági számláról írtam, itt mindent megtalálsz, aktuális konkrét adatoktól kezdve, az általános tulajdonságokig.

A megfelelő nyugdíj előtakarékosság

2014-ben csak akkor válassz nyugdíj előtakarékossági számlát, ha a cikkben is taglalt minden feltételnek megfelelsz, legyen szó akár a befektetési tapasztalatról, akár a kellő mennyiségű időről. Egyedül választani, magas kockázattal jár, amit a nyugdíjra gyűjtött pénzed egyenlege fog tükrözni, ezért töltsd ki ezt a rövid adatlapot! Egy nyugdíj tanácsadás alkalmával, egy kávé, vagy tea mellett együtt meg tudjuk tervezni a nyugdíj előtakarékosságot, és meg tudjuk találni az ideális nyugdíj megtakarítást.

Ezt a cikket 2261 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555