NYESZ számla adózása

Sokan mondják, hogy Magyarország a papírok országa, és valóban, rengeteg papíron kellett nekem is átrágnom magam, mire megértettem a nyugdíj előtakarékossági számla adózását. Úgy gondolom fontos, hogy ezzel a konstrukcióval is tisztában legyünk, és bár elsőre nehezen érthető, én most igyekszem egyszerűen elmagyarázni, hogyan is kell adóznia annak, aki a NYESZ-t választja nyugdíj megtakarításául.

A nyugdíj előtakarékossági számla fogalma

A NYESZ egy olyan állalmilag támogatott nyugdíj előtakarékosság, ahol az éves befizetéseink 20%-át, maximum évente 130.000 forintot (2020-ig nyugdíjba vonulók esetén 130.000 forintot) adókedvezmény formájában visszaigényelhetünk. A NYESZ maga egy értékpapírszámla, ami azt jelenti, hogyha nem kereskedünk a különböző értékpapírokkal, akkor nem lesz hozama, nyeresége a megtakarításunknak, részletesebb információkat itt találsz a nyugdíj előtakarékossági számláról.

Erre figyelj, ha NYESZ-t választasz

Ahogy fent is írtam, itt aktívan kereskedni kell, vagyis szükséges hozzá emiatt a megfelelő tőzsdei ismeret, és tapasztalat, és azt se felejtsd el, hogy időt is szakítani kell a kereskedésre. Emiatt csak egy szűk szegmensnek alkalmas, neked kell dönteni, hogy beletartozol-e, de ha csak egy kicsit is vacillálsz, akkor nem valószínű, hogy a nyugdíjas megélhetésedet érdemes kockáztatnod, inkább válassz másik nyugdíj előtakarékosságot!

Amikor nyugdíj előtakarékossági számlát nyitsz, akkor a nyomtatványokon fel kell tüntetni, hogy NYESZ-R, ugyanis ez az R betű jelenti azt, hogy igénybe vehetsz adókedvezményt. Gondosan figyelj rá, hogy egyszerre csak egy NYESZ számlád lehet.

Mibe fektethetünk a NYESZ számlán keresztül?

A törvény szigorúan szabályozza, hogy milyen befektetéseket eszközölhetünk:

  1. magyarországi, illetve az EGT (Európai Gazdasági Térség) tagállamaiban rendelkezésre bocsátott értékpapírra,
  2. Magyarország, illetve az Európai Gazdasági Térség szabályozott piacára bevezetett értékpapírra,
  3. a Magyar Állam, és az EGT tagállamok által kibocsátott pénzpiaci eszközökre és állampapírokra
  4. eladási-vételi ügyletekre

Ez azt jelenti, hogy elsősorban magyar vagy európai befektetéseket választhatunk, így egy jelentős szegmens (pl. a dél-amerikai és ázsiai országok) is kimaradnak a portfólióról.

Most, hogy a befektetéseknél tartunk érdemes kiemelni a NYESZ egyik nagy előnyét, vagyis az adás-vételek esetleges nyeresége után sem kell 16%-os kamatadót, és 6%-os EHO-t fizetni, egyedül az osztaléktípusú (részvény) nyereség után kell 16%-os SZJA-t az államnak utalni. Ez azért nem szerencsés, mert vélhetően itt tudnánk a magasabb hozamokat elérni. Az adózásnak még a szerződés megszűntetésénél van jelentős szerepe, hogy mennyire?

NYESZ számla megszűntetése

Alapvetően két esetről érdemes beszélnünk, az egyik ha számlavezetőt váltunk, ilyenkor semmilyen adókötelezettségünk sincs, ha a pénzt maradéktalanul átutaljuk az új NYESZ számlánkra.

A másik opció a végleges megszűntetés, amit megtehetünk nyugdíj felhasználás céljából, és nyugdíj előtt, ennek szemléltetésére készítettem egy táblázatot:

NYESZ számla adózása

Ahogy látod, rugalmasság szempontjából nem jeleskedik a nyugdíj megtakarítási számla, hiszen az összes pénzedhez csak akkor jutsz hozzá, ha legalább 10 év volt a megtakarítási időszak, és nyugdíjba vonultál. Egyéb jövedelemként leadózni azt jelenti, hogy, SZJA (16%), és EHO(27%) fizetési kötelezettség áll fenn, ami összesen 43%.

Válasszuk a hozzánk illő nyugdíj előtakarékosságot!

A nyugdíj előtakarékosságoknak egy célja van, az hogy idős korunkba jó életszínvonalon tudjunk élni. A nyugdíj előtakarékossági számla az egyik lehetséges megoldás erre a feladatra, de ahogy írtam is ez csak egy nagyon szűk szegmensnek alkalmas. Minden nyugdíj megtakarítás kiválasztása előtt érdemes egyet kalkulálni, ezért használd a honlapon található nyugdíjkalkulátort! Ha ezzel megvagy, akkor találkozzunk egy ingyenes nyugdíj tanácsadás keretein belül (töltsd ki a cikk alján lévő rövid adatlapot), és segítek megtalálni az ideális nyugdíj előtakarékosságodat, amivel eléred az anyagi gondoktól mentes nyugdíjas kort!

Verba György
cikkíró
A Nyugdijbiztositas.com blogjának 2014-2016 közti cikkeinek szerzője vagyok. A nyugdíjrendszerrel és a nyugdíj-előtakarékosságokkal foglalkozom.
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?

Vélemény, hozzászólás?