NYESZ hozamok

Ügyfeleimet általában két dolog motiválja, a minél nagyobb nyereség elérése, és a lehető legolcsóbb megoldás. Ha felületesen vizsgáljuk a nyugdíj megtakarításokat, akkor csukott szemmel azt válaszolja rá az átlagember, hogy NYESZ. De vajon igaza van? Vizsgáljuk meg közelebbről a kérdést!

A NYESZ fogalma

A NYESZ, teljes nevén nyugdíj előtakarékossági számla, egy speciális értékpapírszámla. Itt Te intézed a befektetéseket, legyen szó akár részvényekről, akár állampapírokról, esetleg befektetési jegyekről. A befizetett pénzeid után viszont jogosult vagy 20%, akár évente 100.000 forint adójóváírásra, ha 2020-ig nyugdíjba mész, akkor évente még 130.000 forintot is visszaigényelhetsz az SZJA-ként befizetett adódból.

Megtérül a befektetés?

Ha értesz a befektetésekhez, és van tőzsdei tapasztalatod, akkor nagy valószínűséggel igen. Nem árt tudnod, hogy a NYESZ nem egy bankszámla, erre nincsen ún. látra szóló kamat, itt kizárólag a vásárolt értékpapírjaid árfolyam nyeresége tud neked hozamot generálni. Magyarul, ha ügyesen intézed a befektetést, akkor nyereséges lesz, ha nem értesz hozzá, vagy nem fordítasz rá elég időt, akkor nem.

Hogyan lehet nagy(obb) nyereséged?

Alapvetően háromféle értékpapírt vásárolhatsz egy NYESZ számlán keresztül, állampapírt, befektetési jegyet, és részvényt. Ebben a sorrendben növekszik a várható nyereség, de ezzel együtt növekszik a befektetésed költsége is. Míg az állampapírokat a legtöbb helyen ingyen megveheted, és eladhatod, addig a részvényeknek az adás-vételére szinte mindenhol költséget számolnak fel.

Milyen az ideális befektetés?

Az ideális befektetésnek az alábbi két tulajdonságot kell magában hordoznia a magas hozam, a biztonság. A NYESZ a lehető legjobb megoldás hozamokban kifejtve évente 10-20% nyereség lehet, ha legalább 2-3 éves tőzsdei tapasztalattal rendelkezel, hiszen ilyenkor egyszerre megvan a magas hozam, és a (relatív) biztonság. Minden egyéb esetben a biztonság hiánya fennáll, és ilyenkor érdemes a magasabb költségekkel rendelkező, de sokkal biztonságosabb, nem sokkal kisebb hozamokkal kecsegtető megoldás felé fordulni, mint a nyugdíjbiztosítás. Ha esetleg, még ez sem elég biztonságos megoldás, akkor még mindig választhatod az önkéntes nyugdíjpénztárt. Itt olvashatsz egy érdekes összehasonlításról, ezt nem érdemes kihagyni!

Ne csak a hozamok alapján dönts!

Akik NYESZ-t választanak nyugdíj előtakarékosságnak, azok vagy komoly tapasztalattal rendelkeznek, vagy az alacsony költségek miatt választják. Azt javaslom viszont, hogy ne csak egy-egy tulajdonság alapján kötelezd el magad hosszú távra, hanem hozz inkább komplex döntést! A minden eshetőségre kitérő nyugdíj kalkulációban, tervezésben, összehasonlításban pedig egy független szakértő sokat tud segíteni. Ha kérdésed van a cikkel kapcsolatban, akkor töltsd ki az alul található adatlapot, ha viszont szeretnéd megtalálni a Te nyugdíj előtakarékosságodat, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Mindent megteszek, hogy egy kávé mellett a lehető legjobb megoldáshoz segítselek!

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?

Vélemény, hozzászólás?