NYESZ adójóváírás 2014

Verba György

Bár egy elég szűk réteg az, akinek alkalmas a nyugdíj előtakarékossági számla, de a nyugdíj előtakarékosságok között mégis kiemelt szerepet játszik. Ez elsősorban a kedvező adózásának, és a rá igénybe vehető adókedvezményeknek köszönhető. Nézzük is meg, hogy mit kell tudni a NYESZ-ről, és az adójóváírásról!

A nyugdíj előtakarékossági számla

A nyugdíj előtakarékossági számla a pénzügyi és befektetési guruk ideális eszköze a nyugdíj megtakarításra, hiszen ez egy olyan értékpapírszámla, ahol senki nem foglalkozik a befektetéseiddel, csak Te. Neked kell különböző állampapírokat jegyezni (online), részvényt vásárolni, és befektetési jegyet, majd eladni. Nem akarok senkit elijeszteni, és remélem nem is fogok, hiszen aki tudja miről van szó, az nem ijed meg, aki esetleg nem érti, annak meg nem javasolt NYESZ számlát választani. Egyszerre csak egy NYESZ számla lehet a neveden, amit a megnyitáskor a NYESZ-R jelzéssel kell ellátni. Itt írtam részletesen a NYESZ számláról, olvasd el, ha még nem olvastad. Nézzük az adójóváírást, és az adókedvezményeket!

A NYESZ számla adókedvezménye

A nyugdíj előtakarékossági számlát az állam többféleképpen támogatja, de természetesen mindenkinek az adójóváírás ugrik be elsőre. Ennek a mértéke a befizetett éves díjaink 20%-a, de évente legfeljebb 100.000 forint, ennél csak akkor igényelhetsz magasabb összeget vissza, ha 2020 előtt nyugdíjba vonulsz, mert akkor évente akár 130.000 forintra is rúghat az adójóváírás nagysága.

Azt sem szabad azonban elfelejteni, hogy a kereskedések, vagyis vétel-eladás után nincsen kamatadó (a nyereség 16%-a), és nincsen EHO (a nyereség 6%-a) fizetési kötelezettség, egyedül csak a részvény osztalék nyeresége után kell 16%-os adót (SZJA) fizetni.

Számoljunk együtt, hogy mekkora összeget nyerünk az adókedvezmények segítségével:

NYESZ adójóváírás számokban

Készítettem egy kalkulátort, és megmutatom, hogy mit adott eredményül. A kalkuláció lényege az, hogy két időpontra (18 év, és 26 év) megmutatja, hogy különböző havi megtakarítások után mekkora adójóváírást vehetsz igénybe, és ezek mennyi pluszt adnak neked a lejáratkor a hozamokkal együtt. (évente 7%-os hozammal kalkuláltam) Íme, itt is van a kalkuláció eredménye:

NYESZ adójóváírás 2014

NYESZ adójóváírás 2014

A táblázat egyértelműen megmutatja, hogy egy havi 20.000 forintos megtakarítás esetén 1.753.106 forinttal (18 év), vagy 3.778.368 (26 év) forinttal járunk jobban, ha kihasználjuk a 20%-os adójóváírás adta lehetőséget. Ha pedig ki akarjuk használni a maximális adókedvezményt, akkor akár 7.597.877 forint extra nyugdíj-kiegészítésre is szert tehetünk 26 éves távon.

Kell az adójóváírás!

Az államilag támogatott nyugdíj előtakarékosságokra igénybe vehető adójóváírás egy olyan lehetőség, amit semmiképpen nem érdemes elszalasztani. Láthatod, hogyha időben reagálsz, és kihasználod az adókedvezményt, akkor akár 7,5 millió forint is lehet a jutalmad pluszban. Ahhoz, hogy a megfelelő nyugdíj előtakarékosságot tudd kiválasztani, szükség van a teljes pénzpiac ismeretére, nehogy rosszul válassz és elveszítsd azt, amit az adókedvezménnyel megnyersz. Töltsd ki a cikk alján található rövid űrlapot, és egy személyes nyugdíj tanácsadás alkalmával együtt megtaláljuk neked a legjobb megoldást a nyugdíjkérdésre!

Ezt a cikket 2261 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555