Nincs eleged abból, hogy nincs elég pénzed? Legyen nyugdíjas korodban máshogy!

Verba György

Magyarországon jellemzően elégedetlenek vagyunk a jövedelmünkkel, keressünk akár 100 ezer forintot, akár 300 ezret. Ha 40-45 évig ez az érzés tölti ki a mindennapjainkat, akkor legalább a nyugdíjas éveinkre szeretnénk jobban élni, és erre meg is van a lehetőségünk.

Az állami nyugdíj, mint fix bevétel

A cím alapján furcsán hangzik, hogy jobban élhetünk idős korunkban, mint most, hiszen mindenki arról beszél, hogy mekkora bajban van a nyugdíjrendszer, és hogy nem lesz pénz rá, hogy nyugdíjat fizessenek nekünk. Való igaz, nem beszélnek a levegőbe azok, akik a nyugdíjrendszer összedőlését vizionálják, erre a legjobb bizonyíték a nyugdíjkalkulátor. Keressünk is akármennyi pénzt egy hónapban, azzal kell szembesülnünk, hogy a keresetünk nagyjából csak a felére számíthatunk állami nyugdíj jogcímen. A pillanatnyi sokk után érdemes meglátnunk ebben a jót is: Milyen jó, hogy munka nélkül is megkapjuk a mai kerestünk felét, innen pedig több lehetőségünk van, hogy még több pénzünk legyen

Dolgozzunk a nyugdíj mellett?

Természetesen az is egy lehetőség, hogy nyugdíj mellett valamilyen munkát vállalunk. Elvégre nő az átlagéletkor a világon, egyre tovább élünk, vagyis ez sem egy elvethető opció. Arra azonban érdemes belegondolni, hogy biztosan életünk végéig szeretnénk-e dolgozni. Ennek ugyanis meg vannak a maga buktatói:

Először is mi történik akkor, ha az egészségi állapotunk nem teszi lehetővé, hogy dolgozzunk. Persze sokféle munka van, és vannak olyan jellegű munkák, amelyeket lehet akár otthonról is végezni, de erre apellálni nagyon nagy rizikó.

Azt sem szabad elfelednünk, hogy a munkaerőpiac is változhat. Ki tudja, hogy az akkori cégvezetők fiatalokkal dolgoznak-e inkább, vagy az idősebb, de tapasztaltabb kollégákkal. Lehet, hogy az állam támogatni fogja (például kedvezményes járulékokkal) az idősebb korosztály munkavállalását. Összegezve az egészet, nagyon sok a kérdőjel, a megválaszolatlan kérdés, így ezt inkább ilyen „B” tervnek szánjuk, és válasszunk egy biztosabb megoldást, a nyugdíj megtakarítást!

A biztos megoldás a nyugdíj megtakarítás

Gondoljunk bele, hogy a fele fizetésünk már zsebben, állami nyugdíj néven, így nincs is más teendőnk, mint elfelejteni, hogy mi volt korábban, és a többi részt nekünk hozzátenni. Erre remek lehetőséget nyújtanak az államilag is támogatott, és fontosnak tartott nyugdíj megtakarítások.

Elsőként az 1998 óta választható önkéntes nyugdíjpénztárak, amire évente 20%-os, akár 150 ezer forintos adókedvezményt is igényelhetünk. Viszont ez csak akkor jár, hogyha mi fizetjük a tagdíjakat, nem pedig a munkáltatónk (cafeteria).

2006 óta választhatunk nyugdíj előtakarékossági számlát (NYESZ) is, amire 20%, legfeljebb 100 ezer forint adókedvezmény jár (ha 2020-ig nyugdíjba megyünk, akkor 130 ezer forint). Ezt a megoldást csak akkor válasszunk, ha kezeltünk már életünkben értékpapírszámlát. Itt ugyanis a befektetés megválasztása, kezelése mind a mi feladatunk, ezért a tudás, és a tapasztalat itt elengedhetetlen, nehogy a nyugdíjpénzünket veszítsük el.

Tavaly óta pedig választhatjuk a nyugdíjbiztosítást is, szintén 20%-os, évente akár 130 ezer forintos állami támogatással. Nagy előnye, hogy mi magunk állítjuk össze a befektetési portfóliónkat, amit utána szakemberek kezelnek. Ezért anélkül érhetünk el évente (hosszú távon is) 7-8%-os hozamot, hogy értenénk a befektetésekhez, vagy foglalkoznánk vele, és ez a 7-8% messze kiemelkedik a jelenlegi banki kamatok közül.

Ne kockáztassunk, ha nyugdíjról van szó!

Elég, ha csak a számokból indulunk ki, szinte minden esélyünk meg van arra, hogy több pénzünk legyen nyugdíjas korunkban, mint jelenleg, de ehhez szükség van, hogy pénzügyi tartalékot építsünk ki. Viszont akkor ezt érdemes a 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság egyikével tenni, már csak a 20% plusz miatt. Ha szeretnéd megtalálni a legjobb lehetőséget, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Együtt átpásztázzuk a pénzpiacot, és megtaláljuk azt a megoldást, amely segítségével jobban fogsz élni nyugdíjasként, mint most.

Ezt a cikket 1876 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555