Mire lesz elég a nyugdíj megtakarításom?

2015-re az emberek nagy többsége, ha szomorkodva is, de belátta, hogy a nyugdíj megtakarítás jelenti az egyetlen megoldást, az időskori elszegényedéssel szemben. A nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban azonban számos kérdés merül fel, kezdve onnan, hogy mekkora összeget tegyünk félre, egész addig, hogy hány nyugdíjas évre tervezzünk, és az, hogy mennyit fog érni az összegyűjtött pénz.

Ettől függ a nyugdíj megtakarítás nagysága

A számos különböző befolyásoló tényező közül az első az, hogy mekkora állami nyugdíjat kaphatunk. Ezt a nyugdíjkalkulátorral ki lehet számolni, a jelenlegi szabályzás szerint, és innen már tudjuk számolni, hogy ideális esetben mekkora nyugdíj előtakarékosságra lesz szükségünk.

Akadnak azonban módosító tényezők is, hiszen sok minden függ a pénz értéktelenedésétől (infláció), attól, hogy hány évig leszünk nyugdíjasok, illetve, hogy amikor lejár a nyugdíj megtakarításunk, akkor a több millió forintos összeget, hogyan, mekkora kamatok mellett fektetjük be.

Nem mindegy, hogy mennyi ideig élünk

A legfrissebb KSH adatok szerint a férfiak várhatóan 72,01 évig élnek, míg a hölgyek 78,73 évet. Amennyiben a jelenlegi nyugdíjkorhatárt vesszük alapul (65 év), akkor ez 7, illetve 14 nyugdíjban töltött évet feltételez. Mivel azonban ez csak az átlag, ezért érdemes megvizsgálni, hogy mi történik, ha kevesebb, illetve hosszabb ideig van szükségünk a nyugdíj-kiegészítésre. Egy havi 10 ezer forintos, 20 éves nyugdíjbiztosításból 8.187.658 forintra számíthatunk, 8%-os hozam, és 3%-os indexálás mellett, ebből pedig ekkora privát nyugdíjunk lesz:

Mire lesz elég a nyugdíj megtakarításom?
Nyugdíj-kiegészítés különböző időtávokra

Az utolsó oszlopban az MNB által előirányzott 3%-os inflációval számoltunk.

5 évre havi 82.489 forintot tudunk költeni, míg 20 éves távon „csak” 25.392 forintot. A különbség jelentős, de több megoldás is létezik, hogy kiküszöböljük ezt a hibát. Az első megoldás, hogy havonta magasabb összeget teszünk félre, így akár 20 éves távra is jóval magasabb nyugdíj-kiegészítésünk lesz, konkrétan havi 15 ezer forint megtakarítása mellett nagyjából havi 40 ezer forint.

A második megoldás, ha nem fér bele egy magasabb nyugdíj megtakarítás az, hogy úgy tervezzük, mintha 10 évre készülnénk, így kiegyenlíti magát a havi apanázs. Attól meg nem kell félni, hogy pénzt hagyunk magunk után, mert gyermekünknek, vagy unokánknak a zsebét fogja gyarapítani. A harmadik megoldás pedig, az, hogy a meglévő pénzből hogyan csináljunk még többet.

Ne otthon tartsuk a nyugdíjtőkénket!

Sok embernek csak álom egy privátbanki szolgáltatás, hiszen nincs egyszerre több millió forintja. Viszont, amikor lejár a nyugdíjbiztosításunk, akkor egyszerre több millió forinthoz jutunk, és ilyenkor nagy szükség lesz, hogy jó döntéseket hozzunk.

Az technikai kérdés, hogy bent hagyjuk a biztosítóba a pénzt, és havi járadékot fizet nekünk, vagy elhelyezzük egy befektetőcégnél, csak az a lényeg, hogy a havi kifizetéseket felül bennmaradó pénz további hozamokat termeljen nekünk. A fenti táblázatban éves 3%-os hozammal számoltunk a kifizetés alatt, ami pontosan megegyezett a pénz vásárlói értékének romlásával, vagyis úgy számoltunk, mintha mondjuk egy bankszámlán lenne a pénz. Viszont, ha nem kockázatosan befektetjük a nyugdíjvagyonunkat, és évente elérünk 6%-os hozamot, akkor ilyen nyugdíjunk lesz:

Mire lesz elég a nyugdíj megtakarításom?
Nyugdíj-kiegészítés 6%-os hozam mellett

Látható, hogy az előző táblázathoz képest is jelentős a változás. 20 éves nyugdíjas lét esetén 30%-kal megnöveltük a havi privát nyugdíjunkat, ugyanakkora pénzből, de 10 év esetén is 10%-kot meghaladó a növekedés. Ezért kiemelten fontos, hogy ne csak a megtakarítási időszak alatt hozzunk jó döntéseket, hanem akkor is, amikor hirtelen milliókhoz jutunk.

Sosem volt ennyire fontos a pénzügyi tudatosság

Ahogy ebből a cikkből is kiderül, meglehetősen bonyolult folyamat felkészülni a nyugdíjra. Már a tervezésben is számos dolgot figyelembe kell venni, és még nem is beszéltünk arról, hogy a 3 államilag támogatott nyugdíj megtakarítás közül melyiket válasszuk, és hogy azon belül melyik konkrét szerződést. Nagyon sok helyen hozhatunk rossz döntést, ami súlyos pénzünkbe kerülhet, tehát felesleges kockáztatni, inkább találkozzunk egy személyes nyugdíj tanácsadáson! Együtt pedig lépésről-lépésre megtervezzük, hogyan legyen anyagi gondoktól mentes nyugdíjas életed.

Verba György
cikkíró
A Nyugdijbiztositas.com blogjának 2014-2016 közti cikkeinek szerzője vagyok. A nyugdíjrendszerrel és a nyugdíj-előtakarékosságokkal foglalkozom.
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?