Mire elég, ha félreteszünk havi 10 ezer forintot?

Verba György

Bár tudjuk, hogy nem számíthatunk jelentős állami nyugdíjra, mégis sokan elodázzuk a kérdést. Ennek az egyik oka az lehet, hogy azt gondoljuk, hogy ha nem tudunk havi 20-25 ezer forintokat félretenni, akkor nincs is értelme. Nos, ez egy olyan tévhit, amit gyorsan el kell felejteni, de beszéljenek a számok.

Több, mint 10 millió forint, havi 10 ezer forintból

Amennyiben ugyan a hivatalos átlagkereset alatt van a jövedelmünk (majdnem nettó 160 ezer forint), akkor is egy kis odafigyeléssel, és nagy akarattal tudunk havi 10 ezer forintot arra fordítani, hogy idős korunkba ne a koldusbot jusson nekünk.
Ha 10 ezer forintot félreteszünk egy jó nyugdíj előtakarékosságba, ami évente 6%-os hozamot ér el, 3%-os értékkövetés mellett, akkor az alábbi lejárati összegekre, és nyugdíj-kiegészítésre számíthatunk:

forrás: nyugdijbiztositas.com A táblázatban nem számoltunk a várható inflációval

A táblázat tanulsága szerint, ha idejében elkezdünk félretenni az időskori éveinkre, akkor igenis magas színvonalon élhetünk majd. Ha valaki csak 10 ezer forintot tud félretenni, akkor ő biztosan nem keres 200 ezer forint felett, márpedig 40 év megtakarítás után 258 ezer forintos privát nyugdíjat tud 15 évig magára fordítani minden hónapban.

Mi történik, ha nem reagálunk időben?

Ezért kell időben reagálni a nyugdíjproblémára

Az előző táblázatban „csak” 41 éves korig vizsgáltuk meg, hogy mire elég havi 10 ezer forint. most folytassuk a táblázatot:

forrás: nyugdijbiztositas.com A táblázatban nem számoltunk a várható inflációval

Amennyiben van még 20 évünk a nyugdíjba vonulásig, akkor nincs még nagy probléma, hiszen a havi 10 ezer forintot, havi majdnem 50 ezer forint privát nyugdíjra válthatjuk. Viszont amikor ennél kevesebb időnk van, akkor két út áll előttünk:

Az első, hogy magasabb összeget teszünk félre magunknak, hiszen a magasabb rendszeres nyugdíj megtakarításból, magasabb nyugdíjtőkét tudunk felépíteni.

A másik pedig, hogy elfogadjuk, hogy mondjuk csak 18.797 forintot tudunk hozzátenni az állami nyugdíjunkhoz (itt tudod kiszámolni a nyugdíjkalkulátorral), de ez még mindig több, mintha egyetlen fillért se tennénk félre. Így is szinte megduplázzuk a pénzt, havi 10 ezer forintból lesz havi 19 ezer forint nyugdíj 15 évig.

Mindenképpen tegyünk félre nyugdíjra!

Ahogy látjuk a „sok kicsi sokra megy elv” a nyugdíj megtakarításoknál is megállja a helyét. Az egésznek a kulcsa, hogy minél előbb indítsuk el a saját nyugdíj megtakarításunkat, mert az idő egyébként csak ellenünk dolgozik. Aki pedig csak arra vár, hogy majd magasabb lesz a fizetése, és majd akkor félretesz, annak előreláthatólag igencsak keserves nyugdíjas évek elé néz. Az elvesztegetett időt nem lehet behozni, ezért találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Együtt megtaláljuk azt az ideális megoldást, hogy stabilan végigfizetjük a nyugdíj megtakarítást, akkor ne legyenek később sem anyagi gondjaink.

Ezt a cikket 1875 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555