Mire elég egy átlagos nyugdíj megtakarítás? Kiszámoltuk!

Verba György

A legfrissebb adatok szerint nagyjából havi 18 ezer forintot fordítunk nyugdíjbiztosításra. Ez vajon mekkora nyugdíj-kiegészítésre elég? Elsősorban függ a korunktól, és a bejelentett bérünktől, ezért utánajártunk, hogy kinek lesz elegendő a havi 18 ezer forintos nyugdíjbiztosítás.

Többet fordítunk nyugdíj megtakarításra, mint más célra

A friss MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) jelentés szerint az első évben 68.025 darab folyamatos díjas nyugdíjbiztosítást indítottunk, átlagosan 220.365 forintos éves díjjal. Ez nagyjából havi 18 ezer forintos díjnak felel meg. Tisztán látszik, már a biztosítóknál lévő megtakarításokból is, hogy milyen fontos számunkra a nyugdíj-kiegészítés, hiszen a nagyjából éves 220 ezer forintos nyugdíjbiztosításokkal szemben a „sima” befektetéses életbiztosítások éves díja 166.290 forint, vagyis nem éri el a havi 15 ezer forintot. Számoljuk ki, hogy mire jutunk ezzel a 220 ezer forintos nyugdíjbiztosítással!

Ennyi pénzünk lesz egy 220 ezer forintos nyugdíjbiztosításból

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy minél hosszabb ideig takarítunk meg, annál nagyobb nyugdíj-kiegészítésre teszünk szert. Induljunk ki abból a tényből, hogy jelenleg 150 ezer forint körül mozog az átlagos nettó kereset, így a nyugdíjkalkulátor segítségével ki tudjuk számolni, hogy mennyi lesz az állami nyugdíjunk. Ezzel egy időben az is megkapjuk, hogy ez mennyivel lesz levesebb, mint a mostani keresetünk, az éves 220.365 forintos nyugdíjbiztosítással pedig az alábbiak szerint mekkora havi bevételre tudjuk kiegészíteni, amennyiben évente bruttó 8%-os hozamot érünk el, és 3%-os értékkövetést is használunk:

A havi nyugdíj-kiegészítés mai vásárlói értéken értendő, 15 évre, és 3% inflációval számolva.

Ahogy vártuk elég jelentős különbségek alakultak ki a futamidő függvényében. Míg 10 nyugdíj megtakarítási év után nagyjából 21 ezer forintot pakoltunk össze magunknak, addig 38 éves távon már havi 190 ezer forintot.

A táblázat szerint nagyjából 22 évnél tudjuk ezzel a 220.365 forint éves díjjal elérni, hogy meglegyen a jelenlegi 150 ezer forintos havi bevételünk.

Ez két dolgot jelent, az első az, hogy minél fiatalabban indítunk nyugdíjbiztosítást, annál jobban járunk, a másik pedig, hogy akkor sincs baj, ha nem a 30-as éveinkben járunk, mindössze nagyobb anyagi ráfordítás szükséges.

A fenti számítás egyébként az optimista verzió, vagyis azt feltételezi, hogy a nyugdíjbiztosítások legjobb 5%-ából választottunk, de mi történik, ha mégsem?

A helyes választás érhet plusz 8,5 millió forintot is

A nyugdíjbiztosítás kalkulátor 23 konkrét nyugdíjbiztosítást hasonlít össze, így azonos feltételek mellett meg tudjuk nézni, hogy mikor melyik nyugdíjbiztosítás ér el jobb eredményt. A kalkulátor egyik fontos eleme, hogy minden hetedik évben 1 éven keresztül nem fizetünk díjat, úgymond szünetet tartunk. Számoljuk ki, hogy éves bruttó 6%-os hozam mellett, a havi 18 ezer forintos nyugdíjbiztosítások között mekkora eltérések lehetnek:

A havi nyugdíj-kiegészítés mai vásárlói értéken értendő, 15 évre, és 3% inflációval számolva

Abban az esetben, ha nem a legmegfelelőbb nyugdíjbiztosítást választjuk, akkor 10 éves futamidő alatt 460 ezer forinttal nagyobb nyugdíjvagyont tudunk kiépíteni. Ezt még csak elviseli valahogy az ember, de 30 évnél a különbség már 3,7 millió forint (mind mai vásárlói értéken), ami több, mint kellemetlen.

A biztos nyugdíj-kiegészítéshez erre van szükség

Az első és legfontosabb tanulság, hogy a nyugdíjbiztosítást még ma érdemes elindítani, mert a megtakarításunknak így több ideje van nyereséget termelni számunkra.

A második lényeges tudnivaló, hogy alaposan meg kell vizsgálni, hogy melyik nyugdíjbiztosítást választjuk magunknak, hiszen a korunktól függően akár 8,5 millió forint különbség is kialakulhat, ugyanakkora összeg megtakarítása mellett.

Azt se felejtsük el, hogy a két táblázat közötti eltérésekért elsősorban a minden hetedik évben tartott szünetek is jelentősen megmutatkoznak. Ez azt jelenti, hogy minél kevesebbszer forduljon elő, hogy nem fizetjük meg az aktuális díjakat, már csak saját anyagi érdekünk miatt is.
Pontosan emiatt az összetett összehasonlítás végett érdemes egy független szakértő segítségét igénybe venni. Ha kérdésed van, akkor töltsd ki a cikk alatt található adatlapot, és megválaszolom! Kíváncsi vagy, hogy melyik nyugdíjbiztosítással jársz a legjobban, melyiket indítsd el magadnak? Találkozzunk egy személyes nyugdíj tanácsadáson, és bő egy óra alatt megtaláljuk a számodra legnyereségesebb megoldást!

Ezt a cikket 2008 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555