Minimálbér után is jár a 130 ezres adóvisszatérítés

Richter Ádám

Tévedés, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások után járó adójóváírás csak a magas fizetésűek kiváltsága. Valójában már a minimálbéresek is annyi személyi jövedelemadót fizetnek be, hogy ki tudják használni a nyugdíjbiztosítás után járó maximális adóvisszatérítést. Aki többet keres, az ennél még többet is visszaigényelhet. Megmutatjuk, ki mennyi szja-t fizet be egy évben, és mennyit tud ebből jóváíratni. Aki valamiért semennyi szja-t sem fizet, annak is van megoldás. (December 31-ig van rá lehetőség, hogy az idei adódat is visszaigényeld – kattints ide, és elmagyarázzuk hogyan).

Nyugdíjbiztosításoknál törvény garantálja, hogy a befizetett személyi jövedelemadódból (szja) visszaigényelj évi 130 ezer forintot. Ennek az a feltétele, hogy rendelkezz nyugdíjbiztosítással, és ennek a díját fizetned is kell. Az éves befizetéseid 20%-át kaphatod vissza az szja-dból, ami viszont évi 130 ezer forintban van maximálva. A visszakapott pénzhez nem férsz hozzá 65 éves korodig, ez viszont jó hír, mert az adóvisszatérítés összegét is befektetik, ami a tőkéd mellett szintén hozamot termelhet neked.

Az szja-dból ennél is többet visszakaphatsz, ha a nyugdíjbiztosítás mellé NYESZ-t vagy valamilyen pénztári megoldást választasz (önkéntes nyugdíjpénztár vagy önsegélyező pénztár). Az ezek után visszaigényelhető szja összesen 280 ezer forint lehet évente.

Miután a 15%-os szja-t a bruttó béredből vonják, azt gondolhatod, hogy

kinek van ilyen magas bére, hogy ennyi adójóváírást vehessen igénybe?

A jó hírem az, hogy például neked is megvan ehhez a kellő bérszinted, ha van itthoni munkahelyed. Összeszedtem a minimálbér, a garantált bérminimum és az átlagbér után befizetett szja éves mennyiségét, amit ebben a táblázatban találsz meg:

Mi tűnik fel először? A 130 ezer forintban maximált éves adójóváírást akkor is igénybe tudod venni, ha csak minimálbért kapsz alkalmazottként, esetleg minimálbérre bejelentett vállalkozó vagy. Nem kifogás tehát, hogy nincs miből visszakérni az adódat, hiszen ha megkeresed legalább a 85 ezer forintos nettót, akkor maximálisan ki tudod azt használni.

A 280 ezer forintos maximális adójóváíráshoz pedig elég a garantált bérminimumot megkeresni, mert ebben az esetben is már közel 290 ezer forint az egy év alatt befizetett szja-d. Ehhez természetesen nem elég kizárólag nyugdíjbiztosítást kötni, hanem NYESZ-t vagy más pénztári megoldást is ki kell használni. Ne felejtsd el persze, hogy az adójóváírást az éves befizetéseid 20%-a után kapod, vagyis sok pénzt be kell ahhoz fizetned, hogy maximálisan kihasználhasd.

De nem is feltétlen cél, hogy évente egymilliót befizess. Nemrég írtam arról egy cikket, hogyan lehet havi 20 ezer forintos befizetésből akár 10 milliót is meghaladó nyugdíjad (kattints ide, ha elolvasnád). Ebben az esetben csak évi 48 ezer forint az adójóváírás, mégis kiválóan tud hasznosulni. Ennyi szja-t az emberek többsége minimum befizet évente, így tényleg nem lehet azt mondani, hogy az adójóváíráson múlna a nyugdíjcélod sikeressége, az ugyanis nem akadály.

KATA, GYES, GYED, külföldön dolgozók – velük mi a helyzet?

Tény, hogy léteznek olyan speciális élethelyzetek, amikor valaki egyáltalán nem fizet szja-t: a KATA-s vállalkozók, a főállású anyák (GYES, GYED) és a külföldi munkavállalók, akiknek nincs itthoni bejelentett munkahelyük. Szerencsére a nyugdíjbiztosítás számukra is megoldást nyújthat.

Egy nyugdíjbiztosításnál a szerződő és a biztosított (kedvezményezett) személye eltérő is lehet. Az szja-t a szerződő igényelheti vissza, így érdemes olyan családtagnak, barátnak kötnie a nyugdíjbiztosítást, aki fizet szja-t. A kedvezményezett így hozzájuthat az adójóváíráshoz akkor is, ha ő nem fizet szja-t.

Maradt még kérdésed?

Valószínűleg mindenki találhatott a fentiekben új információkat. Mint látod, ez egy komplex téma, és mindenkinek egyedi az élethelyzete. Viszont egy független tanácsadó kollégám szívesen segít abban, hogy felmérje a te személyes helyzetedet, és ehhez mérten megmutassa, számodra mik lehetnek a legjobb megoldások. Erre egy díjmentes találkozó a legalkalmasabb, ami általában 45–60 percig tart. Iratkozz fel nálunk, és keresünk neked egy független tanácsadót, aki segítségedre lesz anyagi kérdésekben.

Ezt a cikket 1066 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555