Mindenkinek lehet korengedményes nyugdíja?

Verba György

A legfrissebb hírek szerint a Kúria nem zárkózik el egy olyan népszavazásról, ami kezdeményezné, hogy a férfiak (hasonlóan a hölgyekhez) 40 év után korengedményes nyugdíjba vonulhassanak. Ez elsőre jól hangzik, viszont kicsit jobban megvizsgálva elég súlyos következményei lehetnek.

Tavaly megszűnt a legtöbb lehetőség

A jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságára mi sem utal jobban, minthogy szinte az összes kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőséget eltörölte az állam, emellett persze még itt vannak számunkra a demográfiai adatok is. Egyedül a nők 40 munkával töltött év utáni korengedményes nyugdíja maradt meg, most azonban úgy néz ki, hogy a jogegyenlőség végett népszavazás lesz, hogy a férfiakat is megillesse ez a lehetőség. Számoljunk egy kicsit utána, hogy ez mit is jelent!

Óriási összegekről dönthetünk

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) tájékoztatása szerint 2015 év végén a több mint 2 millió nyugdíjasból pontosan 120.532 olyan nyugdíjas hölgy volt, aki 40 éves szolgálati viszony után szerzett jogosultságot az időskori ellátásra. Az ő átlagos nyugdíjuk 115.804 forint, ami azt jelenti, hogy 167.497.052.736 forint, azaz szinte 167,5 milliárd forintot kaptak csak ők nyugdíj gyanánt.
Amennyiben tényleg lesz népszavazás arról, hogy a férfiakat is megillesse ez a lehetőség, nem sok kétségünk van, hogy meg is szavazzuk. Ezzel nagyon jót teszünk már az első évben nagyjából 150 ezer úriemberrel, akik ezt egyből igénybe tudják venni, viszont ez hirtelen plusz nagyjából 200 milliárd forint kiadást jelent a költségvetésre nézve. A nagy kérdés, hogy a jelenlegi társadalombiztosítási rendszer elbírja ezt a terhet?

Mi történik, ha nem lesz a férfiaknak korengedményes nyugdíj?

Először is a fent is említett férfiak nem tudnak gyorsan nyugdíjba vonulni, így őket ez akár negatívan is érintheti, de mivel ez most sem jár, ezért inkább tekintsünk úgy rá, hogy nem pozitív. Ami viszont biztos, hogy a mostani nyugdíjak meglehetősen silányak, elég csak kiszámolni a nyugdíjkalkulátorral. Ha ez még nem lenne elég, akkor tegyük hozzá a kedvezőtlen demográfiai változásokat, illetve a hazánkra (sajnos) jellemző óriási kivándorlási arányt, és rájövünk, hogy a TB rendszer napjai meg vannak számlálva. Az öngondoskodás marad az egyetlen járható út, de most játszunk el a gondolattal, hogy a férfiak is 40 munkával töltött év után nyugdíjba mehetnek!

Ha lesz férfi korengedményes nyugdíj

Ahogy korábban is írtuk, a nyugdíjalap a jelenlegi feltételek szerint még 4-5 évig nem szenved jelentős hiánytól. Abban a pillanatban viszont, amikor évente nagyjából újabb 200 milliárd forintot kell évente kifizetni, akkor az felgyorsítja a már régóta prognosztizált nyugdíjösszeomlást. Igazság szerint bármelyik forgatókönyv is lesz a befutó érdemben csak abban bízhatunk, amit mi magunk gyűjtünk össze, amire kiváló lehetőséget nyújtanak a 20%-os, akár 150 ezer forintos adókedvezménnyel támogatott nyugdíj előtakarékosságok.

Mindenképp szükségünk van az öngondoskodásra!

Egyelőre még semmi sem biztos a férfi korengedményes nyugdíjjal kapcsolatban, de alakuljon is bárhogy azt a tényt, hogy egyre kevesebb nyugdíjra számíthatunk nem is befolyásolja. Ez mindössze egy katalizátor lehet a nyugdíjrendszer összeomlásához, így mindenkinek szüksége van arra, hogy maga egészítse ki az állami nyugdíját. Ha kérdésed van, töltsd ki a cikk alatt található adatlapot, és megválaszoljuk. Amennyiben nem akarod tovább halogatni az öngondoskodást, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy kellemes beszélgetés alkalmával konkrét számításokkal megtervezzük, hogyan ne legyenek anyagi gondjaid életed utolsó 15-20 évében.

Ezt a cikket 1903 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555