Milliárdosok, akik ott spórolnak, ahol csak tudnak

Richter Ádám | Mánia Fitness
Richter Ádám

Zuckerberg híres az egyszerű öltözködéséről, Warren Buffett ugyanabban a házban él közel 60 éve, az IKEA alapítója pedig egy rozzant Volvóval közlekedik nap mint nap. Ennek ellenére külön-külön is annyi milliárd dollárjuk van, hogy azt elképzelni is nehéz. A hozzáállásukról érdemes példát venni – főleg mikor azt mondod, nincs miből félretenni a hónap végén.

A Business Insider készített egy összeállítást a legspórolósabb milliárdosokról, vagyis azokról, akik egyáltalán nem lennének rászorulva arra, hogy beosszák a pénzüket, mégis megteszik. Sikerükben közrejátszhatott ez a hozzáállás, mivel a semmiből, a saját szorgalmuknak köszönhetően építették fel a vagyonukat.

A legendás befektető, Warren Buffett a 74 milliárd dolláros vagyona mellett sem hajlandó elköltözni 1958-ban vásárolt házából. Mint elmondta, az élete nem is lehetne a jelenleginél boldogabb, és ezt csak elrontaná, ha hat vagy nyolc háza is lenne. Nem látná értelmét, hiszen úgy érzi, most is megvan mindene. Buffett a mai napig eszik olcsó gyorséttermi fogásokat, és mikor Bill Gates érkezett hozzá látogatóba, akkor ő maga vezetett ki a Microsoft alapítójához a reptérre. Olcsóbb volt, mint a magánsofőr.

A mindössze 33 éves Mark Zuckerberget nem kell bemutatni, mióta a Facebook világszerte népszerűvé vált. 70 milliárd dolláros vagyona ellenére szürke pólóban és farmernadrágban jár mindenhova. A feleségét a közös házuk hátsó kertjében vette el, a nászútjukat Rómában tartották. Tény, hogy egy ötcsillagos hotelben szálltak meg, de ez nem akadályozta meg őket abban, hogy a közeli McDonald’sban szerezzenek valami olcsó ebédet. Zuckerberg egyébként három éve vett új autót, egy fekete Volkswagen GTI-t, ami egy luxusautó árának töredékébe kerül.

Ingvar Kamprad, az IKEA alapítója 43,8 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, és így sem hajlandó első osztályon repülni, inkább a turistaosztályon foglal helyet. De ha kell, buszra száll, és egyébként is csak egy régi Volvót vezet. Ha úgy adódik, az IKEA munkahelyi étkezdéjébe is betér egy-egy ebéd elfogyasztására.

Két tanulságot is levonhatunk a példájukból:

  1. Attól, hogy van pénzed, még nem muszáj elköltened.
  2. Mindig lehet valamin spórolni.

Ez azért is fontos, mert az emberek többsége nem ilyen tudatos a pénzügyei terén. Úgy is mondhatnám, hogy akinek van, az elkölti, de akinek nincs, az még inkább. Egy kutatás szerint

a szegények a jövedelmük 40%-át luxuscikkekre költik,

vagyis olyan dolgokra, amik a létfenntartáshoz nem elengedhetetlenek. A középosztálynál 50% megy el felesleges dolgokra, míg a legtehetősebb rétegnél 65% ez az arány.

A szegények talán még félig-meddig joggal mondhatnák, hogy nem tudnak min spórolni, de a középosztálynak és a gazdagoknak végképp nincs jó kifogásuk amellett, hogy miért nincsenek megtakarításaik, és miért nagy a hiteltartozásuk. A többség halogat, mondván majd akkor tesz félre, ha már megalapozta a vagyonát. Aztán mindig lesz fontosabb cél, mint a megtakarítás: egy új autó, egy még nagyobb ház, egy még okosabb telefon.

Pedig sokszor elég lenne apróságokon spórolni, mert a sok kicsi költségből lesznek a nagyok. Már hónap elején el kellene különíteni a megtakarítást, és nem azt mondani, hogy „majd elteszem, ami hónap végén marad” – úgysem fogod. Minél előbb kezded el megalapozni az anyagi biztonságod, annál kevésbé lesz megterhelő.

A statisztikák rendre kimutatják, hogy a nyugdíjra gyűjtők többsége azt mondja, hogy

„bárcsak előbb kezdtem volna gyűjtögetni”.

legutóbbi felmérésben 19 ezer főt kérdeztek meg, többségük 35 éves korában indított nyugdíjcélú megtakarítást. A kérdésre, hogy mikor lett volna ideális, azt felelték, hogy 27 éves korukban kellett volna elkezdeni. Vagyis a nyugdíjcélú megtakarítók átlagosan 8 év lemaradásban vannak.

Ne ess ebbe a hibába

Szerintem te is hallottál már arról, hogy milyen kevés nyugdíjra számíthatsz. Ha példát vennél a spóroló milliárdosokról, és a félretett pénzedet hatékonyan fektetnéd be, akkor írj nekünk, és segítünk az anyagi helyzeted stabilabbá tételében. Mindez nem kerül neked semmibe, és így elkerülheted azt, hogy 8-10 éves késéssel láss hozzá a jövőd bebiztosításához.

Ezt a cikket 89 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555