Milliárdosok, akik ott spórolnak, ahol csak tudnak

Zuckerberg híres az egyszerű öltözködéséről, Warren Buffett ugyanabban a házban él közel 60 éve, az IKEA alapítója pedig egy rozzant Volvóval közlekedik nap mint nap. Ennek ellenére külön-külön is annyi milliárd dollárjuk van, hogy azt elképzelni is nehéz. A hozzáállásukról érdemes példát venni – főleg mikor azt mondod, nincs miből félretenni a hónap végén.

Milliárdosok, akik ott spórolnak, ahol csak tudnak

A Business Insider készített egy összeállítást a legspórolósabb milliárdosokról, vagyis azokról, akik egyáltalán nem lennének rászorulva arra, hogy beosszák a pénzüket, mégis megteszik. Sikerükben közrejátszhatott ez a hozzáállás, mivel a semmiből, a saját szorgalmuknak köszönhetően építették fel a vagyonukat.

A legendás befektető, Warren Buffett a 74 milliárd dolláros vagyona mellett sem hajlandó elköltözni 1958-ban vásárolt házából. Mint elmondta, az élete nem is lehetne a jelenleginél boldogabb, és ezt csak elrontaná, ha hat vagy nyolc háza is lenne. Nem látná értelmét, hiszen úgy érzi, most is megvan mindene. Buffett a mai napig eszik olcsó gyorséttermi fogásokat, és mikor Bill Gates érkezett hozzá látogatóba, akkor ő maga vezetett ki a Microsoft alapítójához a reptérre. Olcsóbb volt, mint a magánsofőr.

A mindössze 33 éves Mark Zuckerberget nem kell bemutatni, mióta a Facebook világszerte népszerűvé vált. 70 milliárd dolláros vagyona ellenére szürke pólóban és farmernadrágban jár mindenhova. A feleségét a közös házuk hátsó kertjében vette el, a nászútjukat Rómában tartották. Tény, hogy egy ötcsillagos hotelben szálltak meg, de ez nem akadályozta meg őket abban, hogy a közeli McDonald’sban szerezzenek valami olcsó ebédet. Zuckerberg egyébként három éve vett új autót, egy fekete Volkswagen GTI-t, ami egy luxusautó árának töredékébe kerül.

Ingvar Kamprad, az IKEA alapítója 43,8 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, és így sem hajlandó első osztályon repülni, inkább a turistaosztályon foglal helyet. De ha kell, buszra száll, és egyébként is csak egy régi Volvót vezet. Ha úgy adódik, az IKEA munkahelyi étkezdéjébe is betér egy-egy ebéd elfogyasztására.

Két tanulságot is levonhatunk a példájukból:

  1. Attól, hogy van pénzed, még nem muszáj elköltened.
  2. Mindig lehet valamin spórolni.

Ez azért is fontos, mert az emberek többsége nem ilyen tudatos a pénzügyei terén. Úgy is mondhatnám, hogy akinek van, az elkölti, de akinek nincs, az még inkább. Egy kutatás szerint

a szegények a jövedelmük 40%-át luxuscikkekre költik,

vagyis olyan dolgokra, amik a létfenntartáshoz nem elengedhetetlenek. A középosztálynál 50% megy el felesleges dolgokra, míg a legtehetősebb rétegnél 65% ez az arány.

A szegények talán még félig-meddig joggal mondhatnák, hogy nem tudnak min spórolni, de a középosztálynak és a gazdagoknak végképp nincs jó kifogásuk amellett, hogy miért nincsenek megtakarításaik, és miért nagy a hiteltartozásuk. A többség halogat, mondván majd akkor tesz félre, ha már megalapozta a vagyonát. Aztán mindig lesz fontosabb cél, mint a megtakarítás: egy új autó, egy még nagyobb ház, egy még okosabb telefon.

Pedig sokszor elég lenne apróságokon spórolni, mert a sok kicsi költségből lesznek a nagyok. Már hónap elején el kellene különíteni a megtakarítást, és nem azt mondani, hogy „majd elteszem, ami hónap végén marad” – úgysem fogod. Minél előbb kezded el megalapozni az anyagi biztonságod, annál kevésbé lesz megterhelő.

A statisztikák rendre kimutatják, hogy a nyugdíjra gyűjtők többsége azt mondja, hogy

„bárcsak előbb kezdtem volna gyűjtögetni”.

legutóbbi felmérésben 19 ezer főt kérdeztek meg, többségük 35 éves korában indított nyugdíjcélú megtakarítást. A kérdésre, hogy mikor lett volna ideális, azt felelték, hogy 27 éves korukban kellett volna elkezdeni. Vagyis a nyugdíjcélú megtakarítók átlagosan 8 év lemaradásban vannak.

Ne ess ebbe a hibába

Szerintem te is hallottál már arról, hogy milyen kevés nyugdíjra számíthatsz. Ha példát vennél a spóroló milliárdosokról, és a félretett pénzedet hatékonyan fektetnéd be, akkor írj nekünk, és segítünk az anyagi helyzeted stabilabbá tételében. Mindez nem kerül neked semmibe, és így elkerülheted azt, hogy 8-10 éves késéssel láss hozzá a jövőd bebiztosításához.

Richter Ádám
Pénzügyi szakértő, elemző, cikkíró.
Linkedin
Nyugdíj megtakarítási szakértő, elemző és cikkíró. 2017 óta a GRANTIS tagja.
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?