Mikor lesz 70 év a nyugdíjkorhatár?

Biztos Te is csak kapkodod a fejedet a különböző nyugdíjról szóló cikkek kapcsán. Nem olyan rég Holtzer Péter nyilatkozott a HVG-nek, ami arra ösztökélt, hogy elgondolkozzak a témában, és írjak egy cikket róla. Most olyan hangokat lehet hallani, hogy még tovább emelkedik a nyugdíj korhatár, a jelenlegi emelések mellett. Hol lesz a vége az emelésnek? Mikor és mekkora változások várhatóak? Nézzünk kicsit a dolgok mélyére!

Milyen a mostani nyugdíjrendszer?

Jelenleg egy felosztó-kirovó rendszerben élünk, amit közteherviselésnek is szoktak nevezni. Minden pénz befolyik az államhoz, amit a későbbiekben kioszt. Az ilyen típusú rendszerek addig tudnak életképesek maradni, amíg az államhoz befolyó pénz nagyobb, mint az összes kiadás. Nos, ez az amiatt a világ szinte minden országa bajban van a nyugdíj kifizetéseket illetően, hiszen a rendszernek ez a tétel jelenti a legnagyobb kiadást. Magyarország is egy öregedő társadalom, hiszen egyre kevesebb gyermek születik, egyes adatok szerint egy családban általában 1,3 gyermek születik, vagyis alig több mint 1.

Mit tehet ilyenkor az állam?

Az egyik megoldás a bevételek növelése, amit még magasabb járulékok által lehet szerezni, ami jelenleg elég nehezen megoldható. A másik megoldás pedig a kiadások csökkentése, ami a nyugdíjra nézve azt jelenti, hogy növelik a nyugdíj korhatárt, és csökkentik az állami nyugdíjak nagyságát. Nézze meg kalkulátorunk segítségével, hogy mekkora állami nyugdíjra számíthat!

A nyugdíj csökkentése

Az egyik módszer, ahogy említettem az lenne, hogy csökkentenék az állami nyugdíjakat. Ez tisztán politikai okok miatt nem valósul, és valósult meg. A nyugdíjasok ugyanis egy könnyen megszólítható és nagy csoport, akiknek ha kevesebb nyugdíjat adnának, akkor a politikusok elveszítenének egy biztos és jelentős szavazóbázist. Persze ez sem mehet a világ végéig, előbb utóbb ez az idő is el fog érkezni. Mi a helyzet a nyugdíjkorhatárral?

A nyugdíjkorhatár emelése

Jelenleg a hivatalos nyugdíjkorhatár az a 65. betöltött életév, de az is igaz, hogy a hölgyek 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhatnak. Azonban itt a friss hír, legkésőbb 2050-ig (valószínűleg hamarabb) 70 év lesz a nyugdíjkorhatár. Ez azt is jelentheti, hogy lesznek olyan emberek, akik 52 munkával töltött év után mehetnek nyugdíjba.

Miért teszik ezeket a változásokat?

Minden levezethető számokban, ugyanis az ember átlagos életkora nő, ez köszönhető a genetikának, az orvostudomány fejlődésének egyaránt. Az állam számára ez pedig azt jelenti, hogy tovább nő a kiadása ugyanis az emberek tovább élnek nyugdíjasként, tovább kell nekik nyugdíjat fizetni.

Hogyan érintheti az embereket a változás?

Azt azért észre kell venni, hogy az állam, ha nem is aktívan, de folyamatosan próbálja a nyugdíjkérdést megoldani. Elég csak a legutóbbi ötletre gondolni, hogy a gyermekek számától és végzettségétől függő lenne a szülők nyugdíja. (Kattints ide, és olvasd el az erről szóló számítást, és cikket!) Igazság szerint a korhatár emelés mindenkire hatással lesz, kire pozitív, kire pedig negatív hatással.

Akik épp nyugdíjba mennének azoknak nyilván rosszabb lesz, illetve azoknak az idősebb embereknek is, akiknek az utolsó pár évben nincs munkájuk.

Akiket pedig nem érint hátrányosan azok pedig a fiatalok, hiszen nekik így több idejük van megbarátkozni a 70 éves nyugdíjkorhatárral, illetve több idejük van, hogy a saját megtakarításaik révén, jó színvonalon tudjanak élni idős korukban.

Mit lehet tenni a nyugdíjas megélhetésért?

Igazság szerint akárhogy csűröm-csavarom a gondolatokat, és a szavakat mindig ugyanoda lyukadok ki, az egyetlen megoldás a saját nyugdíj megtakarítás. Mivel a nyugdíjrendszer folyamatosan változik, és nagy változások elébe néz, ezért csak az biztos, hogy a saját megtakarításainknak jelentős szerepe van, és lesz. Várhatóan európai mintára fog változni a rendszer, ami pedig szervesen támaszkodik az egyéni nyugdíj előtakarékosságokra.Egy kedves kollégámtól hallottam egy mondatot, ami most nagyon idevág: „A nyugdíj nem kor, hanem pénz kérdése” Gondoljon bele, hogyha van elég pénze, akkor az utolsó pár évben már nem szükséges dolgoznia, hanem megélhet a felhalmozott tőkéből. Akinek van nyugdíjbiztosítása, az tudja, hogy amint betölti a 65. életévét a biztosító szolgáltatni fog, hiába emelik fel a nyugdíjkorhatárt.

Tegyél a saját időskorodért!

Ebben a cikkben megmutattam, hogy az állam nehéz helyzetben van, a nyugdíjak szempontjából, és ezt előbb-utóbb mindannyian meg fogjuk érezni. A nyugdíjkorhatár is folyamatosan emelkedik, és emelkedni is fog, ezzel nem lehet mit kezdeni, és legyél pozitív, ha később mész nyugdíjba, akkor több ideig tudsz pénzt felhalmozni. 🙂 Ha kérdésed van a cikkel kapcsolatban, akkor töltsd ki a cikk alatt található adatlapot! Amennyiben szeretnél nyugdíjra félretenni, és amennyire lehet függetlenedni a nyugdíjkorhatártól, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy óra alatt egy kávé mellett megtervezzük, hogyan lehet anyagi gondoktól mentes idős korod.

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?