Mikor kapom meg a pénzem?

Benke Tímea

A megtakarítás kiválasztásakor sok kérdés fordul meg az ember fejében, de a leghangsúlyosabbak a mikor? és a mennyit? típusú gondolatok. A különböző nyugdíjcélú megtakarítások esetében mindkét kérdésre más-más válaszokat kapsz.

A nyugdíjmegtakarítás kiválasztása alapos megfontolást igényel, hiszen nem 1-2-3, hanem 10-20-30 évre kötelezed el magad. De mi határozza meg, hogy pontosan mikor juthatsz hozzá a lejárati összeghez?

Fontos szempont, hogy a megtakarításodat ne sújtsák komoly adóterhek, amikor felvennéd az összegyűlt forintokat. Ahhoz, hogy adómentesen vedd fel a pénzt, majdnem minden esetben 10 évet kell várnod, azaz ennyi ideig kell takarékoskodni, viszont a különböző megtakarítási formáknál bizonyos feltételek komoly eltéréseket mutatnak.

Önkéntes nyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztárból akkor veheted ki a megtakarításod, ha elérted a nyugdíjkorhatárt, és legalább 10 éve tagja vagy a pénztárnak. A nyugdíjkorhatár ezesetben nemcsak az öregségi nyugdíjat takarja, hanem például a rokkantságot, a korhatár előtti ellátást vagy a nyugdíj előtti álláskeresési segélyre való jogosultságot is.

Arra viszont nagyon kell figyelni, hogy a nyugdíjkorhatár nem egy kőbe vésett időpont. Ahhoz, hogy a nyugdíjrendszer életképes maradjon, az állam szükségszerűen emelni fogja a nyugdíjkorhatárt, tehát könnyen lehet, hogy mire te 65 leszel, a nyugdíjkorhatár már elhagyja a most még bűvös 65-ös számot.

Nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ)

Az önkéntes nyugdíjpénztárhoz hasonlóan a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ) is akkor fizet adómentesen, ha elérted a nyugdíjkorhatárt (vagy pl. rokkantság esetén). Ha nem adómentesen veszed fel a magtakarításod, sajnos a lejárati egyenlegedet sújtó adóterhekkel is számolnod kell.

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás az egyetlen olyan nyugdíj előtakarékossági forma, amely valóban bebetonozza a nyugdíjkorhatárt. Ez azt jelenti, hogy a szerződés megkötésekor érvényben lévő nyugdíjkorhatárt veszi alapul a biztosító a kifizetéseknél. Szóval ha most kötsz nyugdíjbiztosítást, amikor eléred a most aktuális nyugdíjkorhatárt (65 év), garantáltan felveheted a megtakarításod. A nyugdíjbiztosításod így teljesen független lehet a nyugdíjkorhatár tologatásától.

A biztosító nemcsak a szerződéskori nyugdíjkorhatár elérésekor fizet, hanem hamarabb is, ha a szerződő legalább 40%-os egészségkárosodást szenved vagy elhalálozik. Utóbbi esetben a szerződésben megjelölt kedvezményezett veheti fel a megtakarított pénzt.

Csak a nyugdíjbiztosítás esetében nem kell feltétlen 10 évet várni, hogy adómentesen vehesd fel a megtakarításod. Ha egyszeri díjas számlát nyitsz (ahova nem rendszeresen, csak egyszer, egy összegben fizetsz be), már 5 év után is adómentesen juthatsz hozzá a pénzedhez.

A mikor? után jöhet a mennyit?

A megtakarításod lejárati összege nagyon sok tényezőtől függ. A befizetésektől, a választott konstrukciótól, annak költségeitől, és még sorolhatnánk. Ha szeretnéd bebetonozni a nyugdíjkorhatárod, és megnéznéd, milyen lehetőségeid vannak, kalkulátorunkkal kiszámolhatod, melyik nyugdíjbiztosítás lenne számodra ideális.

Amennyiben pedig kérdésed lenne, egy kávé mellett szívesen beszélek neked a nyugdíj előtakarékossági formákról, és az állami nyugdíjrendszer várható változásairól is.

Ezt a cikket 1324 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555