Miért választanak egyre többen nyugdíjbiztosítást?

Verba György

Már több mint 135 ezer nyugdíjbiztosítási szerződést indítottunk, mondta el a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) szóvivője Gilyén Égnes. Ez a szám figyelemre méltó, ha azt nézzük, hogy nyugdíjbiztosítást csak 2014.01.01-től lehet indítani. Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan minimum 146-an választják ezt a nyugdíj megtakarítást, de mi lehet ennek az oka?

Mert sok választási lehetőségünk adódik

A nyugdíjbiztosításokat a befektetés szerint két nagy csoportra oszthatjuk, a garantált nyugdíjbiztosításokra, és a unit linked alapúakra. Aki mindenképpen kockázatmentesen, fix kamatú nyugdíj előtakarékosságot szeretne, annak az első csoportból érdemes választania. Aki pedig akár normál kockázat mellett nem elégszik meg a garantált 2-2,3%-os éves kamattal (és az esetleges többlethozammal), annak érdemes a unit linked alapú nyugdíjbiztosítást választania.

A TKM limit

A nyugdíjbiztosítások megjelenése után nem kellett sokat várni a költségcsökkentéssel sem. 2014 júliusától ugyanis az MNB életre hívta a TKM maximumot. Ez meghatározza, hogy 10 évnél a szerződés TKM-je nem lehet magasabb, mint 4,25%, 15 évnél 3,95%, míg 20 évnél 3,5% a plafon.

Ezzel az intézkedéssel sokat nyertek az ügyfelek, bár azt fontos tudni, hogy számos nyugdíjbiztosításon nem kellett változtatni, mert alapból is megfelelt ennek a kritériumnak. AZ összes nyugdíjbiztosítás TKM értékét itt találod, de fontos, hogy ne kizárólag ezek alapján válasszunk, mert nem biztos, hogy így találjuk meg a megfelelő nyugdíjbiztosítást.

Az egyedi tulajdonságok

Bár 3 nyugdíj előtakarékosságra is lehet adókedvezményt igényelni, a nyugdíjbiztosítás esetén (20%, évente akár 130 forint) nem csak ilyen extrákról beszélhetünk. Ennél a nyugdíj megtakarításnál ugyanis különböző bónuszokra is szert tehetünk. Ez általában attól függ, hogy mekkora rendszeres díjat fizetünk, minden díj rendesen megérkezik-e, és természetesen a futamidőtől is.

Továbbá a nyugdíjbiztosítás az egyetlen olyan nyugdíj előtakarékosság, amelyet legkésőbb a lejáratkor indított aktuális nyugdíjkorhatár betöltése esetén megkapunk. Tehát míg, egy most indított önkéntes nyugdíjpénztár, vagy NYESZ számla lehet, hogy 70 éves korunkban jár le, addig a nyugdíjbiztosítás biztosan 65 éves korunkban.

Végezzünk pontos összehasonlítást!

A nyugdíjbiztosítások népszerűsége tehát töretlen, ennek az okait kutattuk ebben a cikkben. A költségek csökkentek, befektetési színtéren széleskörű a választék, és még egyedi előnyei is akadnak. Mielőtt azonban rögtön aláírnánk az első nyugdíjbiztosítást, ami elénk kerül hasonlítsuk össze a megtakarítási piacon elérhető konkrét ajánlatokat! Éppen ezért találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy rövid beszélgetés alkalmával együtt megnézzük milyen szempontok fontosak számodra, és megtaláljuk a hozzá passzoló konkrét ajánlatot.

Ezt a cikket 1566 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555