Miért választanak egyre többen nyugdíjbiztosítást?

Verba György | Mánia Fitness
Verba György

Már több mint 135 ezer nyugdíjbiztosítási szerződést indítottunk, mondta el a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) szóvivője Gilyén Égnes. Ez a szám figyelemre méltó, ha azt nézzük, hogy nyugdíjbiztosítást csak 2014.01.01-től lehet indítani. Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan minimum 146-an választják ezt a nyugdíj megtakarítást, de mi lehet ennek az oka?

Mert sok választási lehetőségünk adódik

A nyugdíjbiztosításokat a befektetés szerint két nagy csoportra oszthatjuk, a garantált nyugdíjbiztosításokra, és a unit linked alapúakra. Aki mindenképpen kockázatmentesen, fix kamatú nyugdíj előtakarékosságot szeretne, annak az első csoportból érdemes választania. Aki pedig akár normál kockázat mellett nem elégszik meg a garantált 2-2,3%-os éves kamattal (és az esetleges többlethozammal), annak érdemes a unit linked alapú nyugdíjbiztosítást választania.

A TKM limit

A nyugdíjbiztosítások megjelenése után nem kellett sokat várni a költségcsökkentéssel sem. 2014 júliusától ugyanis az MNB életre hívta a TKM maximumot. Ez meghatározza, hogy 10 évnél a szerződés TKM-je nem lehet magasabb, mint 4,25%, 15 évnél 3,95%, míg 20 évnél 3,5% a plafon.

Ezzel az intézkedéssel sokat nyertek az ügyfelek, bár azt fontos tudni, hogy számos nyugdíjbiztosításon nem kellett változtatni, mert alapból is megfelelt ennek a kritériumnak. AZ összes nyugdíjbiztosítás TKM értékét itt találod, de fontos, hogy ne kizárólag ezek alapján válasszunk, mert nem biztos, hogy így találjuk meg a megfelelő nyugdíjbiztosítást.

Az egyedi tulajdonságok

Bár 3 nyugdíj előtakarékosságra is lehet adókedvezményt igényelni, a nyugdíjbiztosítás esetén (20%, évente akár 130 forint) nem csak ilyen extrákról beszélhetünk. Ennél a nyugdíj megtakarításnál ugyanis különböző bónuszokra is szert tehetünk. Ez általában attól függ, hogy mekkora rendszeres díjat fizetünk, minden díj rendesen megérkezik-e, és természetesen a futamidőtől is.

Továbbá a nyugdíjbiztosítás az egyetlen olyan nyugdíj előtakarékosság, amelyet legkésőbb a lejáratkor indított aktuális nyugdíjkorhatár betöltése esetén megkapunk. Tehát míg, egy most indított önkéntes nyugdíjpénztár, vagy NYESZ számla lehet, hogy 70 éves korunkban jár le, addig a nyugdíjbiztosítás biztosan 65 éves korunkban.

Végezzünk pontos összehasonlítást!

A nyugdíjbiztosítások népszerűsége tehát töretlen, ennek az okait kutattuk ebben a cikkben. A költségek csökkentek, befektetési színtéren széleskörű a választék, és még egyedi előnyei is akadnak. Mielőtt azonban rögtön aláírnánk az első nyugdíjbiztosítást, ami elénk kerül hasonlítsuk össze a megtakarítási piacon elérhető konkrét ajánlatokat! Éppen ezért találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy rövid beszélgetés alkalmával együtt megnézzük milyen szempontok fontosak számodra, és megtaláljuk a hozzá passzoló konkrét ajánlatot.

Ezt a cikket 469 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555