Miért olyan hihetetlenül ritka a jó körülmények közt élő nyugdíjas?

Manapság a nyugdíjasok nem élnek kellemes körülmények között. Legalábbis, amikor be kell mennünk a háziorvoshoz, vagy csak leugrunk a piacra, szinte lépten-nyomon azt lehet hallani, hogy mennyire elégedetlenek a jelenlegi anyagi lehetőségeikkel. Megvizsgáltuk, hogy most milyen nyugdíjat kapnak, és megtaláltuk a módját, hogy mi majd mosolyogva járjunk a piacra, amikor a nyugdíjas éveinket töltjük.

Mindössze minden 20. nyugdíjas él több mint 200 ezer forintból

Demagógia, hogy a nyugdíjasok panaszkodnak, vagy jogosan elégedetlenek? Egy közelmúltban végzett felmérés szerint 10-ből 7 nyugdíjas megbánta, hogy nem tett félre pénzt nyugdíjas korára. Nem mindegy, hogy mekkora összegből kell megélnie a több mint 2 millió nyugdíjasnak, és elég nagy különbségekre lehetünk figyelmesek:

Miért olyan hihetetlenül ritka a jó körülmények közt élő nyugdíjas?

Ezekek a számoknak a segítségével tisztán láthatunk, hiszen a nyugdíjasok 3,6%-ának kell megelégednie havi 50 ezer forintnál kevesebb nyugdíjjal. Az idősek 91,4%-a 50 ezer, és 200 ezer forint közötti nyugellátásra számíthat, és mindössze a nyugdíjasok 5% él több mint havi 200 ezer forintból. Rájuk mondhatjuk, hogy a felső 5%, hiszen 200 ezer forintból egész kényelmesen el lehet éldegélni, sőt van egy boldog ember közöttük, aki 1.308.565 forint nyugdíjat kap (részletekért ide kattints). Hogyan kaphat valaki magas, 200 ezer forint feletti nyugdíjat?

Az állami nyugdíj számítása

Az állami nyugdíjat egy meglehetősen bonyolult logika mentén lehet kiszámolni. Az oldalunkon található nyugdíjkalkulátorral azonban Te is kiszámolhatod, hogy nagyjából mekkora nyugellátásra számíthatsz a jelenlegi szabályzás szerint. A két legfontosabb összetevő a szolgálati idő, és a mindenkori bejelentett bér. Leegyszerűsítve, ha 40 évig dolgozunk, akkor az átlag nettó keresetünk nagyjából 60%-át kaphatjuk meg, míg 50 munkával töltött év után érhetjük el, hogy az átlagkeresetünkre jogosultak legyünk idősként is. Mindez persze csak a tények jelenlegi állása szerint igaz, de ez nem lesz így sokáig.

Nagyjából ez várható 10 év múlva

Nem kell messzire mennünk, egy jó 10 éven belül jelentős változások fognak beállni a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban. Kattints ide, és rögtön találsz egy nagyon jó mozgó grafikont, amely megmutatja, hogy melyik évben hány fiú-, és lány gyermek született. Az első ok, ami miatt a nyugdíjrendszeren jelentősen változtatni kell amiatt lesz, hogy az ún. Ratkó gyerekek (1954 körül született gyermekek) nyugdíjba mennek. Ők arányaiban nagyon sokan vannak (166.275 fő), és a nyugdíjrendszert nem a bevétel oldalról fogják segíteni, hanem a kiadás oldalt fogják megdobni. Csak összehasonlításképpen 2014-ben 89.344 gyermek született. Ennek a korosztálynak a nyugdíjba vonulása fogja a jelenlegi rendszer koporsójába az utolsó előtti szöget ütni. Ettől függetlenül még élhetünk jó körülmények között idős korunkban.

A jómódot megteremthetjük magunknak

A nyugdíjkalkulátor nem csak azt mutatja meg, hogy nagyjából mekkora állami nyugdíjra számíthatunk, hanem azt is, hogyha félreteszünk magunknak nyugdíjra, akkor azzal mekkora havi nyugdíj-kiegészítésre tudunk szert tenni. Egy konkrét példa szerint, ha 21 éven keresztül megtakarítunk havi 15 ezer forintot egy nyugdíjbiztosításon keresztül, akkor az 97.040 forint extra nyugdíjat jelent nekünk 15 éven keresztül. Ehhez, ha hozzávesszük, hogy jelenleg 110 ezer forint körül mozog az átlagnyugdíj, akkor máris azon „szerencsés”, felső 5% közé tartozunk, akik 200 ezer forint feletti bevételből élnek nyugdíjasként.

A tényt el kell fogadni: Öngondoskodás nélkül nem megy

Való igaz, hogy jelenleg mindössze a 20-ból 1 nyugdíjas él jó körülmények között, pedig a demográfia még segít is nekik. Persze nem kell lemondanunk arról, hogy anyagilag legalább ilyen színvonalon éljünk, csak nem az államban kell bíznunk, hanem magunkban. Nekünk komolyan kell vennünk a nyugdíjkérdést, és fel kell készülnünk rá anyagilag, és akkor olyan jómódban élhetünk, mint amilyenben a szüleinknek, és nagyszüleinknek sem adatott meg. Ha kérdeznél, akkor töltsd ki a cikk alatt található adatlapot! Úgy gondolod, hogy itt az idő arra, hogy megteremtsd az anyagi jómódot magadnak idős korodra? Akkor ne késlekedj, találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson, és nagyjából egy óra alatt megtaláljuk azt a nyugdíj megtakarítást, amely eljuttat Téged a jómódú nyugdíjas élethez!

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?