Miért csak 45 év felett gondolunk a nyugdíjunkra?

Bár a nyugdíjproblémával szinte mindenki tisztában van, valahogy a fiatalabb generációt ez mintha mégis hidegen hagyná. Persze fontos a saját lakás megszerzése, vagy a gyermekvállalás, de ezek mellett a nyugdíjkérdés is megoldható. Arról nem is beszélve, hogy ők lehetnek azok, akik megélik a nyugdíjálmot, vagyis jobban élnek (több pénzből) nyugdíjasként, mint dolgozó korukban.

Kell a privát tőke!

Nem is kell sokat ecsetelni, hogy idős korunkban jelentős nyugdíjhiánnyal kell szembenéznünk. A nyugdíjkalkulátor a jelenlegi szabályok szerint ugyan megmutatja, hogy mekkora állami nyugdíjra vagyunk jogosultak, de szinte biztos, hogy ez az összeg is csak álom marad számunkra. Valóban sokan nem keresnek szép összegeket havonta, de ez csak még rosszabb lesz nyugdíjasként, így mind a magas keresetűeknek, mind a kevésbé tehetős rétegnek el kell kezdeni gyűjteni a nyugdíjas évekre. Ráadásul minél előbb kezdjük, annál jobb.

45 éves kortól ekkora nyugdíjunk lesz

Közelítő adatok szerint azok közül, aki nyugdíjbiztosítást köt, 5 emberből mindössze 1 az, aki nem múlt még el 40 éves. Ezzel alapból semmi probléma nincsen, hiszen maradt még egy jó 20-25 évünk arra, hogy megfelelő nyugdíjat építsünk ki magunknak. Vizsgáljuk meg, hogy egy havi nettó 150 ezer forintot kereső ember, aki félretesz 15 ezer forintot minden hónapban (8% hozam, 3% értékkövetés), mekkora nyugdíjból élhet majd!

Miért csak 45 év felett gondolunk a nyugdíjunkra?
forrás: nyugdijbiztositas.com, az utolsó két oszlop mai értéken értendő 3%-os inflációt feltételezve.
Miért csak 45 év felett gondolunk a nyugdíjunkra?

A táblázatból egyértelműen kiderül, hogyha a keresetünk 10%-át tesszük félre (150 ezerből 15 ezer forintot), már akkor sem tudjuk pótolni a nyugdíjhiányt úgy, hogy ugyanannyi bevételünk legyen, mint a dolgozó évek alatt (77.662 + 68.192= 145.854). Azt is érdemes megnézni, hogyha fele annyi ideig takarítunk meg, akkor nem fele annyi nyugdíj-kiegészítésünk lesz, hanem inkább harmada. Az idő ilyenkor nincs velünk, bezzeg ha korán indítunk nyugdíj megtakarítást.

Mi lenne, ha már huszonévesen is félretennénk?

Az előző részből is jól kivehető, hogy minél előbb kezdünk el megtakarítani, annál jobban járunk. Ez egyértelmű, de azt is érdemes figyelembe venni, hogy arányaiban milyen sokat számít 3-4 év. Tegyük fel, hogy 23 évesen kezdünk el legkorábban dolgozni, és ugyanolyan feltételek mellett takarítunk meg (havi 15 ezer forint, 8% éves hozam, 3% értékkövetés).

Miért csak 45 év felett gondolunk a nyugdíjunkra?
forrás: nyugdijbiztositas.com, az utolsó két oszlop mai értéken értendő 3%-os inflációt feltételezve.
Miért csak 45 év felett gondolunk a nyugdíjunkra?

A számok nem hazudnak, minden egyes esetben, amikor félretettük a fizetésünk 10%-át, és 40 éves korunk előtt kezdtük a megtakarítást, akkor több pénzünk lesz nyugdíjasként, mint dolgozó korunkban. Ez egyértelműen bizonyítja, hogy nem érdemes várni a nyugdíj megtakarítással.

Ne késlekedjünk, cselekedjünk!

Ha 23 évesen indítunk el egy havi 15 ezer forintos nyugdíj megtakarítást, akkor 15 éven keresztül majdnem havi 190 ezer forint privát nyugdíjunk lesz, ami 30-40 ezer forinttal több, mint a magyarországi átlagbér. Már csak ezért is érdemes megtalálni a legjobb nyugdíj megtakarítást, ehhez pedig a legkönnyebb, ha találkozunk egy nyugdíj tanácsadáson. Egy személyes találkozó alkalmával minden kérdésre megtaláljuk a választ, és az ideális nyugdíj előtakarékosságot.

Verba György
cikkíró
A Nyugdijbiztositas.com blogjának 2014-2016 közti cikkeinek szerzője vagyok. A nyugdíjrendszerrel és a nyugdíj-előtakarékosságokkal foglalkozom.
651 Ügyfelünk Google értékelése:
4.97

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?