Mi történik, ha idő előtt kiveszed a pénzt a nyugdíj-megtakarításodból?

Ma már nem kérdés: a nyugdíjas éveid megélhetését neked kell finanszírozni. Ez viszont 15-25 évnyi elköteleződést jelent, ami elsőre ijesztőnek tűnhet. Biztosan fel is merült benned a kérdés: mi történik, ha nyugdíjas kor előtt megszorulsz, és kiveszed a félretett pénzed? Megválaszoljuk!

Mi történik, ha idő előtt kiveszed a pénzt a nyugdíj-megtakarításodból?

A nyugdíj-előtakarékosságokhoz semmi esetre sem érdemes hozzányúlni, mert – ahogy a nevük is mutatja – nyugdíjas korodra gyűjtöd ezt a pénzt. Természetesen előfordulhatnak vészhelyzetek, amikor csak a megtakarítás idő előtti feltörésével tudsz pénzhez jutni, ezért nem árt tudnod, ez milyen következményekkel járna.

Általánosságban elmondható, hogy három nyugdíjcélú megtakarítás létezik jelenleg: a nyugdíjbiztosítás, a NYESZ és az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP). Mindhárom esetében évi 20% adójóváírás jár a befizetések után (maximum évi 100-150 ezer forintig).

Ha nyugdíjas korod előtt hozzányúlsz a pénzhez, akkor az állami támogatást (adójóváírást) 20%-kal növelve vissza kell fizetned.

Kivétel ez alól az önkéntes nyugdíjpénztár, ám ebből az első 10 évben semennyi pénzt nem vonhatsz ki.

Lássuk, konkrétan miben térnek el a szankciók az egyes nyugdíjcélú megoldások esetében!

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosításhoz a szerződéskötéskor érvényben lévő nyugdíjkorhatár elérésekor lehet hozzáférni (jelenleg 65 év), vagyis függetlenedsz a korhatár esetleges változásaitól. Ilyenkor sem kamatadót (szja), sem eho-t nem kell fizetned, és az állami támogatást is megkapod. Ugyanez a helyzet akkor, ha nem éred meg a futamidő végét, vagy ha időközben 40%-ot meghaladó egészségügyi károsodás (rokkantság) ér. Ha jogosult vagy a Nők 40 kedvezményre, vagyis nyugdíjjogosultságot szerzel, de a nyugdíjkorhatárt még nem érted el, akkor vagy azonnal felveszed a megtakarítást adómentesen, vagy fizeted tovább, megvárod a nyugdíjkorhatárt, és akkor veszed fel a pénzt, szintén adómentesen.

Egyéb esetben a kamatadó 15%, amit a kamatnyereség (hozam) után kell megfizetned. Rendszeres díjas szerződésnél

a 6. évtől ez a felére, azaz 7,5%-ra csökken, a 10. évtől pedig kamatadó-mentessé válik.

Egészségügyi hozzájárulást (eho) egyik esetben sem kell fizetned.

Azon kívül, hogy az állam visszakéri az addig kiutalt támogatást 20%-os büntetőkamat keretében, a biztosító is levonja a költségeit. Mivel a nyugdíjbiztosítások a futamidő elejére csoportosítják a költségeik többségét – melyek aztán évről évre csökkennek –, ha túl korán veszed ki a pénzed, azt valószínűleg a tőkéd is bánni fogja. Nem véletlen, hogy a TKM-et 10, 15 vagy 20 évre adják meg.

Ha amiatt vennéd fel a pénzt, mert nem tudod fizetni a megtakarítást (és “akkor már úgyis mindegy”), akkor inkább ne tedd, mert léteznek más opcióid is. Kérhetsz díjszüneteltetést, így 1 vagy 2 évig nem kell a megtakarítást fizetned, és emiatt semmiféle hátrány nem ér (bár az éves költségeket sajnos ugyanúgy levonja a biztosító). Ha tartósan nem tudod fizetni, akkor kérhetsz díjcsökkentést, vagyis havonta kevesebb pénzt fizetsz be. A nyugdíjcél így sérülhet, de a semminél ez is sokkal jobb. Végső esetben díjmentesítést is kérhetsz, ilyenkor a nyugdíjszámládon lévő összeget zárolják. A bent lévő pénz további hozamokat termel, de befizetni már nem tudsz, és értelemszerűen az adókedvezmény sem jár.

NYESZ

A számlanyitást követő tizedik évtől kezdődően válik adómentessé a megtakarítás hozama, de csak akkor, ha elérted a nyugdíjas kort. Egyébként bármikor kiveheted innen a pénzt, de vissza kell fizetned az adójóváírás 20%-kal növelt összegét, illetve a hozamod után adóznod kell. Az adóalapot a jövedelem 78%-a adja, ebből vonnak le 15% szja-t és 19,5% eho-t. Ha nem keletkezett hozamod, azaz pozitív jövedelmed, akkor nem kell adót fizetned kivételkor.

Önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP)

Ahogy említettem, az önkéntes nyugdíjpénztár esetében az első 10 évben nem férhetsz hozzá a megtakarításodhoz. A 10. évtől is csak a hozamokat tudod felvenni, azt is csak háromévente (de legalább adómentesen), viszont a tőke 100%-a után adóznod kell, amennyiben kiveszed. Ez 15% szja-t és 22% eho-t jelent (2018-tól 19,5% lesz az eho).

Fontos tehát, hogy az ÖNYP-nél nem a hozamot adóztatják, mint a másik két esetben, hanem a tőkét, vagyis a befizetéseidet.

Az adójóváírás szintén beépül a tőkébe, vagyis ezt is érinti az adózási kötelezettség.

Az a tőkearányos rész, ami után adózni kell (adóalap), évről évre 10%-ot csökken a 11. évtől kezdődően, és a 21. évtől válik a tőke is teljesen adómentessé. Fontos, hogy ezt a 20 évet nem a szerződés megkötésétől számítják, hanem a befizetés időpontjától. Vagyis csak az a tőkerész adómentes, amit 20 évvel előtte fizettél be.

Ha az első 10 évben éred el a nyugdíjas kort, akkor kiveheted a pénzed 10 évnél korábban is, de ilyenkor a tőkére 15%-os szja-t kell megfizetned. Ha 10 év után mész nyugdíjba, adómentesen hozzáférhetsz a megtakarításhoz.

Fontos ezt is átgondolnod

A hozampotenciál és a költségek mellett a hozzáférhetőség is egy fontos tényező. Ahogy látod, vannak eltérések az egyes megoldások között, így mielőtt meghozod a döntést, ezt is mérlegelned kell.

Ha szeretnéd, hogy további összehasonlításokkal segítsük a döntésedet, kattints ide, és írj nekünk!

Richter Ádám
Pénzügyi szakértő, elemző, cikkíró.
Linkedin
Nyugdíj megtakarítási szakértő, elemző és cikkíró. 2017 óta a GRANTIS tagja.
651 Ügyfelünk Google értékelése:
4.97

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?