Mi lesz velünk nyugdíjasként?

Verba György

A mindennapos munka közben gyakran elmerengünk, hogy milyen jó lesz nyugdíjasként, amikor nem kell majd dolgozni, nem kell bent izzadni az irodában, azt várva, hogy a főnök vajon mikor szid le minket. A szomorú valóság azonban az, hogy a munkamentes nyugdíjas évek azonban csak álom marad, ha most nem kezdünk el tenni érte.

Mit tervezünk nyugdíjasként?

Az Aegon Biztosító által végzett kutatása szerint az alábbi terveink vannak nyugdíjas éveinkre:

  • Tovább dolgozni a munkahelyen (16%)
  • Más munkahelyen dolgozni (11%)
  • Új hobbival foglalkozni (49%)
  • Többet lenni a családdal (58%)
  • Világot látni, utazni (63%)

Ez az eredmény szinte borítékolható volt, vagyis a legtöbb ember célja, hogy ne (csak) munkával, hanem családdal, utazással, sporttal, és hobbyval töltse életét. Ennek azonban egy alapfeltétele, hogy legalább annyi bevételünk legyen, mint dolgozó korunkban, hiszen már nem kell gyermek(ek)et eltartani, lakáshitelt törleszteni. Bár bizonyos költségek, mint az orvosi kiadások megnövekednek. Nézzük meg, hogy a terveink mennyire tükrözik a valóságot!

Ezzel szemben más a realitás

Ahogy korábban is írtuk a jelenlegi nyugdíjrendszer megfékezhetetlenül rohan az összeomlás felé, mégis a jelenlegi szabályozás ad nekünk valamilyen támpontot. A nyugdíjkalkulátor segítségével ki tudjuk számolni, hogy a mostani jogrendszer szerint mekkora állami nyugdíjat kaphatunk, de senki ne nagyon számítson többre a jelenlegi keresete 60%-ánál, vagyis fel kell készülni a jelentős bevételcsökkenésre.

Ez pedig mind azt jelenti, hogy lemondhatunk arról, hogy a tengerparton nyaralunk életünk párjával, vagy felfedezzük Ázsia, vagy Dél-Amerika szépségeit, marad helyette a vajas kenyér, és a szóda. Kivéve, ha teszünk az álmainkért, és az álmok célok lesznek, ehhez pedig egy út vezet, az öngondoskodás.

Az álom elérhető, ha teszünk érte

Jelenleg 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság közül választhatunk. A nyugdíjbiztosításra, a NYESZ számlára, és az önkéntes nyugdíjpénztárra is 20%-os adókedvezményt vehetünk igénybe, így minden megtakarított ezer forint után 1.200 forint kezd el nyereséget termelni számunkra. Mindössze ez az egyetlen lehetőségünk arra, hogy ne kelljen tovább dolgoznunk nyugdíjasként, vagy ne kelljen nélkülöznünk.

Amennyiben szeretnéd az utazással, és kellemes nyugdíjas évekkel kapcsolatos álmaidat elérni, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Ezen a találkozón megismervén a céljaidat, pontosan meg tudjuk tervezni, hogy a nyugdíjas terveidet meg tudd valósítani.

Ezt a cikket 1955 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555