Mi lesz velünk állami nyugdíj nélkül?

Verba György

A nemrég nyilvánosságra hozott kimutatás szerint nagy bajban van, aki az állami nyugdíjból szeretne megélni idős korában. Elsőre nehéz elképzelni, de eljön az az idő, amikor nem lesz állami nyugdíj, ráadásul ez természetes lesz az embereknek. De hogyan, és miből fogunk megélni? Az állam nem hagy minket teljesen magunkra, csak más formában segíti az időskori megélhetést.

Állami nyugdíj helyett nyugdíjsegély?

Ahogy korábban is írtuk, állami nyugdíjra nem nagyon érdemes apellálnia annak, aki 2040 után éri el a nyugdíjkorhatárt (ami addigra akár 70 év is lehet). Nem mintha a mostani nyugdíjak olyan kényelmes megélhetést biztosítanának (számold ki a nyugdíjkalkulátorral, hogy neked mekkora nyugdíjad lenne a mostani szabályok szerint), de 2040 körül rendkívül boldogak lennénk, ha legalább ezt az összeget megkapnánk. Mégis mekkora összegre számítsunk?

Erre nehéz választ adni, de talán lesz egységes nyugdíjsegély, ami X ledolgozott év után alanyi jogon jár. Mivel jelenleg a nyugdíjminimum 28.500 forint havonta, ezért sokkal magasabb összegre nem számíthatunk.

Viszont van egy másik állami forrás, ami szintén a nyugdíjas éveink finanszírozását biztosíthatja, ez pedig a nyugdíj megtakarítások után igényelhető adókedvezmény. Sokkal nagyobb lehetőség rejlik benne, mint azt elsőre gondolnánk.

A 20%-os SZJA kedvezmény

Magyarországon jelenleg 3 államilag is támogatott nyugdíj előtakarékosságból választhatunk, amelyre 20%-os adókedvezmény jár, amiért mindössze annyit kell tenni, hogy fizetjük az amúgy is szükséges nyugdíj megtakarítást, illetve évente egyszer ezt jelezzük az állam felé az adóbevalláson keresztül. A 3 nyugdíj megtakarítás:

  1. önkéntes nyugdíjpénztár, egy évben akár 150 ezer forint adóvisszatérítés
  2. nyugdíj előtakarékossági számla, minden évben maximum 100 ezer forint, ha 2020-ig nyugdíjba vonulunk, akkor 130 ezer forint
  3. nyugdíjbiztosítás, évente legfeljebb 130 ezer forint

Számoljuk ki, hogy ez miért tudja „helyettesíteni” az állami nyugdíjat!

2 millió forint adókedvezmény a nyugdíjunkért

Vegyük a jelenlegi magyar átlagkeresetet, ami 155 ezer forint körül mozog, és tételezzük fel azt is, hogy az államtól mindössze havi 28.500 forint nyugdíjsegélyt kapunk. Ez azt jelenti, hogy havi 127 ezer forintot kell összegyűjtenünk (mondjuk 15 évre), nézzük, hogy ehhez milyen korban mekkora nyugdíj megtakarítás szükséges. A kalkuláció során éves 8%-os hozamot feltételezünk (az adókedvezményre is), és úgy számoljuk, hogy évente 3%-kal növeljük a befizetéseinket, amely megegyezik a feltételezett pénz értéktelenedéssel (infláció).

Adókedvezmény a nyugdíj megtakarításra

A táblázatban szereplő számok mai vásárlói értéken értendőek, vagyis nominális jóval magasabb összegekről van szó.

A saját megtakarításon alapuló nyugdíjrendszer egyértelműen könnyebben fenntartható, mint a jelenlegi. A 150 ezer forintos keresetből nagyjából havi 80-90 ezer forintos nyugdíjat kapnánk, 15 évre ez 16,2 millió forint, és mi az eredmény?

Mi kevesebb pénzből élünk havi 60 ezer forinttal, az állam meg nem tudja finanszírozni.

Ezzel szemben a nyugdíj megtakarításon alapuló rendszerben az állam fizeti a nyugdíjsegélyt, ami 15 évre 5 millió 130 ezer forint, illetve nagyjából 2 millió forintot az SZJA kedvezményre, összes tehát nagyjából 7,1 millió forintot.

Mindenki nyert az ügyön, hiszen az állam lefelezte a költségeit, mi pedig egy biztos üzleti alapon működő nyugdíj megtakarítással (amihez nem férhet hozzá az állam) szinten tudjuk tartani az életünket, anélkül hogy félni kéne az állami nyugdíj nagyságától.

Már most is szükséges a nyugdíj megtakarítás

Az elmúlt pár évben teljesen egyértelművé vált, hogyha ez a nyugdíjrendszer maradna, akkor is kell egy olyan megtakarítás, amivel kiegészítjük az államtól kapott nyugdíjunkat. Igazság szerint a várható nyugdíjrendszer változás ilyen egyszerűen kezelhető lehet, mint ahogy ebben a cikkben is kiszámoltuk. Evidens lesz, hogy már az első keresetünkből elindítjuk a nyugdíj megtakarításunkat, ami mint látjuk kevesebb, mint a bevételeink 10%-a.

Kérdésedet a cikkel kapcsolatban szívesen megválaszolom, csak töltsd ki a cikk alatt található adatlapot! Amennyiben nem akarsz tétlenül arra várni, hogyan alakul a nyugdíjrendszer, akkor pedig találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Nagyjából egy óra alatt megtervezzük a nyugdíjstratégiádat, és megtaláljuk ehhez a megfelelő nyugdíj megtakarítást is.

Ezt a cikket 1966 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555