Mi lesz veled nyugdíjrendszer?

Szinte nincs is olyan nap, amikor ne röppenne fel egy újabb hír arról, hogy hogyan fog megváltozni a nyugdíjrendszer. Hiába várjuk a pozitív fejleményeket, ezek a változások rendre negatívan érintenek bennünket. A várakozás csak oda vezet, hogy nem kezdünk el megtakarítani, hátha nem lesz rá szükség, de sajnos a nyugdíjrendszer kérlelhetetlenül halad az összedőlés felé.

A nyugdíjrendszerről röviden

Anno az 1900-as évek végén a jelenlegi felosztó-kirovó rendszert nem arra találták fel, hogy valóban a munkától visszavonult embereket eltartsák, hanem azért, hogy extra adót tudjanak beszedni harcászati fejlesztésekre. Ez a rendszer egészen oda nőtte ki magát, hogy jelenleg számos ember megélhetését biztosítja. De azt mindenki látja, hogy már a mostani nyugdíjasok sem élnek jó életet, ami előrevetíti, hogy a még aktív dolgozóknak csak még rosszabb lesz, mivel öregszik a társadalom. De miben reménykedhetünk?

A várható változások miatt aggódhatunk

Először is rögzítsük a tényeket a jelenlegi nyugdíjasok fele kevesebb, mint 100 ezer forint nyugdíjat kap, vagyis a helyzet most is rossz. Ezen felül a változások szintén negatív tendenciát mutatnak, hiszen minimális mértékben ugyan évről-évre növekednek a nyugdíjak, de a pénz vásárlói értéke nem növekszik. Vagyis hiába kapnak a nyugdíjasok pár ezer forinttal többet, semmivel nem tudnak több dolgot megvásárolni.

Az elsődleges probléma pedig nem egy magyar jelenség, egész Európát, sőt szinte az egész világot érinti, ez pedig a társadalom elöregedése. Persze ez sem új keletű dolog, hiszen Magyarországon már az 1990-es évek elején is magasabb volt a 60 év felettiek száma, mint a 14 év alattiaké. Mondani sem kell azóta csak még rosszabb a helyzet, sőt a KSH adatai szerint olyan gyorsan emelkedik a 65 évesek (nem „csak” 60 évesek) száma, hogy 2020-ban már többen lesznek, mint a 20 év alattiak. Ezt tetézve az Eurostat felmérése szerint 2080-ban, már majdnem minden 3. ember 80 év feletti lesz, vagyis az emberek 30%-a már 10-15 éve nyugdíjba vonult.

Ne várakozzunk, gondoskodjunk magunkról!

Ahogy mondani szokták a számok nem hazudnak, már pedig a várható változások szerint még annyi nyugdíjat sem kapunk, mint a mostani nyugdíjasok. Ez egyenértékű azzal, hogy saját javakat kell felhalmoznunk, amire kiváló lehetőséget nyújtanak az államilag támogatott nyugdíj előtakarékosságok. Várakoznunk pedig nem éri meg, hiszen ha 25 évig félreteszünk havi 15 ezer forintot (7%-os hozam, és 3%-os értékkövetés mellett), akkor 18.215.618 forint nyugdíjvagyont építhetünk ki. Viszont 20 év alatt már csak 11.093.453 forintot, és 15 év alatt pedig 6.227.275 forint gyűlik össze. Ne várjuk a csodát, mert magunkat hozzuk mindössze nehéz helyzetbe! Amennyiben szeretnél tenni azért, hogy élhető nyugdíja legyen, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy kávé mellett megtervezzük hogyan lehet a lehető legmagasabb a nyugdíjad, és megtaláljuk a hozzá vezető nyugdíj megtakarítást is.

Verba György
cikkíró
A Nyugdijbiztositas.com blogjának 2014-2016 közti cikkeinek szerzője vagyok. A nyugdíjrendszerrel és a nyugdíj-előtakarékosságokkal foglalkozom.
651 Ügyfelünk Google értékelése:
4.97

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?