Mi az oka, hogy nincs még nyugdíj megtakarításunk?

Verba György

Nemrég hallottuk, hogy 10-ből 8 ember tisztában van, mekkora problémákkal küzd a nyugdíjrendszer, de mégsem tesznek ellene semmit. Ez félig jó, hiszen az emberek tudják, hogy baj van, de félig rossz is mivel nem teszünk ellene. Utánajártunk, hogy mi lehet az oka ennek, és megpróbáltuk megtalálni rá a válaszokat is.

1. „Nem a mi feladatunk”

Egy nemrégiben (az egyik biztosító által) készített felmérés szerint az egyik legfontosabb véleményünk a nyugdíj intézményével kapcsolatban, hogy nem a mi feladatunk. A megkérdezettek 53%-a ugyanis úgy felelt, hogy nem az ő felelőssége a nyugdíjra megtakarítani, hanem az állam dolga. Ezt tetézi, hogy a válaszolók 68%-a saját állítása szerint nem ismeri a pénzügyi termékeket. Érdekesség hogy a 30 év alatti megkérdezettek már úgy terveznek, hogy a jövedelmük 40%-át kell maguknak pótolniuk nyugdíjas korukban.

Az államtól már most sem tud a legtöbb embernek megfelelő nyugdíjat adni (kattints a részletekért), később, amikor a közismert demográfia még kedvezetlenebb lesz, akkor hogyan tudna? Sajnos tényleg meg kell takarítani magunknak. Az se baj, ha nem ismerjük a termékeket, erről itt az oldalon is tud tájékozódni, illetve független tanácsadóink készséggel állnak a rendelkezésedre. Nézzük még milyen indokok szoktak felmerülni!

2. „Nincs rá pénzünk”

Szintén sokszor jön fel indokként, hogy nincs (elég) pénzünk. Való igaz, hogyha a napi szintű megélhetés is kihívást jelent, akkor nem a nyugdíj előtakarékosság lesz az elsődleges. De ez szerencsére egyre kevesebb embernél jellemző. Innen pedig csak tervezés kérdése az egész, hiszen többször is írtunk már olyan gyakorlatias tippeket, hogyan tudunk havi 5-10 ezer forintokat spórolni a mindennapi étkezéseken, italfogyasztáson. Ez az összeg pedig egy olyan „talált összeg”, amiből már számos nyugdíj megtakarítást indíthatunk. A nyugdíjkalkulátor szerint pedig erre szükségünk is lesz, ráadásul minél előbb. A késlekedésünk ugyanis akár több millió forintot is kivehet a zsebünkből.

3. „Ráérünk még”

Sajnos nem érünk rá. Minden egyes elvesztegetett év súlyos anyagi hátrányokat okoz. Tegyük fel, hogy havonta 15 ezer forintot tudunk félretenni, ez a nyugdíj megtakarítás pedig évente bruttó 6% hozamot termel, évente 3%-os értékkövetést alkalmazunk, és az infláció is éves 2% lesz. Íme, egy táblázat, amely megmutatja, hogy különböző időtávon mekkora pénztől esünk el:

A táblázatból egyértelműen ki tudjuk olvasni, hogy szélsőséges esetben (32 év várakozás esetén) több mint 35 millió forinttól esünk el, ami éves 2%-os inflációt feltételezve mai értéken 15 millió forint. Ezt a luxust nem engedhetjük meg magunknak, hiszen kevés lesz a nyugdíjunk.
Ha csak 12 évünk van a nyugdíjunkig, és 4 évet elvesztegetünk akkor is mai értéken 1 millió forinttal kevesebb pénzt kapunk. Ezt a kifogást tehát hamar el kell kergetnünk a fejünkből.

Csak magunkra számíthatunk!

Ebben a cikkben leírtuk a 3 leggyakrabban felmerülő kifogást arra vonatkozóan, hogy miért nincsen még nyugdíj megtakarításunk, vagy még tervünk sem. Ezek mindegyikén felül kell emelkednünk azért, hogy ne legyen sanyarú az idős korunk. Éppen ezért találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! A felmerülő kérdéseket meg tudjuk beszélni, és együtt megtaláljuk a megfelelő megoldást, hogy anyagilag is nyugodtak legyenek a nyugdíjas éveid.

Ezt a cikket 1491 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555