Mennyit kell félretenni nyugdíjra?

Verba György

A „Melyik a legjobb nyugdíj megtakarítás?” kérdés után talán ezt a kérdést kapom meg leggyakrabban az ügyfeleimtől. A válaszom is hasonló, hiszen két különböző embernek szinte biztosan két különböző választ tudok adni, mivel ez nagyon egyénre szabott. Egy magasabb keresetű fiatalembernek más összeget, és máshol érdemes megtakarítani, mint egy idősebb, alacsonyabb keresetű hölgynek. Boncolgassuk ezt a kérdést egy kicsit tovább!

Mitől függ a nyugdíj megtakarítás nagysága?

A nyugdíj megtakarítások feladata, hogy kipótolják az államtól kapott nyugdíjadat, mégpedig úgy, hogy legalább olyan színvonalon élj, mint aktív dolgozó korodban. Ebből következik, hogy az első befolyásoló tényező a kereseted, ugyanis ettől függ a várható állami nyugdíjad. A második befolyásoló tényező a korod, hiszen ez is befolyásolja az állami nyugdíjadat, ezáltal azt is, hogy mekkora megtakarítást kell indítanod. Természetesen az egyik legfontosabb szempont pedig a személyes havi költségvetésed. Első lépésként javaslom, hogy próbáld ki a nyugdíj megtakarítás kalkulátorunkat, és nézd meg, hogy neked ennyit kell nyugdíjra félretenni!

Beszéljenek a számok!

Készítettem neked egy táblázatot, hogy különböző kor, és kereset mellett mekkora összeget kell félretenned ahhoz, hogy fenn tud tartani a jelenlegi életszínvonaladat. Egy nyugdíjbiztosítást vettem alapul, ami évente 8%-os hozamot termel, ezen felül évente 3%-ot indexálunk, és éves 3%-os inflációval kalkulálunk. A táblázatban szereplő összegek mai értéken értendőek, tehát számszakilag magasabb összegek lesznek. 15 éves járadékot számoltam, ami évente 6%-ot hoz nekünk. Úgy gondolom, hogy a számok önmagukért beszélnek.

Ahogy látod, minél hamarabb elkezdesz a nyugdíjra félretenni, annál kevesebbet kell a nyugdíj előtakarékosságra fordítanod, vagyis annál kisebb havi díjból tudod ugyanazt a nyugdíjat kiépíteni. Konkrétan, ha 150.000 forintot keresel és 33 éves vagy, akkor havi 9.083 forintból szinten tudod tartani az életedet 65 éves korod után, míg ha nem teszel félre nyugdíjra csak 53 éves korodban, akkor már csak havi 35.833 forintból tudod ezt megvalósítani. Ugye, igaz a mondás, hogy az idő pénz?

Reagálj időben!

Egy kalkuláció segítségével igyekeztem megmutatni, hogy mennyit kell nyugdíjra félretenni, és egy fontos tanulságot vonhatunk le belőle. Minél előbb elkezdesz megtakarítani, annál kisebb havi összegekből tudod elérni a kívánt célösszeget! Ezt a cikket a népszerű “így érdemes nyugdíjra félretenni cikk” folytatásának szántam, ha esetleg lemaradtál volna, a címre kattintva. Töltsd ki a cikk alján található adatlapot, és egy nyugdíj tanácsadás keretein belül elvégezzük neked az egyedi kalkulációkat, és megtaláljuk az optimális nyugdíj megtakarítást!

Ezt a cikket 2271 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555