Mennyit ér a nyugdíjunk világviszonylatban?

Verba György

Nagyon sokszor hallani idős emberektől, hogy olyan kevés nyugdíjat kapnak, hogy alig tudnak belőle megélni. Miután tudjuk, hogy az átlagnyugdíjak messze elmaradnak az átlagkeresetektől, ezért mindenki tisztában van vele, hogy ez igaz. Viszont utánajártunk annak, hogy mekkora a magyar nyugdíj nemzetközi, sőt, világszinten. Íme a megdöbbentő tények.

A nyugdíjról röviden

Ahogy a legtöbb országban nálunk is a felosztó kirovó rendszer működik, vagyis az állam a dolgozóktól beszedi a pénzt, és társadalmi alapon kiosztja. A kiadások egyike a nyugdíj, melynek mértéke függ az általunk bejelentett jogviszonyban ledolgozott évektől, és a mindenkori hivatalos fizetésünktől. Ha kíváncsi vagy, hogy mennyi nyugdíjra számíts, akkor használd a nyugdíj kalkulátort! Magyarországon jelenleg 28.500 forint a minimális nyugdíj, vagyis ennél kevesebbet elvileg senki nem kaphat, de mi a helyzet a nagyvilágban?

Minimál nyugdíjak a világ minden tájáról

Az OECD tavalyi éves adatai alapján megtudtuk, hogy az alábbi nyugdíjakat kapják meg minimum azok, akik elérték a nyugdíjkorhatárt. A számokban minimális eltérés lehet a pénzváltás miatt, mint ahogy a táblázatban is 29.108 forint szerepel Magyarország neve mellett, de tudjuk, ez 28.500 forint. Íme, a táblázat:

Ezek a számok egész hihetetlenek, hiszen míg Indiában minimum 4.394 forintot kap egy nyugdíjas, addig Luxemburgban majdnem 550 ezer forintot. Persze, mindenhol másmilyen az életszínvonal, és más összegből élnek az emberek, de ez a különbség akkor is óriási. Arról a szomorú tényről nem is beszélve, hogy ezen a listán sem szerepelünk valami fényesen, hiszen még Argentínában, Csehországban, és Dél-Afrikában is magasabb a minimális nyugdíj. De ezzel nem tudunk mást tenni, mint elfogadni, és cselekedni.

Félre kell tenni nyugdíjra!

A fenti összehasonlítás elsősorban érdekesség, mert ha nálunk lenne a legmagasabb a minimális nyugdíj (ennél szinte mindenki többet kap), akkor nem érdekelne minket, hogy Japánban mekkora a nyugdíj. Viszont az egyértelműen látszik, hogyha nem teszünk félre nyugdíjra, akkor bajban leszünk. Éppen ezért kell választanunk a 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság közül. Mind az önkéntes nyugdíjpénztár, a NYESZ számla, és a nyugdíjbiztosítás után is 20%-os adókedvezményt tudunk visszaigényelni.
Már 15 év alatt egy havi 20 ezer forintos nyugdíjbiztosítással (3%-os értékkövetés, és bruttó 5% hozam mellett) 6.419.923 forint extra nyugdíjat tudunk összegyűjteni.

A jó nyugdíjért tenni kell

Ahogy látható számos országban magasabb összeg a minimális nyugdíj. Ne feledjük azonban, hogy a megélhetés sem biztos annyiba kerül, mint itthon. De nekünk nem is ez a fontos, hanem az, hogy idős korunkban ne kelljen nyomorognunk. Ezt csak úgy érhetjük el, hogy elkezdünk nyugdíjra félretenni minél előbb, ezért találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy kellemes beszélgetés keretein belül megtaláljuk a megfelelő megoldást.

Ezt a cikket 1448 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555