Mennyit ér 10 millió forint privát nyugdíj a jövőben?

Verba György

A legtöbb embert furdalja a kíváncsiság, hogy mennyit fog érni a pénze évekkel később. Ez kiváltképp igaz, ha a nyugdíj megtakarításunkról beszélünk, hiszen ki tudja mi lesz 10, 20, vagy esetleg 30 év múlva. Azt mi sem tudjuk pontosan, de előre tudunk számolni, hogy nagyjából mi várható.

Az állami nyugdíj pontos értéke

Évről-évre azt halljuk, hogy emelkedik a nyugdíj. Ez azonban csak részigazság, mivel valós emelkedésről nem igazán beszélhetünk, mindössze annyi történik, hogy az állam próbálja megőrizni a nyugdíj vásárlói értékét. Ezért mindig az előre tervezett infláció nagyságával növelik, jellemzően 1-2%-kal. Ez azt jelenti, hogy bár egy kicsit számszerűen növekszik a nyugdíj, de nem tudunk belőle több dolgot megvásárolni.
Először nézzük meg, hogyan lesz 10 millió forint privát nyugdíjunk.

Akár jelképes összegből is összejön a 10 millió forint

Nem is olyan nehéz ekkora privát nyugdíjat kiépíteni, mint gondolnánk. Példának okán elég mindössze havi 2 ezer forintot félretennünk 40 évig, és számértékileg elérjük a 10 millió forintos összeget, egy éves 8%-os hozamot elérő nyugdíj megtakarítással 3%-os értékkövetés mellett. Íme, pár számítás, hogy mekkora összegből lehet 10 millió forintos nyugdíjvagyont:

Mennyi pénzből lesz 10 millió forint nyugdíj?

Azonban mielőtt még megörülnénk, hogy havi 2 ezer forintból mennyi pénzt tudunk összegyűjteni, nem árt megnézni, hogy mennyit fog érni a jövőben, vagyis mennyi lesz a mai vásárlói értéke.

Az infláció hatása a nyugdíjvagyonra

Nézzük meg, hogy a fent megkapott pénz mennyit ér, hogyha a Magyar Nemzeti Bank által előre jelzett éves szintű 3%-os inflációval számolunk:

Mennyit ér a 10 millió forint a jövőben?

Az utolsó oszlopban található összegekből egyértelműen kiderül, hogy minél több idő telik el, annál kevesebbet ér a 10 millió forint. Míg 13 év múlva a 10 millió forint nagyjából 6,8 millió forintot fog érni, addig 40 év múlva csak 3 millió forintot.

Számoljunk előre, hogy ne lepődjünk meg!

A pénz értéktelenedése egy olyan tény, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Éppen ezért lehetőségeinkhez mérten úgy válasszuk meg a nyugdíj megtakarításunk havi díját, hogy ez belekalkuláljuk. Továbbá azt se feledjük, hogy a folyamatos értékkövetés, illetve a lejárat utáni befektetés emeli a megtakarítás értékét. Ha minden apró részletre kitekintve szeretnél felkészülni a nyugdíjadra, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Röpke 1 óra alatt elvégezzük a megfelelő számításokat, és megtaláljuk a legmegfelelőbb megoldást is.

Ezt a cikket 1891 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555