Kiderült, mennyivel emelik a nyugdíjakat 2019-ben

Richter Ádám

Kijöttek a 2019-es költségvetési tervezet számai, melyből kiderül, hogy jelentős nyugdíjemelésre nem számíthatunk jövőre sem. Egyszeri nyugdíjprémiumra van ugyan kilátás, de ez sem akadályozza meg, hogy a nyugdíjak egyre inkább lemaradjanak a növekvő bérek mögött.

Az elmúlt években háromféle fogalom került elő a nyugdíjak kapcsán: nyugdíjemelés, nyugdíjkompenzáció és nyugdíjprémium. Nézzük, a költségvetési tervezet alapján ezek közül melyik milyen mértékben befolyásolja majd a nyugdíjakat!

Mennyi lesz a nyugdíjemelés 2019-ben?

A nyugdíjakat minden januárban az inflációnak megfelelő mértékben növelik. A nyugdíjak vásárlóereje nem nő ezáltal, csak a pénz romlását kompenzálják. Az infláció mértékét mindig az előző évben becsülik meg, tehát már idén megsaccolják a 2019-es inflációt, amit 2,7%-ra tippelnek. Mivel 2018-ban 128 400 Ft az átlagnyugdíj,

ez nagyjából 3500 forintos nyugdíjemelést jelent.

Vagyis az átlagnyugdíj 131 900 Ft-ra nőhet jövőre. Előfordulhat olyan eset is viszont, mikor az állam alábecsüli az infláció mértékét, ezért kisebb arányban növelik a nyugdíjakat, mint kellett volna. Tavaly is ez történt: 2017-re 1,6%-os inflációt prognosztizáltak, de ez a valóságban 2,2% lett. Ezt a 0,6%-os különbözetet utólag fizették ki a nyugdíjasoknak – ez az ún. nyugdíjkompenzáció. A nyugdíjemelés mértéke tehát nagyobb is lehet, ha az állam alábecsülte az inflációt, de nagy eltérésre azért nem kell számítani.

Átlagnyugdíj alakulása 2009-2019

Mennyi lesz a 2019-es nyugdíjprémium?

A nyugdíjprémium nem az inflációhoz, hanem az ország gazdasági teljesítményéhez, vagyis a GDP-hez van kötve. A törvény szerint akkor lehet nyugdíjprémiumot fizetni, ha az éves GDP-növekedés meghaladja a 3,5%-ot, és az államháztartási hiány a tervezett szintet nem lépi túl. A kormány 4,1%-os GDP-növekedéssel számol 2019-re nézve, ami meghaladja a 3,5%-ot, tehát van esély nyugdíjprémium fizetésére (ezt egyébként novemberben szokták folyósítani).

Gyakorlatban a 2019-es nyugdíjprémium az átlagnyugdíjasnál egyszeri 12 ezer forint megfizetését jelenti, ami havi szinten mindössze 1000 forint extra nyugdíjat jelent.

Fontos tudni, hogy a nyugdíjprémium nem épül be a nyugdíjalapba, vagyis tartósan nem emeli meg a nyugdíjat, teljes mértékben az államon (és a gazdaságon) múlik, hogy kifizeti-e 2020-ban is. Ugyanez a helyzet az Erzsébet-utalványokkal, amik szintén nem növelik a nyugdíjalapot, ráadásul ennél a juttatásnál semmiféle törvényi kötelezettség nincs.

Elégedett lennél ekkora emeléssel?

Mindenki döntse el maga, hogy elégedett lenne-e havi 3500+1000 Ft nyugdíjemeléssel. Aki a növekvő bérekre és az árak emelkedésére tekint, az bizonyára csalódott lesz. A nettó átlagbér 20%-kal növekedett 2016 és 2018 között, míg ugyanebben az időszakban mindössze 6%-ot emelkedtek a nyugdíjak. A 2018-as átlagbér már havi nettó 210 ezer forintnál jár, miközben az átlagnyugdíjasnak havi 128 ezer forintból kell megélnie. Lassan eljutunk oda, hogy kétszer annyi lesz az átlagkereset, mint az átlagnyugdíj.

Pedig hatalmas összegeket költünk nyugdíjkifizetésekre: 2773 milliárd forintot irányzott elő erre a költségvetés (103 milliárddal többet, mint idén). A Nők 40 kedvezmény 260 milliárd forintunkba kerül jövőre, míg özvegyi nyugellátásra 357 milliárdot fogunk költeni.

Lépned kell, ha nem akarsz alacsony nyugdíjat

A nyugdíjasok helyzete évről évre romlik. Nyugdíjprémium ide vagy oda, a nyugdíjalap 2-4%-nál többet egyik évben sem nőtt 2014 óta. A nyugdíjminimum 10 éve nem változott: mindössze 28 500 Ft. Ennél többet viszont már nehezen tudunk nyugdíjakra költeni, egyszerűen túl kevés az aktív kereső és túl sok a nyugdíjas. A születésszámokat látva nem számíthatunk utánpótlásra sem.

Az időskori elszegényedés ellen csak privát nyugdíj-megtakarítással tehetsz, és ebben az állam is motivál: az éves befizetésed után 20% adókedvezményt kapsz (évi akár 100-150 ezer forintot). Három lehetőség közül is választhatsz: nyugdíjbiztosítás, NYESZ vagy önkéntes nyugdíjpénztár (ezek kombinálására is van lehetőség).

A főbb tudnivalókat, hasonlóságokat és különbségeket összeszedtük ebben a cikkben:

Önkéntes nyugdíjpénztár, NYESZ vagy nyugdíjbiztosítás – Melyiket válasszam?

A szakmai blogunkban további cikkeket is találsz a témában, de személyes segítséget is nyújtunk egy ingyenes tanácsadás keretében: ehhez itt add meg az adataidat!

Ezt a cikket 855 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555