Melyik nyugdíj megtakarítást válasszuk, ha 10 éven belül megyünk nyugdíjba?

Verba György

Valljuk meg őszintén, mi magyarok szeretjük a végső pillanatig halogatni a dolgokat, és ez alól a nyugdíj sem kivétel. Jó viszont, ha azzal tisztában vagyunk, hogy ahogy közeledünk a nyugdíjba vonuláshoz, úgy szűkülnek a lehetőségeink a nyugdíj megtakarítások körében. 10 éven belül pedig a speciális adószabályokra is oda kell figyelnünk!

Nyugdíj megtakarítás, az egyetlen megoldás

A jelenlegi átlagbér a KSH szerint nettó 160 ezer forintra tehető havonta. Ezzel szemben az átlag nyugdíj nagyjából havi 117 ezer forintot tesz ki. Egy sima osztás után azt látjuk, hogy mindössze a 73%-át kapja meg egy átlag nyugdíjas annak, mint amit egy átlag dolgozó kap. A nyugdíjkalkulátor segítségével ki tudod számolni, hogy konkrétan mire számíthatsz! Ezt a hiányt pedig csak a saját tőkével lehet pótolni, amihez célszerű kihasználni az állam adta kedvezményeket.

Az államilag támogatott megoldások

2014-től már 3 különböző, 20%-os adókedvezménnyel megtámogatott nyugdíj előtakarékosságból választhatunk:

  1. önkéntes nyugdíjpénztár, évente maximum 150 ezer forint adókedvezmény
  2. NYESZ számla, évente legfeljebb 100 ezer forint, ha 2020.01.01-ig nyugdíjba megyünk, akkor éves 130 ezer forint adójóváírás
  3. nyugdíjbiztosítás, évente akár 130 ezer forint adóvisszatérítés

Már 20-30 éves viszonylatban sem mindegy, hogy melyik típust választjuk, de 10 évnél rövidebb távon rendkívül eltérő adózási szabályokkal találkozhatunk, ami akár meg is könnyítheti a döntésünket.

Az egyetlen adómentes megoldás a nyugdíjbiztosítás

Készítettünk egy kalkulációt, amely könnyen összehasonlíthatóvá teszi a 3 különböző nyugdíj megtakarítást. Tegyük fel, hogy 8 év múlva megyünk nyugdíjba, és most indítunk (2015-ben) egy szerződést, amelynél évente befizetünk 500 ezer forintot. Igénybe vesszük a 20%-os adókedvezményt az összesen 800 ezer forint, és elérünk egységesen 700 ezer forint nyereséget. Így az egyenlegünk 5,5 millió forint, nézzük, hogy mennyi pénzt kapunk meg belőle:

Nyugdíj megtakarítások adózása 10 év alatt

Bár a nyugdíjbiztosítás esetén nem vehetjük fel egy összegben a pénzt, mégis itt kapjuk meg a lejáratkori teljes egyenleget. Ezzel szemben a NYESZ számlánál már több, mint 300 ezer forintot az államnak kell utaljunk. Az önkéntes nyugdíjpénztár esetén viszont (mivel nem telt el a 10 év), ezért a lejárati összeg egyéb jövedelemnek minősül, viszont EHO mentes, de így sokat kell belőle adózni. Az önkéntes nyugdíjpénztárak ezért azt szokták javasolni, hogy várjuk meg a 10 évet, és akkor adómentesen felvehetjük az összeget. Sokaknak azonban sok ez a 2 év.

Kevés időnél még fontosabb mit választunk

Ahogy a cikkből is kiderül, érdemes nagyon nagy hangsúlyt fektetni a megfelelő nyugdíj előtakarékosság kiválasztására, ahol nem csak az adózást, hanem minden fontos tulajdonságot megvizsgálunk. Arról nem is beszélve, hogy a nyugdíj megtakarításon típuson belül rengeteg különböző konkrét ajánlatot választhatunk, amely tovább bonyolítja a választást. A rossz döntés pedig, ahogy látható több millió forintba kerülhet. Találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson, hogy ezt elkerüljük! Egy rövid, lényegre törő beszélgetés alkalmával megtaláljuk a legjobb megoldást!

Ezt a cikket 1758 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555