Mekkora nyugdíjunk lesz havi 20 ezer forintból?

Verba György

A legutolsó (márciusi) adatok szerint az átlagkereset Magyarországon bruttó 253.800 forint volt, azaz az emberek átlagosan 168.777 forintot vittek haza. Ez azért is érdekes, mert ezekből a számokból megállapítható, hogy átlagosan egy hónapban egy fő 25.380 forint nyugdíjjárulékot fizet be. Eljátszottunk a gondolattal, mi lenne, ha ebből 20 ezer forintot nem az államnak kéne fizetni, hanem egy saját nyugdíj megtakarításba kerülne. Íme, a megdöbbentő eredmények.

A nyugdíj megtakarítás és a járulék közti különbségek

Ha jól megnézzük a hasonlóságot, akkor azt látjuk, hogy havonta befizetünk egy bizonyos összeget, amelyért cserébe később több pénzt (nyugdíjat) várunk. Az első lényeges különbség, hogy az állami nyugdíjat kötelező fizetni, a nyugdíj előtakarékosságot pedig „csak” nagyon ajánlott, de senki nem kötelezhet rá minket. Míg a most befizetett nyugdíjjárulékokból fizetik ki a jelenlegi nyugdíjasokat (felosztó kirovó rendszer), addig a nyugdíj megtakarításunk a mi nevünkre szóló szerződés keretein belül nekünk termel nyereséget, és ahogy látni is fogjuk a különbség óriási.

Többszörös nyugdíj, ha magunknak teszünk félre

A nyugdíjkalkulátor segítségével hamar ki tudjuk számolni, hogy 25 évesen egy nettó 170 ezer forintos fizetésből nagyjából 89.726 forint nyugdíjra számíthatunk havonta. Abban az esetben, ha havi 20 ezer forintot egy nyugdíjbiztosításba teszünk (évente bruttó 6%-os hozam, és 1,5%-os értékkövetés mellett), akkor 54.636.860 forintunk lesz. Ebből az összegből 20 évig tudunk elkölteni havi 335.023 forintot, ha 2%-os inflációt feltételezünk, akkor pedig havi 151.729 forintot. Ez többszöröse a várható állami nyugdíjnak, de idősebb korban is jobban járhatunk.

40 évesen is jobban megéri

Mivel itt már kevesebb időnk van, ezért nem várhatjuk el, hogy ugyanolyan magas privát nyugdíjra tegyünk szert. Mindenesetre a nyugdíjkalkulátor szerint havi 84.930 forint állami nyugdíjra számíthatunk a nettó 170 ezer forintos átlagkeresetből. 40 évesen 25 évünk van a nyugdíjba vonulásig, és ez idő alatt (ugyanolyan feltételek mellett, mint az előbb) 18.088.716 forintos nyugdíjvagyont tudunk felhalmozni. 20 évre ebből havi 110.917 forintos nyugdíjunk lehet, ami még mindig több, mint amit az államtól várhatunk. És azt se felejtsük el, hogy a nyugdíj megtakarítást csak 25 évig fizetjük, míg a nyugdíjjárulékot már előtte is fizettük kb 15 évig. 2%-os éves inflációt feltételezve 67.607 forint havi nyugdíjat jelent nekünk ez a megtakarítás.

Mit tegyünk?

Olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem kell választanunk, hogy a nyugdíjjárulékunk hova kerüljön, mert ez csak az államhoz folyhat be. Így viszont jogosultak vagyunk az állami nyugdíjra, vagyis a nyugdíj megtakarításunk ehhez csapódik hozzá. Így nem azt kell néznünk, hogy az állami nyugdíjjal, vagy a nyugdíj előtakarékossággal járunk jobban, hanem összeadni a kettőt, és akkor nem lesznek anyagi problémáink. Ahhoz, hogy megtaláld a legelőnyösebb nyugdíj megtakarítást találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy kávé mellett megnézzük a lehetőségeidet, és hozzá kiválasztjuk az ideális megoldást.

Ezt a cikket 1559 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555