Mekkora nyugdíjunk lesz havi 15 ezer forintból, ha nem győznek le a kifogások minket?

Verba György

A nyugdíj megtakarításunkban annál magasabb összeg lesz, minél hamarabb elindítjuk. Minden egyes élethelyzetben adódhat elsőre fontosabbnak tűnő pénzügyi cél. Mindazonáltal ha halogatjuk a döntést, akkor a saját zsebünkből húzzuk ki a pénzt, akár sok-sok millió forintot is. Nézzük meg, hogy általában milyen kifogás áll a nyugdíjunk útjába, és hogy mire elég havi 15 ezer forintos nyugdíj megtakarítás az egyes helyzetekben!

„Fiatalok vagyunk, először élni szeretnénk”

Való igaz, hogy nagy varázsa van annak, amikor megkapjuk az első fizetésünket. A legtöbben ilyenkor nagy szabadságot érzünk, és nem is gondolunk arra, hogy a fizetésünk nem egyenlő azzal az összeggel amit költhetünk. Arról már nem is beszélve, hogyha marad egy kis pénzünk is a hónap végén, akkor azt nem a nyugdíj megtakarításra fordítjuk. Amennyiben mondjuk 24 évesen elkezdünk félretenni a fent is említett havi 15 ezer forintot (éves bruttó 6%-os hozam mellett, és 3%-os értékkövetéssel), akkor a lejáratra 40.107.375 forintot tudunk összegyűjteni az egyik nyugdíjbiztosításban.

„Most minden pénzt a lakásra kell fordítani”

Amennyiben eltelt életünk első egy-két lazább éve, akkor azonnal észbe kapunk és elkezdünk lakásra gyűjteni. (Persze sokan egyből elkezdik ezt, ahogy állandó bevétellel rendelkeznek.) A 20-as éveink vége fele már saját lakásban szeretnénk élni, és akár a magas hiteltől sem riadunk vissza. Persze mindenkinek szíve joga, hogy arra fordítsa a pénzét, amire szeretné, de számos ügyfelünk bebizonyította, hogy a nyugdíj megtakarítás mellett is meg lehet valósítani a lakás célokat. Éppen ezért még mindig elég szép nyugdíj vagyont tudunk összetenni, ha mondjuk 28 évesen indítjuk el a nyugdíjbiztosításunkat az előző paraméterek mellett( bruttó 6% hozam, 3% indexálás). Összesen 31.036.365 forint nyugdíj kiegészítésre számíthatunk, de a 4 év várakozás miatt nagyjából 9 millió forinttól estünk el.

„Jön a gyerek, nincs pénz nyugdíj megtakarításra”

Tegyük fel, hogy megszereztük a saját lakásunkat. 20-25 évre vettünk fel hitelt, ez biztos a keresetünk egy jelentős részét felemészti. Ettől függetlenül olyan 35 éves korunk körül gyermek(ek)et vállalunk. Ez az élet rendje, viszont az is tény, hogy a gyermek felnevelése nem egy-két fillér, így általában ilyenkor ez szokott kifogásként felmerülni a nyugdíj megtakarítással szemben. Pedig 35 éves korunkban is van még 30 évünk a nyugdíjig, és a havi 15 ezer forintból 19.225.315 forint nyugdíjvagyonunk lehet.

„Majd ha kifizettem a lakást, akkor félreteszek”

45-50 éves korunkban általában már ritkábban jönnek jelentős változások az életünkben. A gyermek(ek) szépen felnő(nek), a munkahelyünkön dolgozunk, stabilan fizetjük a lakáshitelünket. Még ez is egy ideális időpont lenne arra, hogy elindítsuk a nyugdíj megtakarításunkat, hiszen itt már foglalkoztat minket a nyugdíj gondolata (itt tudod kiszámolni, nagyjából mekkora összegre számíthatsz), de valamiért itt is felmerül egy kifogás. Már látjuk a fényt az alagút végén, majd amikor kifizettük a hitelt, akkor majd bőven tudunk nyugdíjra félretenni. Ezzel azonban csak újabb milliókról mondunk le a privát nyugdíjtőkénkből, hiszen 18 év alatt (47 évesek vagyunk) a havi 15 ezer forintból 7.056.037 forintunk lesz.

Megjegyzés: Ez a kifogás azért sem helytálló, mert ha ugyanolyan paraméterek mellett 10 évig havi 30 ezer forintot teszünk félre (tehát a dupláját, mint számoltunk), akkor 5.515.947 forint jön össze, vagyis jóval kevesebb, mint ha 18 évig havi 15 ezer forintot teszünk félre.

„Minek tegyek félre, az állam úgyis elveszi!”

Sokan félnek attól, hogy a privát nyugdíjbiztosításuk sincsen biztonságban. A kettő teljesen más, az alábbi ábra szemléletesen mutatja miért:

Győzzük le a kifogásokat, legyen nyugdíjunk!

Ebben a cikkben végignéztük az átlagos élethelyzeteket, és a hozzájuk tartozó kifogásokat is. A rövid kitekintés során pedig arra lehettünk figyelmesek, hogy míg lehetne akár 40 millió forint privát nyugdíjunk is, de ha győznek a kifogások felettünk, akkor csak 7 millió, vagy 5,5 millió. Legrosszabb esetben pedig csak az állami nyugdíjra kell hagyatkoznunk. Éppen azért, hogy ez véletlenül se történjen meg, találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy óra alatt megtervezzük, hogyan legyen anyagi gondoktól mentes az idős korod.

Ezt a cikket 1654 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555