Mekkora nyugdíjat kaphatunk?

Verba György

Az utóbbi 4-5 évben jelentős változások történtek hazánkban, amelyek alapjaiban befolyásolják a nyugdíjas megélhetésünket. Sok dolog nagy publicitást kapott, mint például a magánnyugdíjpénztár história, de akad olyan is, ami mondhatni „fű alatt” ment végbe. Most megmutatjuk, az összes olyan változást, ami a nyugdíjunkat érinti.

A nyugdíjrendszer alakulása

1998. január elsején létrejött a magánnyugdíjpénztár, és vele együtt az ún. 3 pilléres nyugdíjrendszer. Az első pillér volt az állami, a második a magánnyugdíjpénztár (a bruttó bérünk 8%-a), a harmadik pedig az öngondoskodási pillér. (önkéntes nyugdíjpénztár, biztosítás) Ez a rendszer nagyjából 2010-2011-ig élt, ekkor ugyanis az állam a magánnyugdíjpénztárban gyűjtött tőkét átirányította a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba. Innentől fogva már csak az állami pillér és a privát pillér maradt számunkra, ami azt jelenti, hogy a saját megtakarításra még nagyobb szükség van, mint eddig valaha.

Az egyéb nyugdíjat érintő változások

2013.01.01-től is történt egy jelentős változás, amit az átlagember még csak észre sem vett, történt ugyanis, hogy a bruttó bérünk felett a munkáltatónk fizet utánunk egy 27%-os adót is, ami nyugdíjbiztosítási járuléknak volt nevezve. (a gyakorlatban csak 24% volt, mert 1,5% a természetbeni egészségbiztosítási, 0,5% a pénzbeni egészségbiztosítási, 1% pedig a munakerőpiaci járulék volt) 2013-tól azonban ezt már úgy hívják, hogy szociális hozzájárulási adó, ami azért fontos, mert a nyugdíjbiztosítási járulékot a nyugdíjakra kellett fordítania a mindenkori kormánynak, míg a szociális hozzájárulási adónál ilyen megkötés nincs. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ugyanannyi adót kell fizetnünk, de a nyugdíjakra kevesebb pénz jut. Ehhez, ha hozzávesszük, hogy 2013.01.01-től a nyugdíj ellátás már nem jár alanyi jogon, akkor elkezdhetünk aggódni az állami nyugdíjunk miatt. Ebből is látszik, hogy az állam fokozatosan kivonul a nyugdíj finanszírozásból, és hagyja, hogy a saját megtakarításainkkal töltsük fel a hiányt.

Mekkora nyugdíjra számíthatunk?

Egyelőre az biztos, hogy a nyugdíjminimum az 28.500 forint havonta. Ezt az összeget mindképp kézhez kapjuk, egyébként ennek a meghatározásra készítettük el a nyugdíjkalkulátort, amivel nagyjából kiszámítható, hogy mekkora állami nyugdíjra számíthatunk a jelenlegi szabályozás szerint.

Nem szabad figyelmen kívül hagynunk viszont, hogy a Ratkó Anna nevével fémjelzett korosztály, (akik arányaiban nagyon sokan vannak) 3-5 éven belül elérik a nyugdíjkorhatárt. Ez azért fontos, mert így lényegesen több nyugdíjast kell ellátni, lényegesen kevesebb bevételből. Számszakilag nagyjából azt jelenti, hogy a Ratkó-korszakban (1953-1956) nagyjából 830.000 gyermek született, és nagyjából 4-500.000 megy nyugdíjba az elkövetkező években. Az állam szempontjából ez azt jelenti, hogy 4-500.000 ember után kevesebb a bevétel, és ennyivel több emberről kell gondoskodni. Vagyis a jelenlegi szabályzásnál várhatóan csak kevesebb nyugdíj kifizetésére lesz fedezete az államnak.

A megoldás a privát nyugdíj

Akármilyen optimista emberek vagyunk (én is az vagyok), nyugdíj megtakarítás nélkül anyagilag nagyon keserves idők elé nézünk. Amennyiben nincs valamilyen nyugdíj megtakarításunk, akkor úgy állunk, mint a gólya a fél lábán, csak ezt a lábat még folyamatosan ütögetik, és nem tudni, meddig bírja. Azt halljuk, azt tanítjuk, hogy mindig érdemes több lábon állni, ne a nyugdíj legyen ez alól kivétel, ahol 10-15 éves megélhetésünket igyekszünk anyagilag megalapozni. 2014 azért is jelentős év, mert a fent leírt objektív változások mellett, létrejöttek a nyugdíjbiztosítások is, amivel együtt már 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság létezik. Ez pedig azt sugallja nekünk, hogy az állam is a privát nyugdíj kiépítése felé próbál terelni minket. Töltsd ki ezt a rövid adatlapot, és egy személyes nyugdíjtanácsadás alkalmával megmutatom, hogy tudod elérni, hogy az állam változások a lehető legkisebb mértékben befolyásolják időskori megélhetésedet, és hogy a lehető legnagyobb privát nyugdíjad legyen!

Ezt a cikket 2301 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555